Românii primesc broșuri cu măsuri ce se execută în cazul unui accident nuclear. Precizările Ministerului de Interne (UPDATE)

Publicat: 02 03. 2022, 10:27
Actualizat: 02 03. 2022, 12:10
Românii primesc broșuri cu măsuri ce se execută în cazul unui accident nuclear. Precizările Ministerului de Interne (UPDATE) / Foto: Profimedia / Screenshot document

Ministerul de Interne a venit cu noi precizări, după ce în spațiul public s-a vehiculat că românii au început să primească broșuri în format PDF cu „Măsuri ce se execută în caz de accident nuclear și urgență radiologică”, în contextul amenințărilor recente ale lui Vladimir Putin cu privire la armele nucleare.

UPDATE. „Atragem atenția populației asupra unor mesaje scoase din context privind un set de măsuri ce trebuie luate în caz de accident nuclear și urgență radiologică, emis de ISU Constanța. Mesajele respective au fost transmise în spațiul virtual, prin intermediul rețelelor de socializare și unor aplicații, creând, în mod nejustificat, panică în rândul receptorilor.

Materialul se regăsește în setul măsurilor preventive în cazul diverselor tipuri de risc și este postat încă din 2012 pentru corecta informare a opiniei publice privind modul și măsurile de comportare în aceast tip de situație de urgență.

Setul de măsuri ce trebuie luate de populație în caz de accident nuclear și urgență radiologică a fost descărcat folosind link-ul http://www.isudobrogea.ro/wp-content/uploads/2012/05/Masuri-ce-se-executa-in-caz-de-accident-nuclear-si-urgenta-radiologica.pdf.

Menționăm că toate seturile de măsuri privind pregătirea populației în cazul apariției unor situații de urgență pot fi consultate accesând link-ul http://www.isudobrogea.ro/prevenire/protectia_populatiei/”, a informat Ministerul Afacerilor Interne.

„Uitați ce am primit de la fiica mea de la grădiniță. Trebuie să facem stoc de iod”, este mesajul transmis către Gândul, de o persoană din România, care a atașat și documentul PDF, redactat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

În cazul unui accident nuclear, părinții sunt sfătuiți să nu încerce să meargă „la școală pentru a-și lua copiii, deoarece personalul autorizat va avea grijă de ei”.

De asemenea, telefonul trebuie folosit doar dacă este abolut necesar, pentru ca liniile să fie libere pentru autorități.

„Rămâneţi în casă sau la subsol (pivniţă) până la primirea altor instrucţiuni. Dacă trebuie să ieşiţi din casă datorită unor motive bine întemeiate, purtaţi un echipament de protecţie de tipul: salopetă, căciulă, mănuşi şi bocanci sau cizme”, este recomandarea autorităților, în cazul unui accident nuclear.

De asemenea, „se interzice consumul legumelor din grădinile afectate, a laptelui produs în aceastã zonă sau al oricăror alimente, care au fost expuse sau neîmpachetate pe durata stării de urgenţă”.

Dacă alarma nucleară v-a surprins în exterior, odată ajunși la adăpost, trebuie să puneți hainele în saci de plastic și să-i închideți, apoi să vă spălați.

Sunteţi rugaţi sã:

– rămâneţi calmi;
– adăpostiţi membrii familiei dumneavoastră ;
– adăpostiţi animalele ;
– închideţi ferestrele şi uşile, încercând ermetizarea acestora cu materiale din casă (bandã adezivã, bandã izolare, cârpe etc.) ;
– comutaþi televizoarele sau aparatele de radio pe posturile desemnate sã transmită informaţii urgente şi ascultaţi instrucţiunile transmise ;
– închideţi aragazul şi maşina de gătit sau stingeţi focul din sobã, dacă este cazul ;
– închideţi gurile de aerisire, instalaþiile de ventilaţie sau de climatizare;
protejaţi, pe cât este posibil, hrana şi apa din exteriorul locuinţelor prin acoperirea cu o prelată, folie de plastic etc.

Cum vor fi evacuați românii în caz de urgență nucleară

„Există posibilitatea ca să primiţi mesaje să evacuaţi zona în care vă găsiţi. Toate informaţiile necesare pentru evacuare vor fi transmise la radio şi TV sau vor fi anunţate prin sistemul de amplificare al maşinilor de Poliţie şi ale structurilor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă”, informează autoritățile.

Dacă vi se comunică să evacuaţi zona, aveţi grijă să împachetaţi următoarele:

– articole de toaletă şi două rânduri de haine ;
– medicamente prescrise şi alte medicamente necesare;
– acte de identitate, bani, carnete CEC, permisul de conducere etc.

Iodura de potasiu, măsură de autoprotejare

„Un mod de autoprotejare împotriva iodului radioactiv este de a lua pastila de iodură de potasiu (KI). Pastila de KI este mult mai eficientă dacã este luată înaintea expunerii la iod radioactiv.

În acest caz, pastila de KI poate asigura o reducere a dozei încasate cu 98%. Dacă este luată la 4 ore după expunerea la iod radioactiv, pastila vă asigură o reducere a dozei încasate cu 50%.

Administrarea de pastile KI trebuie făcută în cazul unei urgenţe. Astfel de pastile vor fi disponibile şi la Centrul de Primire pentru a fi distribuite. Şcolile din localităţile din vecinătatea centralei nucleare vor avea cantităţi suficiente de pastile pentru copii. Personalul şcolilor va administra aceste pastile copiilor, atunci când va fi necesar. Pentru personalul care se găseşte în tranzit, acesta poate primi pastilele de la Centrul de Primire.”, se arată în broșura ISU.

Populația se poate proteja cu mijloace improvizate de protecție, precum filtrul de cărbune, masca tip glugă, cu mijloace improzivate din materiale aflate la îndemână pentru protecția căilor respiratorii, pentru protecția ochilor, a pielii, a picioarelor, mâinilor și palmelor.

„Aceste mijloace nu oferã protecţie dacã se stă în atmosferă contaminată mai mult de 3 – 7 minute. De aceea, cea mai bunã metodă de protecţie este părăsirea zonei contaminate. Mijloacele prezentate mai sus se pot folosi şi în cazul contaminării radioactive”, avertizează însă autoritățile.

Citește și

Medicamentul pe care românii îl caută în farmacii de când a început războiul: „Ieri era 30 de lei un flacon, azi e 70 de lei”

La ce ajută și ce efecte adverse are iodura de potasiu, medicamentul căutat de români de când a început războiul din Ucraina

LIVE UPDATE | Ucraina, a șaptea zi de la invazie: Rusia a intensificat loviturile în orașele mari / Noi bombardamente lângă Aeroportul Kiev/ Armata ucraineană distruge un convoi militar rusesc de 800 de vehicule/ Joe Biden: Putin „habar nu are ce urmează”

Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

CTP: „România este în război cu Rusia, chiar dacă nu au pătruns aici trupe încă!”