Prima pagină » Actualitate » Românul transferat în România după 20 de ani de închisoare în Chile a fost dus la Penitenciarul Rahova. „Deocamdată, nu are voie să primească vizite”

Românul transferat în România după 20 de ani de închisoare în Chile a fost dus la Penitenciarul Rahova. „Deocamdată, nu are voie să primească vizite”

Românul transferat în România după 20 de ani de închisoare în Chile a fost dus la Penitenciarul Rahova. „Deocamdată, nu are voie să primească vizite”

Condamnat în Chile la 30 de ani de închisoare pentru trafic de droguri, din care a executat 20 de ani, clujeanul George Rusu a fost transferat, vineri, în țară, unde își va ispăși restul de pedeapsă. Românul a așteptat acest transfer aproximativ 5 ani, perioadă în care a făcut numeroase demersuri, care nu s-au finalizat însă până vineri. Când era în penitenciarul din Chile, George Rusu a povestit, pentru Gândul, condițiile extrem de grele din închisoare, cu atât mai mult cu cât era singurul european dintre cei 2.500 de deținuți. Ca să convingă autoritățile să îl transfere în țară, George Rusu a făcut și greva foamei timp de 67 de zile, în urma căreia a slăbit 22 de kilograme și a făcut artroză de nivel 4, având dureri cumplite.

  • Odată ce a ajuns în țară, de la aeroport românul a fost dus la Penitenciarul Rahova, iar deocamdată nu are voie să primească vizite.
  • Marele regret al lui George Rusu este acela că nu a mai apucat să-și vadă tatăl, care s-a stins din viață acum doi ani.

La 37 de ani, George Rusu a fost arestat în Chile, sub acuzația de trafic de droguri. În 2004, autoritățile din orașul Calama au găsit 1.900 de pachete de cocaină ascunse în plafonul unui camion. Cantitatea totală de cocaină descoperită a fost de o tonă. Românul a fost găsit vinovat de trafic de droguri și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni și condamnat la 30 de ani de închisoare. Odată ce a fost trimis după gratii în închisoarea chiliană, George Rusu a avut sentimentul că a ajuns direct în iad. Condițiile din închisoarea de aici nu aveau nimic în comun cu cele din penitenciarele europene, iar aproape fiecare zi însemna o luptă pentru supraviețuire, pe principiul că cel mai puternic învinge.

Românul George Rusu nu a fost scutit de conflicte, iar acesta povestea pentru Gândul că a fost la un pas să-și piardă viața când a fost târât fără voia sa într-un conflict cu un alt deținut.

”În pușcăriile de aici, în general, sunt câțiva morți pe săptămână în conflicte interne între deținuți. Există cuțite, arme albe în general, sulițe, tot felul de arme artizanale. Bătăile sunt foarte normale”, ne povestea, acum câteva luni, George Rusu.
Din cei 30 de ani de pedeapsă, clujeanul, care acum are 57 de ani, a executat în penitenciarul din Chile 20 de ani. Pe parcursul a 5 ani, el a făcut numeroase demersuri ca să fie transferat în România, pentru a-și executa restul pedepsei în țară, dar, de fiecare dată, a întâmpinat obstacole, care au anulat transferul.

”Încă nu s-au făcut documentele necesare”

După ani de așteptări, de iluzii și deziluzii, în care a așteptat cu sufletul la gură o veste bună, românul a fost adus, vineri, la București.

De la aeroport, George Rusu a fost dus de polițiști direct la Penitenciarul Rahova. Deocamdată, el nu are voie să primească vizite. Instanța din România i-a echivalat pedeapsa dată de autoritățile chiliene la 25 de ani de închisoare, așadar, mai are de ispășit în țară 5 ani, el executând deja 20 de ani în Chile.

Marius Balo, profesorul român care a avut o soartă asemănătoare cu cea a lui George Rusu, fiind închis 8 ani într-un penitenciar din China, după ce a fost acuzat alături de alte 12 persoane de o fraudă totală de 350.000 de dolari, s-a implicat în aducerea lui George Rusu în țară. Acesta ne-a spus că pe 10 iunie, când va veni în București, vrea să îl viziteze pe George Rusu, a cărui cauză a susținut-o, fără a-l cunoaște personal.

Profesorul Marius Balo, care a susținut cauza lui George Rusu, speră ca Alina Apostol să fie și ea transferată în țară

”Mă bucur că, după 20 de ani, are și omul ăsta șansa să-și continue ce are de continuat aici, în țara lui. Încă nu am vorbit cu el, dar știu că o prietenă de-a lui a încercat să facă o cerere să-l viziteze, dar încă nu s-au făcut documentele necesare care să-i permită să primească vizite. Cred, însă, că săptămâna viitoare va putea primi vizite. Eu voi veni în București pe 10 iunie, iar, dacă până atunci nu va fi adus la Gherla, pentru că aparține de Gherla, fiind din Cluj, o să merg să îl vizitez”, ne-a spus Marius Balo, care susține și cauza Alinei Apostol, o româncă închisă de aproape 7 ani într-un penitenciar din China.

”Tatăl meu a murit acum 2 ani”

Profesorul Balo a intrat, sâmbătă, în greva foamei în speranța de a sensibiliza autoritățile române să acționeze mai ferm în ceea ce privește procedura de transfer în țară a tinerei românce. Este pentru a doua oară când Marius Balo recurge la acest gest în semn de susținere pentru tânăra româncă.

”Eu am început astăzi greva foamei pentru Alina. Pentru omul ăsta s-a putut, dar a așteptat 20 de ani. Situația Alinei este disperată, un bărbat duce într-un fel și o femeie căreia i-au căzut dinții din gură nu interesează pe nimeni. Ea nu a vândut nimănui droguri. Pur și simplu, era o traducătoare”, ne-a mai spus Marius Balo.

Cât timp a stat închis în Chile, George Rusu visa cu ochii deschiși la ziua în care își va strânge din nou tatăl în brațe, pe care nu îl mai văzuse din 2004, dar destinul nemilos nu a vrut să-i mai ofere această șansă. Tatăl lui s-a stins din viață înainte de a apuca să-și revadă fiul.

”Tatăl meu a murit acum 2 ani. A murit așteptându-mă să mă îmbrățișeze, a avut speranța că poate mă vede ajungând acasă și să mai fiu lângă el atât timp cât mai avea de trăit”, ne-a povestit clujeanul când era încă în Chile.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Drama românului închis de 19 ani în Chile. „Am slăbit 22 de kg, am nevoie de proteză la șold, sunt șchiop și am dureri cumplite”

VIDEO. Cum a ajuns profesorul Marius Balo să fie arestat în China: „Am cunoscut un alt român care lucra la o firmă de împrumuturi”

Absolventă a Facultății de Jurnalism a Universității ”Hyperion”, și-a început cariera ca prezentator de știri radio, apoi s-a îndreptat către presă scrisă, iar debutul și l-a făcut ca ... vezi toate articolele

Citește și