Românii nu se mai înghesuie să lucreze pe litoral, iar angajatorii se confruntă cu o criză a forței de muncă. „S-au învăţat să muncească puţin şi să primească salarii mari”

Românii nu se mai înghesuie să lucreze pe litoral, iar angajatorii se confruntă cu o criză a forței de muncă. „S-au învăţat să muncească puţin şi să primească salarii mari”
FOTO - Caracter ilustrativ: Pixabay
Publicat: 25/05/2022, 22:12
Actualizat: 25/05/2022, 22:16

Mediul online este plin cu anunţuri de angajare pe litoral, cu oferte pentru toate activităţile din sezonul estival: cameriste, barmani, ospătari, ajutori de ospătari, bucătari, recepţioneri, îngrijitori, electricieni, instalatori şi multe altele. Angajatorii susțin că salariile sunt mai mari decât în ceilalţi ani, chiar dacă ele nu reflectă pregătirea acestora, dar chiar și așa românii nu se mai înghesuie să lucreze pe litoral. „Muncesc puţin şi vor bani mulţi”, este concluzia patronatelor din turism.

Astfel, cu puţin timp înaintea deschiderii sezonului estival, litoralul din țara noastră se confruntă cu criza forţei de muncă.

Potrivit preşedintelui Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Dragoş Răducan, ar fi nevoie de  20.000 de angajaţi pentru a se ocupa toate posturile disponibile.

„Angajaţii s-au învăţat să muncească puţin şi să primească salarii mari. Salariul nu mai este contravaloarea muncii prestate, ci este contravaloarea nevoilor şi aşteptărilor angajatului. Vin generaţiile noi care nu au fost bine pregătite nu sunt competenţi şi pentru munca pe care o făcea unul competent înainte acum trebuie să angajezi doi, dar salariile trebuie să fie la nivelul unui angajat bine pregătit. Este trist că nu realizează cât de incompetenţi sunt”, spune Dragoş Răducan, citat de Adevărul.

Criza forţei de muncă de pe litoral este „mai mare ca în orice an”, spun patronatele. Mai mult, aAngajatorii spun că oferă contracte de muncă, spaţii de cazare pentru cei care vin din alte localităţi, transport şi masă. Și cu toate acestea, oamenii nu vin să se angajeze pentru câteva luni.

E adevărat că mulţi angajaţi au plecat în anii 2020 şi 2021 când, din cauza pandemiei, și nu s-au mai întors.

Atunci, turismul a trecut prin perioade în care a fost închis total, iar muncitorii au migrat către alte domenii de activitate.

Ce salarii se oferă pe litoral și ce acuză potențialii angajați

O cameristă primeşte pe litoral un salariu care poate pleca de la 2.500 de lei net, iar un ospătar este plătit cu 3.000 de lei, în timp ce un bucătar ar poate câştiga lunar aproximativ chiar și 5.000 de lei.

Posibilii angajaţi susţin că unii patroni sunt „ţepari”, atunci când plătesc salariile, că nu respectă programul şi volumul de muncă, în timp ce patronatele spun că angajaţii sunt „incompetenţi”  și cu pretenţii de a primi salarii mari

„Mulţi angajaţi vor spune că nu sunt sclavi. Eu nu cunosc proprietari de sclavi pe litoral, dar este această solicitare a angajatorului: angajatul să muncească competent şi cu simţ de răspundere”, explică preşedintele FPTR.

Soluția patronatelor: forță de muncă din afară

În acest context, patronii se gândesc să aducă forță de muncă din afara Uniunii Europene (UE), doar că în acest caz procedurile sunt greoaie şi durează foarte mult până când ei ajung în România.

Dragoş Răducan afirmă că nici aceşti angajaţi aduşi din alte ţări nu sunt pregătiţi, iar după câteva luni „se românizează” şi încep să plece de la un angajator la altul pentru câţiva lei în plus.

„Dacă nu găsesc angajaţi, va exista, probabil, un proces de canibalizare între angajatori: se vor da salarii din ce în ce mai mari în încercarea de a atrage angajaţii de la alte hoteluri sau restaurante. Această creştere a salariilor nu reflectă competenţa sau calitatea”, spune preşedintele FPTR.

Nici refugiaţii ucraineni nu sunt o soluţie deoarece majoritatea dintre ei sunt oameni cu studii superioare, care stau în România în speranţa că se vor întoarce repede acasă. Foarte puţini s-au angajat pe litoral, spun patronatele din turism.

La finalul săptămânii trecute a fost organizată o Bursă a locurilor de muncă în judeţul Constanţa. Patronii au venit cu 800 de posturi pentru job-uri pe litoral, dintre care 56 au fost ocupate pe loc, iar 120 de persoane urmează să meargă la interviuri

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar