Compania de salubrizare Romprest reacționează la informațiile apărute în spațiul public legate de „cât plătim pentru curățenie” și precizează că acestea ar fi false și lipsite de relevanță.
„În urma apariției în spațiul public a unei comparații pe două coloane, intitulate “Cât plătim pentru curățenie?”, pe baza unei analize pe care emitenții materialului o fac asupra executării serviciului public de salubrizare în Sectorul 1, analizând valori “atribuite” prestațiilor Romprest și Rebu, ne vedem nevoiți să facem câteva precizări de ordin general:
În primul rând, “plătim” este o formulare nefericită în cazul Romprest, fiind de fapt nereală, deci o minciună.
Asta pentru că serviciile prestate de către Romprest în luna August 2020 NU AU FOST PLĂTITE NICI PÂNĂ ÎN PREZENT, facturile afente acestor servicii aflându-se în executare silită, respectiv validare de poprire (datorită refuzului Trezoreriei de a popri sumele în contul de indisponibilizare, conform hotărârilor instanțelor de judecată)”, se arată într-un comunicat Romprest, transmis miercuri.
Sursa citată mai arată că nici către Rebu nu s-ar plăti sumele menționate în spațiul public.
„De asemenea, nici către REBU nu “plătim”, pentru că aceste servicii sunt ESTIMATE pe baza unor cantități inventate, care oricum nu reies din nicio documentație Anexă la Contract. Asta lăsând la o parte natura serviciilor contractate, care exced obiectului Contractului și implicit cadrului legal și instituțional care a fost clar trasat în Acordul Prefectului pentru declararea stării de alertă. Acord care a făcut posibilă această achiziție de servicii temporare (?!) de salubrizare”, spun cei de la Romprest.
Potrivit sursei citate, tabelele care au apărut în spațiul public nu reflectă realitatea.
„Tabelele colorate pe două coloane pot face deliciul rețelelor de socializare, dar nu pot reflectă niciodată integral circumstanțele și condițiile de derulare ale unui contract de utilitate publică, mai ales atunci când sunt voit ignorate datele obiective și relevante care stau la baza oricărei analize.
Evident, atunci când intenționezi să faci o comparație, această trebuie făcută între niște termeni comparabili.
Așa după cum v-am obișnuit și în spiritul unei totale transparențe, pentru o corectă și completă informare, va prezentăm o analiză reală asupra valorii prestației Romprest, pe baza cantităților de servicii real prestate în cursul lunii august 2020, raportat la durata de 20 de zile, în comparație cu o valoare estimată a serviciilor care au fost contractate pentru o perioada de timp similară cu Rebu”, se arată în comunicatul Romprest.
„Analiza nu se poate realiza pe două coloane reprezentând valori care nu se știe de unde au apărut”
Potrivit sursei citate, o astfel de analiză, care a apărut în spațiul public, ar trebui să fie mult mai amplă.
„Nu se poate realiza pe două coloane reprezentând valori care nu se știe de unde au apărut. Dar, relevant pentru cei interesați este, fără îndoială, rezultatul acestei comparații, pe care îl sintetizăm mai jos:
Diferența este în valoare de 808,942 LEI fără TVA, în plus în noul contract temporar (!) de salubrizare.
În limbajul rețelelor de socializare, “plătim” mai scump cu 808,942 LEI fără TVA.
Foarte important este însă modul în care se alege să se facă comunicarea, pe care nu îl vom califică noi aici și acum.
Noi adresăm doar întrebarea cea mai evidență:
“Cum se poate că Valoarea lunară a contractului să fie de 6,5 milioane lei, când Valoarea contractului pentru 20 de zile este de 12,9 milioane lei?””, transmit cei de la Romprest.
Reprezentanții companiei de salubrizare mai psun că structura de tarife a contractului temporar este diferită de cea a contractului de delegare.
„2. Tarifele
Tarifele la care a fost semnat contractul pentru servicii temporare de salubrizare sunt mai mici decât tarifele Romprest pentru activitățile de salubrizare stradală din contractul de delegare. Știm acum exact cu cât, unele cu 10% altele cu 15% mai mici. Știm, însă, și că structura de tarife a contractului temporar este diferită de cea a contractului de delegare.
Era de așteptat, din toate punctele de vedere. Oricine poate înțelege rațiunile pentru care un tarif pentru o prestație temporară nu va fi niciodată egal cu un tarif pentru un contract de delegare, care are la baza investiții în baze și flota operațională, în dotări, echipamente, etc. Plus că, tarifele Romprest sunt publice, și era deci foarte facil să se ajungă cu o fundamentare sub valoarea lor.
Ceea ce este de neînțeles, este cum se face că, deși tarifele se fundamentează strict pe baza cerințelor din caietele de sarcini și pe baza elementelor de cost alocate activităților pentru care se calculează, în cazul de față se remarcă faptul că valoarea tarifelor reprezintă procente “rotunde” din tarifele Romprest, respectiv 85,0% și 90,0%.
Ne întrebăm dacă starea de alertă – instituită pe baza unei urgențe care nu poate fi demonstrată și care este negată de altfel de însăși semnarea acestui contract în data de 2 august, câtă vreme starea de alertă a intrat în vigoare începând cu data de 24 iulie – permite ca fundamentarea să se facă direct într-o coloana dintr-un tabel, aplicând procente”, precizeză cei de la Romprest.
Potrivit celor de la compania de salubrizare, provizoratul are mai mereu tendința să devină permanentă.
„Suspendă oare starea de alertă toate prevederile legale aplicabile în materia procedurilor de achiziție pentru servicii de utilitate publică? Și dacă da, pe ce perioadă se pot aplică aceste suspendări?
Pericolul este că provizoratul are mai mereu tendința să devină permanentă. Să fim atenți.
Prezentăm, pentru conformitate, analiza având la baza, pe de o parte, valorile reale al prestațiilor Romprest din luna august 2020, raportate la 20 zile, în format complet (cuprinzând tarife de prestație și cantități conform contract de delegare) și pe cealaltă parte valorile prestațiilor din contractul temporar de salubrizare semnat cu Rebu pentru 20 de zile (așa cum a fost publicat pe site-ul Primăriei Sector 1).
Pentru cei care apreciază o analiză concisă, dar corectă, am înțeles să extragem într-un tabel (vezi în galeria foto) o comparație succintă și elocventa, menită să demonstreze afirmațiile mincinoase prezentate de către primar în spațiul public”, se mai arată în comunicatul celor de la Romprest.