Românii vor putea călători fără VIZE în SUA. Ambasadorul României în SUA anunță din ce lună se va întâmpla și cât costă autorizația de călătorie

Publicat: 09 10. 2024, 08:49
Actualizat: 09 10. 2024, 11:38
Sursa foto: Profimedia images

Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, a anunțat că românii vor putea călători fără vize în Statele Unite din 2025, grație integrării României în programul Visa Waiver. Călătorii vor avea nevoie doar de o autorizație electronică de călătorie.

Românii vor putea călători fără vize în Statele Unite începând din martie sau aprilie 2025, a anunțat ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru.

Muraru a explicat la Antena 3 că România îndeplinește toate criteriile tehnice pentru a fi inclusă în programul Visa Waiver, un proces care ar urma să fie anunțat oficial în ianuarie 2025.

„România îndeplinește formal toate criteriile tehnice pentru a face parte din programul american de scutire de vize și ne așteptăm ca partea americană să facă acest anunț în cursul lunii ianuarie și intrarea efectivă în program să se producă în martie sau aprilie 2025. Deci din martie sau aprilie 2025, românii vor putea călători fără vize în Statele Unite”, a declarat Andrei Muraru.

Ce este autorizația electronică de călătorie

Românii vor avea nevoie doar de o autorizație electronică de călătorie, pe care o pot obține online cu cel puțin 72 de ore înainte de zbor.

Autorizația electronică de călătorie va costa 21 de dolari și va permite accesul pe teritoriul SUA pentru o perioadă de până la 90 de zile, timp de doi ani, fără necesitatea unui interviu la consulatul american. Acest sistem este similar cu cel aplicat în cazul altor 42 de țări, inclusiv Qatarul, adăugat recent în program.

„Această autorizație electronică de călătorie este după același principiu al unei vize electronice, doar că este mult mai ieftină, cu 21 dolari. Nu trebuie să mai mergi la un interviu la Consulatul American de la București sau la orice consulat al Statelor Unite în lume și îți permite intrarea pe teritoriul american timp de 2 ani, pentru ședere de până la 90 de zile, cu un număr nelimitat de intrări și ieșiri.

Evident că partea americană, ca și partea română, vor construi împreună o campanie publică care să informeze românii cu privire la acest sistem”, a explicat Andrei Muraru.

Pentru cei cărora li se refuză autorizația, procesul nu se încheie aici.

„Se fac verificări automate de către partea americană. Există un sistem de corelare a bazelor de date cu partea română și cine este refuzat de la emiterea acestei autorizații de călătorie este îndrumat spre Ambasada Statelor Unite pentru a urma acest proces pentru o viză cu interviu. Dar procentul celor care primesc această autorizație electronică de călătorie este foarte mare, peste 90%”, a mai explicat Andrei Muraru.

Ambasadorul a mai precizat că cei care au deja o viză valabilă pentru SUA nu vor fi nevoiți să obțină această autorizație, iar viza lor rămâne valabilă până la expirarea acesteia.

„Important de precizat este că cine are o viză valabilă în acest moment sau va avea în momentul în care România va intra în programul Visa Waiver, valabilă pe 10 ani așa cum se emit aceste vize acum, aceste vize își continuă valabilitatea până la expirarea lor. Deci cine are o viză pentru Statele Unite nu mai are nevoie de formular”, a mai spus Andrei Muraru.