Românii din toată țara vor putea cere actele de stare civilă în format digital, din toamnă. Ce reprezintă fiecare cifră din CNP

Publicat: 11 05. 2024, 15:42

Codul Numeric Personal (CNP), format din 13 cifre, permite identificarea fiecărui român și reduce la maximum erorile, prin codurile generate de noul Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă, care va fi pus în funcțiune la nivel național, până la data de 24 septembrie, a transmis, sâmbătă, Ministerul Afacerilor Interne.

După ce a anunțat că românii din mai multe orașe pot obține certificatele de naștere sau deces în format digital, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) detaliază cum generează noul sistem CNP-urile pentru fiecare român și ce măsuri de control sunt aplicate pentru a elimina greșelile.

Începând de miercuri, 8 mai 2024, cetățenii din municipiile Cluj-Napoca, Constanța, Slobozia, Iași, Deva, Sibiu, Timișoara și județul Ilfov pot obține în format digital, dar și fizic, la cerere, certificate de naștere și deces, dar restul vor avea acces la această facilitate, etapizat, după, cel târziu, 24 septembriie, potrvit MAI.

Ce spune CNP-ul despre fiecare român

Odată cu operaționalizarea Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă, un element de noutate îl reprezintă generarea codului numeric personal, potrivit MAI.

Codul numeric personal  este alcătuit din 13 cifre, structurate în trei părți: semnificativă, cu date personale, secvențială și o cifră de control.

Astfel, partea semnificativă este alcătuită din 7 cifre, care exprimă sexul, secolul și data nașterii, sub forma SAALLZZ.

-S reprezintă sexul și secolul în care s-a născut persoana și poate fi:

  • a) 1 pentru persoanele de sex masculin născute între anii 1900-1999;
  • b) 2 pentru persoanele de sex feminin născute între anii 1900-1999;
  • c) 3 pentru persoanele de sex masculin născute între anii 1800-1899;
  • d) 4 pentru persoanele de sex feminin născute între anii 1800-1899;
  • e) 5 pentru persoanele de sex masculin născute între anii 2000-2099;
  • f) 6 pentru persoanele de sex feminin născute între anii 2000-2099.

-AALLZZ reprezintă data nașterii și cuprinde ultimele două cifre ale anului nașterii (AA), luna nașterii, cu valori între 01 și 12 (LL), și ziua nașterii, cu valori între 01 și 28, 29, 30 sau 31, după caz (ZZ).

Partea secvențială este formată din 5 cifre sub forma JJNNN, în care:

  • a) JJ reprezintă secvența atribuită județului sau sectorului în care s-a născut persoana ori în care avea domiciliul sau reședința în momentul acordării C.N.P.;
  • b) NNN reprezintă un număr de secvență (între 001 și 999), repartizat pe puncte de atribuire, prin care se diferențiază persoanele de același sex, născute în același loc și cu aceeași dată de naștere (an, lună, zi).

Cifra de control (C) este atribuită de calculator şi permite depistarea eventualelor erori de înlocuire sau inversare a cifrelor din componența C.N.P.

MAI precizează că, în ceea ce privește partea secvențială JJ (“cifra de județ”), codurile numerice personale generate automat de către Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă, conțin codul unic 70 pentru orice înregistrare, indiferent de județul/locul unde a avut loc nașterea.

Următorii pași

Activitatea de extindere la nivel național a Sistemului Informatic SIIEASC se realizează etapizat, context în care la data de 8 mai 2024 a devenit, parțial, funcțională platforma digitală în care ofițerii de stare civilă îndeplinesc anumite proceduri, în aceste condiții fiind necesară, în continuare, prezența cetățeanului la oficiul de stare civilă.

Activitatea de înregistrare a evenimentelor de viață naștere și deces, desfășurată în cele 7 municipii și în toate unitățile administrativ-teritoriale ale județului Ilfov se realizează doar în sistem digital.

Pentru a obține un certificat de naștere sau deces, cetățeanul se deplasează la oficiul de stare civilă unde depune documentele necesare, respectiv, cererea de eliberare a certificatului de stare civilă, document care se poate elibera atât în format digital, solicitantul trebuind să comunice ofițerului de stare civilă o adresă de poștă electronică, dar și în format fizic, printat pe un formular securizat, în funcție de opțiunea cetățeanului.

Infrastructura S.I.I.E.A.S.C. integrează și o platformă dedicată cetățenilor, acesta fiind complet interoperabilă, platformă care va fi accesibilă într-o etapă ulterioară.

Infrastructura S.I.I.E.A.S.C. integrează 3188 de unități administrativ-teritoriale, iar la momentul actual, aproximativ 50 dintre acestea sunt interconectate la Sistemul Informatic.

O nouă etapă privind extinderea SIIEASC este preconizată a se realiza la data de 10 mai 2024, prin includerea anumitor unități administrativ-teritoriale de la nivelul județelor Cluj, Constanța, Hunedoara, Ialomița, Iași, Sibiu și Timiș.

Punerea în funcțiune a Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă, la nivel național, se va realiza în etape succesive până la data de 24 septembrie 2024.