Românul care a stat 20 de ani în ”iadul” pușcăriei din Chile are viață liniștită la Rahova. ”Asta îți aduce o formă de RESPECT în «codul închisorii»”

Românul care a stat 20 de ani în ”iadul” pușcăriei din Chile are viață liniștită la Rahova. ”Asta îți aduce o formă de RESPECT în «codul închisorii»”
George Rusu are doi băieți, unul în vârstă de 38 de ani și unul de 16 ani, pe care l-a conceput în perioada în care era în penitenciarul din Chile și care locuiește în Argentina
Publicat: 13/07/2024, 09:00

Pentru o greșeală pe care a făcut-o când avea 37 de ani, românul George Rusu a plătit cu 20 de ani din viață petrecuți după gratii în Chile și încă nu a scăpat de închisoare. Clujeanul a reușit să supraviețuiască două decenii condițiilor dure din închisoarea chiliană, care nu au nimic în comun cu cele din penitenciarele europene. Transferul în România i-a adus mai multă liniște interioară și i-a înlăturat teama de imprevizibil, după ce în penitenciarul chilian a dus o adevărată luptă pentru supraviețuire, dată fiind agresivitatea deținuților închiși acolo.

  • Anii de închisoare și-au spus, însă, cuvântul, iar George Rusu are mari probleme de sănătate. Deoarece este chinuit de dureri îngrozitoare și se deplasează cu dificultate, el a făcut mai multe cereri, ca să fie consultat de medicul penitenciarului, dar fără succes.
  • George Rusu a fost vizitat în penitenciar de frații săi, dar nu a apucat să-și strângă mama în brațe. Clujeanul nu a mai văzut-o pe cea care i-a dat viață de aproape 20 de ani, cât a fost închis în Chile.
  • Bărbatul are și doi băieți, dintre care unul în vârstă de 16 ani, pe care l-a conceput când era închis în Chile. Dacă pe fiul de 16 ani, care locuiește în Argentina, nu l-a mai văzut de câțiva ani, pe cel de-al doilea băiat nu l-a mai întâlnit de două decenii.
  • Cât despre condițiile din închisoare, apropiații spun că George Rusu s-a adaptat repede, cu atât mai mult cu cât pedeapsa de 20 de ani pe care a executat-o în Chile i-a adus respectul celorlalți deținuți, care îl văd ca pe un veteran.

Clujeanul George Rusu (57 de ani) a stat 20 de ani închis într-un penitenciar din Chile, fiind condamnat la 30 de ani de închisoare pentru trafic de droguri. Pe 31 mai, el a fost transferat în România pentru a-și ispăși restul de pedeapsă. Deoarece legile din România nu sunt atât de aspre pentru astfel de infracțiuni, pedeapsa clujeanului a fost echivalată de magistrații din țară la 25 de ani de închisoare. La aducerea în țară, George Rusu a fost încarcerat la Penitenciarul Rahova, unde se află și în prezent.

Apropiații acestuia spun că bărbatul s-a adaptat ușor condițiilor de aici, incomparabile cu cele din Chile, unde cei 20 de ani de închisoare au reprezentat o adevărată luptă pentru supraviețuire. Într-un interviu exclusiv pentru Gândul, din perioada în care era închis în Chile, românul povestea că este singurul european dintr-o închisoare cu 2.500 de deținuți, care au o singură regulă: cel mai puternic învinge.

George Rusu mai spunea atunci că în pușcăriile din Chile, în general, sunt câțiva morți pe săptămână în conflicte interne între deținuți. El însuși a fost implicat într-un conflict cu un alt deținut, care era să-l coste viața.

Din punct de vedere psihic, este mult mai bine, este optimist și mai liniștit, în plus, a scăpat de acel sentiment de incertitudine pe care-l avea când era în Chile. În schimb, are probleme de sănătate. Suferă de probleme la coloană, după ce i s-au deplasat două vertebre, are artroză severă, care îi dă dureri groaznice, ar trebui să facă o intervenție de protezare a șoldului.

Am înțeles că a făcut mai multe cereri ca să fie văzut de un medic, dar asta nu s-a întâmplat nici până acum, deși situația lui nu este deloc bună, abia mai merge. Încă de când a fost transferat în țară a depus prima cerere, dar în zadar. Nu este doar cazul lui, sunt și alți deținuți în aceeași situație, probabil din cauza lipsei de personal medical din penitenciar, nu are cine să îi consulte”, a spus, pentru Gândul, un apropiat al lui George Rusu..

”Asta îți aduce o formă de respect în «codul închisorii»”

Faptul că a stat două decenii într-o închisoare din Chile i-a adus notorietate printre deținuții de la Penitenciarul Rahova, care îl tratează cu respectul cuvenit unui adevărat veteran.

”Mulți băieți i-au arătat respect, având în vedere vârsta și anii de detenție pe care îi are. Asta îți aduce o formă de respect în «codul închisorii». În jurul lui, nu mai sunt deținuți care să fi ispășit o pedeapsă mai mare ca el”, a precizat un apropiat al clujeanului.

Deși a fost transferat în țară în urmă cu mai mult de o lună, clujeanul nu a apucat să-și revadă încă mama, pe care nu a mai strâns-o în brațe de 20 de ani. Chiar dacă îi este foarte dor de ea, George Rusu a sfătuit-o să nu vină să-l viziteze, deoarece drumul ar fi un efort prea mare pentru ea, fiind în vârstă și cu o sănătate șubredă.

Cel de-al doilea fiu, conceput după gratii

Clujeanul a fost vizitat la Penitenciarul Rahova doar de frații lui și nu a reușit să-și vadă nici fiul cel mare, în vârstă de 38 de ani, acesta fiind plecat în America. George Rusu nu și-a mai întâlnit copilul, care acum este bărbat în toată firea, de când acesta avea 18 ani.

Românul mai are un băiat de 16 ani, pe care l-a conceput în perioada detenției în Chile și care trăiește în Argentina.

Pe fiul său din Argentina am înțeles că nu l-a mai văzut de vreo cinci ani, iar pe cel din România, nu l-a văzut de 20 de ani. Acum are 38 de ani și lucrează în America, deci nu îl va vedea prea curând”, a adăugat aceeași sursă.

Tatăl lui George Rusu s-a stins din viață în urmă cu trei ani, ducând cu el în mormânt dorul de fiul său, pe care voia atât de mult să-l revadă, dar nu a mai apucat.

Clujeanul George Rusu a fost condamnat de Tribunalul din Colina, Chile, la 30 de ani de închisoare sub acuzația de trafic de droguri și asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. Timp de cinci ani, s-a luptat din răsputeri să obțină transferul pentru a-și ispăși restul de pedeapsă în România, ceea ce s-a întâmplat abia anul acesta, pe 31 mai.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Drama românului închis de 19 ani în Chile. „Am slăbit 22 de kg, am nevoie de proteză la șold, sunt șchiop și am dureri cumplite”

Românul transferat în România după 20 de ani de închisoare în Chile a fost dus la Penitenciarul Rahova. „Deocamdată, nu are voie să primească vizite”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
S-au ordonat restricții în România. Decizie în orașe și sate. E permis doar între anumite...
S-a dus mult prea devreme. O cunoscută actriță a murit la 51 de ani
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Apetitul Braziliei pentru carnea de rechin pune în pericol speciile