În situația în care depășesc cu mai mult de 100 km/h viteza legală pe un sector de drum, șoferii vor rămâne fără permisul auto și certificatul de înmatriculare a mașinii timp de 6 luni, potrivit unui proiect legislativ pus miercuri în dezbaterea senatorilor. În plus, dacă șoferii sancționați astfel sunt prinși că merg cu mașina în perioada în care talonul este reținut, polițiștii pot decide sancțiunea complementară a confiscării mașinii!
Proiectul legislativ de la Senat introduce în Codul rutier un nou prag de viteză, respectiv de peste 100 km/h față de limita legală, pentru depășirea căruia, șoferii vor risca amenzi din clasa a IV-a de sancțiuni (cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei) și suspendarea dreptului de a conduce timp de 180 de zile.
Dacă șoferul sancționat depășește din nou pragul de viteză de peste 100 de km/h față de limita legală într-un interval de șase luni de la data restituirii permisului auto, perioada de suspendare se majorează cu încă 30 de zile.
În plus, așa cum scrie în proiect, „depășirea cu mai mult de 100 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv și pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate și verificate metrologic se sancționează complementar, cu reținerea certificatului de înmatriculare sau de înregistrare a autovehiculului pe o perioadă de 6 luni”.
În asemenea cazuri, polițistul rutier va elibera șoferului o dovadă înlocuitoare cu drept de circulație pentru 15 zile. Dacă în perioada de 6 luni de reținere a talonului, perioadă începută cu ziua imediat următoare celei expirării valabilității dovezii înlocuitoare, un polițist identifică în trafic mașina care are certificatul de înmatriculare reținut, acesta va dispune sancțiunea contravențională complementară a confiscării autovehiculului.
Mașinile confiscate intră în proprietatea statului și pot fi valorificate, potrivit OG 14/2007 pentru reglementarea modului și condițiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului, inclusiv prin vânzare.
Inițiatorii spun că măsura este utilă, deoarece „bazându-se pe calităţile tehnice ale autovehiculelor, dar şi pe aptitudinile proprii de conducere, care nu întotdeauna sunt cele mai bune, în cele mai multe cazuri viteza îi «incită» pe conducătorii auto neexperimentaţi şi astfel se poate ajunge la viteze de peste 100 km/h faţă de limitele legale, viteze care pot avea consecinţe grave asupra integrităţii şi sănătăţii personale, a celorlalţi participanţi la traficul rutier, dar şi celor care se află în apropierea acestuia”.
La începutul anului a fost stabilit un nou prag de viteză, de peste 70 km/h față de limita legală, la depășirea căruia, șoferii riscă amendarea drastică și suspendarea permisului pentru 4 luni.
Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie adoptat de Parlament, semnat de președintele statului și publicat în Monitorul Oficial, scrie avocatnet.ro.