României i s-ar fi solicitat tranzitarea teritoriului pentru transport de armament spre Ucraina, potrivit unor surse oficiale.
Potrivit acelorași surse oficiale, citate de HotNews.ro, solicitarea „este analizată”.
Marți, va avea loc la Cotroceni o nouă ședință CSAT, privind invazia Rusiei în Ucraina.
Pe ordinea de zi a ședinței sunt incluse subiecte referitoare la:
– Evoluțiile privind situația de securitate euroatlantică în contextul agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei și implicațiile pentru România.
– Măsurile pentru gestionarea integrată a unui eventual flux masiv de refugiați/persoane strămutate pe teritoriul național, în contextul securitar internațional.
Pentru prima dată în istorie, UE a finanțat livrări de arme către o țară terță, pentru a ajuta Ucraina să respingă invazia armatei ruse, a declarat luni Joseph Borrell, Înalt Reprezentant UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, citat de Reuters.
Pe de altă parte, Ungaria a anunțat că nu va permite utilizarea teritoriului său pentru transferul de arme către Ucraina.
Președintele Klaus Iohannis a precizat vineri că la reuniunea Consiliului European de joi seară a fost convenit un pachet de măsuri restrictive împotriva Rusiei, ca urmare a invaziei din Ucraina.
„La reuniunea extraordinară a Consiliului European de aseară, am agreat un pachet de măsuri restrictive suplimentare, care va impune costuri masive și severe Rusiei pentru acțiunile sale împotriva Ucrainei. Susțin, totodată, pregătirea, în continuare, a unor sancțiuni individuale și economice suplimentare, care să vizeze și Belarus”, a scris președintele Klaus Iohannis pe pagina sa de Facebook.