Prima pagină » Actualitate » Românii fac noi împrumuturi la bancă. Peste 110 MILIARDE de lei au fost accesați în primele 8 luni ale anului

Românii fac noi împrumuturi la bancă. Peste 110 MILIARDE de lei au fost accesați în primele 8 luni ale anului

Românii au accesat credite în valoare de peste 110 miliarde de lei în primele opt luni ale anului 2024, înregistrând o creștere semnificativă față de 2023, impulsionată de scăderea dobânzilor și majorările salariale. Specialiștii estimează că această tendință va continua, în ciuda unor prognoze prudente privind evoluția dobânzilor.

În primele opt luni din 2024, românii au contractat credite în valoare de peste 110 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o creștere de aproape 30% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, conform datelor Asociației Băncilor din România. Majoritatea acestor împrumuturi au fost destinate cumpărării de locuințe, autoturisme sau au fost folosite pentru refinanțarea unor credite mai vechi.

Împrumuturile pentru populație

Din totalul de 114 miliarde de lei, populația a accesat credite în valoare de 64 de miliarde de lei, împrumuturi utilizate în principal pentru ipoteci și nevoi personale. Creșterea semnificativă a creditelor de consum indică o revenire a încrederii în economie, dar și o utilizare sporită a împrumuturilor pentru achiziții majore, precum autoturisme, vacanțe sau îmbunătățiri în locuințe.

Împrumuturile companiilor

De asemenea, companiile au accesat credite în valoare de 50 de miliarde de lei, semnalând o revenire a apetitului pentru investiții. Scăderea ROBOR-ului la aproximativ 5,5%, față de vârful de peste 8% din ultimii doi ani, a încurajat firmele să împrumute capital pentru dezvoltare, profitând de condițiile favorabile de creditare.

Refinanțarea creditelor vechi

O parte semnificativă a creditelor contractate în 2024 au fost destinate refinanțării împrumuturilor anterioare, pe fondul scăderii dobânzilor. Această tendință reflectă dorința românilor de a-și reduce costurile prin accesarea unor oferte mai avantajoase, cum ar fi cele cu dobânzi fixe pe termen scurt, în special la creditele ipotecare.

Dobânzile ipotecare

Pentru a atrage clienți, băncile au lansat oferte tentante de credite ipotecare cu dobânzi fixe, care au ajuns la un minim de 4,9% pe o perioadă de trei până la cinci ani. Dobânzile variabile, deși mai ridicate, în jur de 8%, continuă să fie preferate de cei care urmăresc flexibilitate. Specialiștii estimează că dobânzile variabile vor rămâne ridicate și în 2025, chiar dacă vor înregistra ușoare scăderi.

Creșterea salariilor

Domolirea inflației și majorările salariale semnificative, în special în sectorul public, au contribuit la creșterea apetitului pentru credite. Comisia Europeană a subliniat în rapoartele sale recente faptul că salariile din sectorul public au crescut aproape dublu față de restul economiei, ceea ce a stimulat consumul și, implicit, creditarea.

 


Sursa: Pro TV

Foto caracter ilustrativ / Sursa foto: Profimedia

CITEȘTE ȘI:

Vreme de VARĂ la începutul lunii octombrie: temperaturi de până la 29°C în România

Momente de groază la Asia Express: Anca Țurcașiu a LEȘINAT în timpul unei probe. De ce afecțiune gravă suferă vedeta

HAOS la Vama Nădlac: Toate toaletele publice închise pe 300 km de autostradă

Bianca este absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, specializarea Jurnalism. A debutat în carieră pe ... vezi toate articolele

Citește și