Românii, restricționați să cheltuiască mai mult de 5.000 de lei cash pe zi, propune PSD. Firmele vor putea avea limite de plăți inferioare în numerar
Doar o zi au tremurat pensionarii și angajații din România. Ministrul liberal al Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat, luni, că există o propunere a Guvernului de a reduce gradual plăţile cash, pentru că ele sunt sursa plăţilor la negru. Adică, mai ușor plata în numerar, care poate scăpa de fiscalizare și complică colectarea TVA. Dar, marți, colegii de guvernare de la PSD, au precizat că, deși propunerea există și e agreată de coaliție, totuși românii de rând sunt liberi să cheltuiască zilnic 5.000 de lei, bani gheață, pe ce vor, cum vor, fără să fie vânați de fisc.
O persoană fizică va putea să îşi cumpere în continuare frigider, televizor, cauciucuri de iarnă sau orice altceva în limita a 5.000 de lei cash pe zi, aceasta fiind limita pentru 24 de ore, promit social-democrații. „În concluzie, Nu te controlează nimeni! Nu îţi ia nimeni cash-ul din buzunar! Toată discuţia despre cash este o temă falsă! Singurii care vor avea de suferit vor fi evazioniştii, nu oamenii obişnuiţi!”, mai transmite PSD pe Facebook.
CASH-ul, pe înţelesul tuturor! Vei putea să îţi cumperi în continuare televizor, frigider, cauciucuri de iarnă sau orice altceva în limita a 5.000 de lei cash/zi. Adică o limită zilnică cu mult peste salariul mediu net lunar pe economie! Dacă eşti persoană fizică vei putea face în continuare plăţi la orice magazin de până la 5.000 de lei pe zi!, se arată în postarea PSD.
În schimb, un operator economic, PFA sau orice altă categorie autorizată, care emite facturi, acesta va trebui să limiteze plăţile cash către alt agent economic la cel mult 1.000 de lei pe zi, respectiv 2.000 de lei pe zi în magazinele cash&carry, se prevede în noile reglementari
Proiectul de lege este contestat la Curtea Constituţională de către USR. Deci noile reglementări nu sunt încă în vigoare, se explică în postarea de pe reţeaua de socializare.
Motivarea liberală
„Ne aşteptăm să avem şi impact bugetar suplimentar prin încasarea de venituri la bugetul de stat”, a spus ministrul Boloş care a adăugat că, deşi este un disconfort, disciplina aceasta de care au nevoie într-o perioadă atât de complicată pentru ţara noastră este mai mult decât necesară.
Citiți și: Marcel Boloş: „Plăţile în NUMERAR sunt sursa banilor negri”. Ce pune la cale ministrul Finanțelor