EXCLUSIV VIDEO | Românii se tem că nu-și vor putea încălzi locuințele și că ajutorul de la stat nu va fi suficient la iarnă. ”Eu am prins când oprea Ceaușescu lumina, copiii mei veneau pe întuneric. Acum o să fie și mai rău”
This browser does not support the video element.
Aproape 60% dintre români se tem că nu vor putea să își achite facturile pentru utilități la iarnă și mulți dintre aceștia spun că iau în calcul reducerea consumului de energie electrică, pentru a putea face față cheltuielilor. Mai mult, unu din doi români care primește ajutor de la stat pentru încălzirea locuinței spune că acesta este insuficient pentru acoperirea cheltuielilor. Guvernanții iau în calcul compensări în funcție de venituri, inclusiv plata pe card a unor sume care să acopere o parte din facturile la energie și gaze. Oamenii care cu greu fac acum față cheltuielilor, în condițiile creșterii prețurilor, în special la energie și la alimentele de bază, cred însă că nici aceste ajutoare nu vor fi suficiente și că iarna va trece cu mari greutăți.
- În condițiile în care peste 3,5 milioane de pensionari, adică peste 70%, sunt la limita sărăciei, iar mai bine de un milion de angajați primesc lunar un salariu de doar 1.500 de lei, pentru mulți dintre români va fi o problemă să treacă fără datorii peste iarna din acest an.
- Asta în condițiile în care creșterea accelerată a prețurilor, în special la energie, carburanți și alimentele de bază, a dus inflația la aproape 16%, cea mai mare din ultimii 19 ani.
- Specialiștii Băncii Naționale au atenționat că este de așteptat să crească numărul persoanelor care se confruntă cu dificultăți, iar analiștii spun că iureșul scumpirilor va continua atât timp cât autoritățile nu vor veni cu soluții pentru a opri creșterea prețurilor la energie, care are un efect devastator asupra oamenilor.
În ultimele zile, s-a vehiculat o posibilă schimbare a schemei de compensare a prețurilor la energie, nu în funcție de plafon, așa cum se aplică acum pentru toți consumatorii, ci în funcție de venituri pe fiecare membru de familie, ceea ce ar face ca facturile să fie mai mari cu aproximativ 50% pentru mulți dintre beneficiarii actuali. Scenariu unei creșteri de la 0,68 lei/kWh, prețul plafonat din prezent pentru un anumit consum, la 1,2-1,3 lei/kWh nu a fost însă confirmat oficial.
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, spune că aproximativ 4 milioane de români ar putea primi bani pe card pentru a-și plăti facturile la energie și pentru a-și cumpăra lemne de foc în această iarnă. Ar crește, astfel, limita de venit pentru care se acordă acum ajutor pentru persoanele vulnerabile de la 1.500 de lei la 2.000 de lei și implicit numărul beneficiarilor, de la 2,4 milioane la 4 milioane, susține ministrul. Plafonul de venit și cuantumul ajutorului nu sunt însă stabilite, urmând să fie clarificate mai întâi în coaliția de guvernare.
Guvernanții iau în calcul și compensarea energiei termice și a încălzirii în sistemele centralizate de căldură.
”Plătesc la energie de două ori mai mult, la gaze, chiar de trei ori”
Doar 16% dintre oamenii care primesc ajutor de la stat pentru încălzirea locuinței spun că acesta este suficient pentru a acoperi facturile crescute odată cu majorarea prețurilor la energie, arată un studiu al Reveal Marketing Research făcut în octombrie.
Un pensionar spune că a fost nevoit să plătească dublu factura la energie.
„Mi-a venit și la gaze, și la energie electrică de două ori mai mult. La gaze, chiar de trei ori mai mult. E o porcărie totală. I-aș întreba și pe ceilalți: «Domnule, dacă ai mărit acum, energia unde se duce? Ce a intervenit în plus?»”, a spus bărbatul.
Acesta a adăugat că nu ar mai putea suporta o altă creștere a prețului la energie.
„Ca pensionar, nu. Dau pe medicamente aproximativ 500 de lei pe lună. Pensiile nu se măresc, salariile nu se măresc, ceartă în coalițe. Toți sunt împotriva noastră, toți conducătorii noștri, nu mai este niciunul patriot. Nu poți să spui că este unul patriot și că lucrează pentru poporul român.
Toți sunt împotriva poporului român. Răbdăm! Răbdăm! Răbdăm! Eu am prins când oprea Ceaușescu lumina, copiii mei au crescut cu cheia de gât, veneau pe întuneric. Nu era lanternă atunci, era lumânare. Acum o să fie și mai rău” a adăugat bărbatul.
”Dacă nu mai măresc pensiile și salariile, cred că va fi foarte greu”
Românii se tem că nu vor avea bani să plătească facturile în această iarnă.
„Pe timp de iarnă, va veni întreținerea mai mare. Da, e foarte greu. Dacă nu mai măresc pensiile și salariile, cred că va fi foarte greu”, a spus, îngrijorat, un bucureștean.
Oamenii spun că, la cât de mult au crescut facturile la energie electrică și la gaze, nu cred că ajutorul care ar urma să fie acordat pe carduri pentru unele persoane vulnerabile ar putea să fie suficient ca să acopere prețurile record și inflația ajunsă la un nivel fără precedent.
„Sunt pensionară și un om singur. E foarte greu! Eu, încă sunt bine, dar sunt alți oameni de vârsta mea care sunt vai de fundulețul lor. Eu nu sunt de acord cu cardurile astea. Mai bine ar subvenționa producătorii de energie. Aceasta este părerea mea personală” a spus o femeie.
Analist: „Misiune aproape imposibilă compensarea facturilor în funcție de venituri”
Persoanele cu venituri mici ar putea plăti în continuare prețuri plafonate la energie, însă vor fi mulți oameni care nu vor mai beneficia de prețuri compensate.
Analistul economic Adrian Negrescu susține că va fi ”o misiune aproape imposibilă” compensarea facturilor în funcție de venituri.
Autoritățile nu știu, în acest moment, ce venituri au românii, nu au capacitatea tehnică de a identifica sursele de câștig ale românilor. Am avut până acum trei ordonanțe de urgență pe zona de energie și peste 13 modificări ale tarifelor la energie, și toate s-au dovedit, din punct de vedere economic, falimentare atât pentru populație, cât și pentru mediul economic. Soluția este aceea pe care o tot evităm de doi ani, și anume să reducem fiscalitatea în zona de energie și să tăiem din TVA, din accize” a spus, pentru Gândul, consultantul economic Adrian Negrescu.
Și expertul în energie Dumitru Chisăliță spune că sunt multe necunoscute legate de ceea ce se va întâmpla în următoarea perioadă cu prețurile la energie.
„Nu prea înțeleg cum ai putea să stabilești un preț în funcție de venit, cred că nu este vorba de așa ceva. Eu cred că va fi un preț și se vor da niște vouchere care să acopere diferența. Chiar și așa, trebuie să vedem cum vor ajunge acele vouchere. Anul trecut, când a apărut legea consumatorului vulnerabil, au fost niște dosare cu șină, cu 32 de pagini, care trebuiau completate până la o anumită dată. Suntem, totuși, în 1 noiembrie. Când o să primească acele vouchere? La primăvară? Din punctul meu de vedere, sunt atât de multe întrebări, încât îmi este foarte greu să iau în serios această idee vehiculată”, a spus, pentru Gândul, expertul în energie.
Cât despre acordarea ajutoarelor pentru facturile la energie pe card, Dumitru Chisăliță spune că nu este o soluție.
„Oamenii nu au carduri, nu au conturi. Numărul românilor care au conturi la bancă este unul foarte mic”, a adăugat Dumitru Chisăliță.