Împletirea răchitei este meșteșugul pe care îl duce mai departe, din Recea, o mică localitate în județul Argeș, Marian Săvulescu. El a învățat tainele împletitului de răchită încă din copilărie, de la o vecină.
După atâția ani, meșterul se declară dezamăgit de faptul că nu mai vrea nimeni să continue această tradiție.
Priceput în arta sa, Marian Săvulescu a fost invitat să predea meșteșugul și în Italia, scrie rotalianul.com. Acolo a lucrat timp de șase ani cu oameni din diverse domenii, după cum povestește românul.
„Stăteam câte 4-5 luni și-i învățam să împletească. Mă plăteau oamenii. Veneau electricieni, avocați, o doamnă primăriță cu fi-sa, profesii diverse, să învețe ca hobby. La ei a dispărut mult mai demult meșteșugul ăsta, cam 80-90 de ani de când nu mai există în zonă. Dar ei voiau să învețe pentru ei.
Plăteau câte 20 euro de persoană și obiectivul meu era ca în două luni de zile să-i învăț să facă un coșuleț din răchită nedecojită. Absolut în toți cei șase ani, toți au învățat să facă un coșuleț. Două luni stabilisem să fac cu fiecare serie.
După ce terminau, spuneau – e ca naiba, ne place, dar ce facem, de unde luăm răchită, să continuăm? Le-am spus că pe malul oricărei ape curgătoare crește sigur salcia. Ce bucuroși erau – domnule, ne-ai mai dat încă o preocupare, că ne strângem grupuri, plecăm pe malul apei, culegem… Veneau fiecare cu câte un mănunchi. Au vrut să învețe din plăcere. Nu m-am mai dus cu pandemia”, și-a amintit meșterul argeșean.
În tinerețe, Marian a fost operator proiecționist în cinematografe, dar închiderea sălilor l-a convins că trebuie să se întoarcă la pasiunea pe care o avea încă din copilărie:
Pentru că răchita care se cultiva local cândva a dispărut din peisajul românesc, Marian își procură materia primă de peste hotare. El comandă din Polonia nuiele gata pregătite pentru împletit, dar spune că are o problemă cu prețurile, tot mai ridicate.
„Înainte, răchita era fiartă și decojită manual, proces care dura ore întregi. Acum, vine gata de lucru”, spune meșterul.
Ce produse de artizanat poate oferi celor interesați? „Fac mobilier doar la comandă. E mult de muncă, iar piața nu cere asemenea produse. Cel mai bine se vând coșurile simple”.
„Telefonul mobil le distrage atenția tinerilor. N-au răbdare pentru ceva care presupune muncă manuală. Este un meșteșug frumos, dar care necesitată răbdare și pasiune. Nu te îmbogășește, dar îți oferă satisfacții”, este concluzia pe care o trage Marian Săvulescu, ultimul artizan al răchitei din Recea.
CITEȘTE ȘI: