Prima pagină » Actualitate » Românii spun NU săptămânii de lucru de 6 zile/ „Grecia face un pas ÎNAPOI”

Românii spun NU săptămânii de lucru de 6 zile/ „Grecia face un pas ÎNAPOI”

Vestea recentă despre introducerea săptămânii de lucru de 6 zile în Grecia a stârnit un val de reacții și discuții în rândul tinerilor români, majoritatea exprimându-și dezaprobarea față de acest sistem.

În contrast cu Grecia, unde orele suplimentare sunt compensate cu un adăugat salarial de 40%, în România, astfel de ore ar implica o majorare de 75% a salariului per oră.

Cu toate acestea, disponibilitatea tinerilor români de a accepta ore suplimentare este scăzută, reflectând o tendință similară cu cea din Grecia.

Perspectiva sindicală

Costin Dumitru, președintele Blocului Național Sindical, avertizează că astfel de măsuri reprezintă un regres și un anti-model pentru condițiile de muncă, comparându-le cu perioada de 6 zile de lucru din timpul comunismului.

Potrivit acestuia, în România, legislația actuală în domeniul muncii oferă deja o protecție mai amplă pentru angajați decât cea din Grecia, inclusiv un plafon clar al orelor suplimentare pentru a menține o balanță între viața profesională și cea personală.

„Păi codul muncii, legislația muncii din România este mult mai generoasă în momentul de față. Aici plătim 75, Grecia plătește 40. Dar România mai are încă un lucru. Are un plafon de ore suplimentare prevăzut în codul muncii pe care poți să îl faci pe parcursul unei luni calendaristice, tocmai pentru a păstra acea rezonabilitate.

Grecia face un pas înapoi. Mi-aduce aminte de săptămâna de lucru de 6 zile, de 6,5 zile din timpul comunismului”, a spus Costin Dumitru, presedintele Blocului National Sindical, pentru Euronews.

Perspectiva comercială

Pe de altă parte, reprezentanții din sectorul comercial sunt încântați de ideea unei săptămâni de lucru extinse, dar recunosc că problema principală rămâne disponibilitatea angajaților de a munci ore suplimentare.

Feliciu Parachiv, vicepreședinte al Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii, subliniază că angajatorii ar fi dispuși să ofere ore suplimentare, însă există o rezistență semnificativă din partea angajaților.

„In România, un drept care a fost odată dat, nu mai poate fi luat înapoi. Asta este o problemă. Angajatorii ar fi de acord, dar nu o să fie angajații. Și acum putem plăti ore suplimentare, dar nu mai vor angajații. Din păcate, ați observat multe companii, chiar și retaileri lucrează cu expații, cu srilankezi, cu indieni”, a spus acesta pentru Euronews.

Perspectiva specialiștilor

Specialiștii în resurse umane, precum George Butunoiu, subliniază avantajele flexibilității în programul de lucru și susțin că opțiunile variate sunt benefice pentru angajați.

„Ori de câte ori ai posibilitatea de a alege din mai multe variante e în avantajul tău. Asta trebuia să existe demult și trebuia să existe în toate țările din Europa. Dar Europa e, mă rog, din ce în ce mai socialistă, așa că probabil o să întâmpine mare rezistență. Deci sunt mulți angajați care vor”, afirmă George Butunoiu, specialist HR.

Tendințele occidentale

În timp ce Grecia încearcă să încurajeze o mai mare participare la muncă prin măsuri extinse de lucru, în Occident trendul este invers, cu țări precum Islanda adoptând cu succes săptămâna de lucru de 4 zile fără a reduce salariile, un model care a fost preluat și de alte state europene.

Sursă video: Euronews

Sursă foto: Shutterstock

CITEȘTE ȘI

Grecia introduce săptămâna de lucru de ȘASE ZILE din cauza scăderii populației și a lipsei de lucrători calificați

PARADOX pe piața muncii din România: Rata șomajului continuă să crească, deși sunt tot mai multe locuri de muncă disponibile

Absolventă a Universității București, Facultatea de Litere, Silvia Tudor și-a început cariera ca editor în cadrul agenției de presă MEDIAFAX, evoluând ulterior în rolul de coordonator al departamentului ... vezi toate articolele

Citește și