Românii care își montează camere de supraveghere la apartamente sau case trebuie să țină cont de un detaliu important. Care sunt noile reglementări

Publicat: 17 10. 2024, 12:31
Românii care își montează camere de supraveghere la apartamente sau case trebuie să țină cont de un detaliu important, sursa foto: Envato

Tot mai mulți români aleg să își monteze camere de supraveghere pe proprietate, fie că locuiesc la bloc, fie la casă. Aceste sisteme oferă siguranță și pot fi de un real folos împotriva infracțiunilor. Cei care doresc să instaleze astfel de sisteme trebuie să țină cont de reglementările legale în ce privește utilizarea camerelor de supraveghere.

Astfel, legea prevede măsuri clare pentru cei care utilizează camere de supraveghere. În majoritatea cazurilor, ele sunt montate pe clădiri, cu scopul de a descuraja furturile. Cu toate acestea, cetățenii au dreptul să folosească camerele de supraveghere pentru a supraveghea zone ca parcări, curți comune, precum și spații comune dinr-un bloc.

Astfel, un aspect important este regulamentul GDPR, care se aplică în contextual în care camerele de surpaveghere sunt orientate numai spre limita proprietății personale. Legea nr 333/2003, care reglementează paza obiectivelor și protecția bunurilor, spune clar că instalarea camerelor în spații publice sau private trebuie să respecte anumite criterii.

Amenzi pentru cei care nu respectă prevederile legale

În cazul în care sistemul de supraveghere poate să surprindă imagini din afara limitei locuinței, proprietarii au obligația de a informa persoanele care apar în cadru. Pentru aceasta, se pot folosi afișe care să avertizeze asupra prezenței camerelor de luat vederi, precum: „Atenție! Proprietate supravegheată video”.

Persoanele care aleg să își instaleze camere de supraveghere în bloc trebuie să fie conștiente cu privire la obligațiile pe care le au. Pe lângă informarea cu afișe, proprietarii sunt obligați să specifice și motivul supravegherii. Mai mult, este important să adauge date de contact, pentru ca persoanele surprinse să solicite informații suplimentare despre imaginile înregistrate. Conform legii, persoanele care apar în cadrele surprinse au dreptul de a solicita aceste informații despre înregistrări.

Nerespectarea acestor reglementări poate aduce cu sine sancțiuni precum amenzi, în cazul în care proprietarii nu respect normele de informare a persoanelor care apar în imagine sau dacă utilizează camerele într-un mod care încalcă dreptul la intimitate al altora.

CITEȘTE ȘI:

Amendă de 1.000 de euro sau 9 zile de închisoare. Ce a ales un român REȚINUT la frontieră? Avea mandat de arestare pe numele său

Amenzi URIAȘE pentru proprietarii care nu-și pregătesc apartamentele pentru iarnă / Ce trebuie să știi pentru a evita sancțiunile