Românii sunt cunoscuți ca fiind mari consumatori de carne de porc, dar în ultimii ani, un alt tip de carne a luat locul tradiționalului porc în farfuriile românilor.
Este vorba despre carnea de pui, care este tot mai des întâlnită în meniurile noastre, arată stirileprotv.ro.
În medie, un român mănâncă 28 de kilograme de carne pe an, arată datele statistice.
Din cauza prețurilor tot mai mari, ponderea cărnii de porc și a celei de vită a scăzut.
De altfel, și oferta de carne de pui este tot mai diversificată, iar în ultimii ani au apărut și variante pe care le putem găti foarte ușor acasă sau chiar produse gata preparate.
Potrivit sursei citate, în magazine, puii întregi, dar și pieptul, se vând cel mai bine. Crește, însă, interesul românilor pentru puii vii, crescuți la țară.
Vasile Ghiță, proprietarul unei ferme din Horezu și-a dublat producția în ultimii doi ani. Vinde pui pentru carne, dar sunt căutate și rasele mixte, în special pentru ouă.
„Puiul se vinde la 21 de zile când se face ultimul sistem de vaccinare, ajunge la o greutate de un kilogram, celălalt undeva la 800 de grame. Localnicii vin din apropiere și îl cumpără. Se vinde cu 13, 14 sau 15 lei, depinde cât este de mare”, spune acesta.
Anul trecut, producția de carne de pasăre din România a ajuns la aproape 540.000 de tone, în creștere cu cinci procente față de 2022.
A fost un an bun și pentru carnea de oaie, însă o scădere s-a văzut la vită și porc. Asta și pentru că prețurile sunt mai mari. Potrivit INS, carnea de pui s-a scumpit anul trecut cu doar 3%, față de aproape 10% porcul și 11% vita.Potrivit Institutului Național de Statistică, anul trecut au fost tăiate peste 320 de milioane de păsări, cu 11 milioane în plus față de 2022. Numărul porcilor tăiați a crescut, la fel și al oilor, însă această carne este cumpărată mai mult de străini, țara noastră fiind unul dintre principalii exportatori de carne de oaie.
Sursa foto: Shutterstock