Timp de 20 de ani, George Rusu, românul închis într-un penitenciar din Chile și repatriat la sfârșitul lunii mai, a trăit în condiții inimaginabile. Fiecare zi venea cu speranța veștii bune că va fi transferat într-un penitenciar din țară. În sufletul său, iluziile și deziluziile, disperarea și teama că nu va supraviețui condițiilor dure din închisoarea din Chile s-au împletit între ele în cei cinci ani de așteptări, câți au trecut de la primul demers pentru transfer.
George Rusu a încheiat perioada de carantină în Penitenciarul Rahova, în care i-au fost permise numai vizitele rudelor de gradul întâi. Încă de acum un an, românul a primit un ajutor nesperat din partea unei prietene din tinerețe, care s-a oferit să îl sprijine necondiționat.
De când a fost transferat în țară, unde trebuie să-și ispășească restul de pedeapsă, el executând în Chile 20 de ani de închisoare din cei 30 de ani la care a fost condamnat, femeia a ținut regulat legătura cu el telefonic.
Îmi spune că sănătatea îi este precară. Problema este șoldul, care va trebui operat. Am înțeles că are și necroză. Este șchiop, nu este așa simplu, are dureri mari, dar este o fire puternică și strânge din dinți. Am făcut greșeala să îi trimit pachet, dar nu aveam voie, nu am știut. Mă rugase să îi trimit lenjerie de pat, pantaloni scurți, gel de duș, șampon, diverse produse pentru igiena corporală”, a spus, pentru Gândul, prietena lui George Rusu.
Deși nu l-a mai întâlnit pe prietenul său de acum 32 de ani, femeia nu a ezitat să îi sară în ajutor în momentul în care a aflat că acesta are probleme.
”Ne-am cunoscut când eram foarte tineri. Am aflat ce s-a întâmplat și am o empatie ca și om. Nu cred că avem dreptul să judecăm pe nimeni. Toți în fața lui Dumnezeu avem păcate și toți suntem copiii Lui”, susține femeia.
Prietena lui George Rusu nu a reușit să-l vadă de când a fost adus în țară, pentru că deținuții aflați în perioada de carantină pot fi vizitați doar de familie.
În perioada de carantină, nu s-au permis decât vizitele rudelor de gradul întâi, dar am înțeles că a împlinit aceste zile. Din ce am vorbit cu el, este optimist și trage nădejde că, fiind printre ai lui, va avea alte drepturi. Orice ar fi, este țara lui”, a adăugat prietena din tinerețe a clujeanului.
În 2004, când avea 37 de ani, George Rusu a fost condamnat în Chile la 30 de ani de închisoare pentru trafic de droguri. Autoritățile din orașul Calama au găsit 1.900 de pachete de cocaină ascunse în plafonul unui camion. Cantitatea totală de cocaină descoperită a fost de o tonă.
Românul a fost găsit vinovat de trafic de droguri și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni, iar din cei 30 de ani de închisoare, a executat 20 de ani într-un penitenciar din Chile.
George Rusu a așteptat să fie transferat într-un penitenciar din România timp de aproximativ cinci ani, perioadă în care a făcut numeroase demersuri, care nu s-au finalizat însă până la sfârșitul lunii mai 2024.
Odată cu transferul lui George Rusu din Chile, condamnarea lui la 30 de ani de închisoare a fost redusă la 25 de ani, pentru că legislația penală din România prevede alte pedepse pentru faptele de care a fost acuzat.
Când se afla închis în Chile, George Rusu a vorbit, în exclusivitate pentru Gândul, despre viața grea din închisoarea chiliană.
În pușcăriile de aici, în general, sunt câțiva morți pe săptămână în conflicte interne între deținuți. Există cuțite, arme albe în general, sulițe, tot felul de arme artizanale. Bătăile sunt foarte normale”, dezvăluia George Rusu, acum câteva luni, pentru Gândul.
Marius Balo, profesorul român care a avut o soartă asemănătoare cu cea a lui George Rusu, fiind închis opt ani într-un penitenciar din China, după ce a fost acuzat alături de alte 12 persoane de o fraudă totală de 350.000 de dolari, s-a implicat în aducerea acestuia în țară.
Acum, Marius Balo se luptă pentru cauza Alinei Apostol, o tânără româncă de 34 de ani, de profesie traducătoare, aflată de aproape șapte ani într-o închisoare din China.
De trei săptămâni, Marius Balo se află în greva foamei, în încercarea de a sensibiliza autoritățile române să se implice în aducerea în țară a Alinei. Este pentru a doua oară când fostul profesor clujean recurge la acest gest extrem. El a mai făcut greva foamei și în aprilie, pe care a suspendat-o după 10 zile, în urma unor promisiuni făcute de autorități, dar care nu s-au concretizat.
CITEȘTE ȘI: