Prima pagină » Actualitate » Românii se plâng că uleiul de măsline s-a SCUMPIT enorm în Grecia: „Cam mult, cu circa 40%. Anul trecut bidonul era in jur de 30 euro”

Românii se plâng că uleiul de măsline s-a SCUMPIT enorm în Grecia: „Cam mult, cu circa 40%. Anul trecut bidonul era in jur de 30 euro”

Românii se plâng că uleiul de măsline s-a SCUMPIT enorm în Grecia: „Cam mult, cu circa 40%. Anul trecut bidonul era in jur de 30 euro”

Românii care obișnuiau să se întoarcă din vacanțele din Grecia cu ulei de măsline se plâng acum pe forumurile de pe rețelele de socializare că prețurile au crescut enorm. Administratorul unui grup de Facebook explică motivele pentru care producătorii greci au fost nevoiți să crească prețul.

Pe grupul de Facebook Forum Thassos a fost publicată o fotografie dintr-un supermarket, unde se observă că prețul unei cutii de 5 litri variază între 29 și 44 de euro.

Românii care sunt pe grup au scris că li se pare o scumpire cam mare față de anul precedent.

”Creșterea prețului este constantă. În urmă cu vreo cinci-șase ani, o cutie de 5 litri de ulei Sotileris costa 23 de euro. Acum, văd 43 de euro”, scrie un internaut.

”Cam mult cu aprox. 40%….anul trecut bidonul era in jur de 30 euro. Asta e, toate s-au scumpit!”, adaugă altul.

”În vamă la bulgari este mai ieftin … am luat de Paste … ulei Kalamata 0,3% acid, super bun 23€ /5 l”, se arată în alt comentariu.

De ce s-a scumpit uleiul de măsline

În urma valului de comentarii generate de postare, administratorul grupului, care este stabilit în Grecia, a explicat de unde vine această majorare a prețului uleiului de măsline.

”Am văzut câteva comentarii legate de prețul uleiului de măsline de anul acesta. Mă simt obligat să vă explic unele lucruri pe care mulți dintre voi nu le știți sau nu le conștientizați.

1) Costul de procesare a uleiului a crescut. Pentru că energia electrică e mult mai scumpă.

2) Costul de recoltare a măslinelor a crescut, de câteva ori îl ultimii ani. Nu există forță de muncă iar ăsta este un alt motiv care a dus la creșterea prețurilor. Și chiar carburantul este mai scump decât anii trecuți.

3) Costul de ambalare a crescut. Pur și simplu sunt mai scumpe ambalajele.

4) Costul de întreținere a magazinului a crescut.

5) Costul vieții celor care lucrează în acest domeniu a crescut.

6) Anul 2022 nu a ajutat nici cantitatea și nici calitatea uleiului de măsline în Europa. Ofertă puțină, cerere mare…Profit? Despre profit e greu să vorbești, având în vedere cele de mai sus. Sper să vă fie de folos aceste informații”, este explicația oferită. 

 

Citește și