Directorul agenţiei spaţiale ruse Roscosmos, Iuri Borisov, a anunţat vineri că rachetele balistice intercontinentale Satan 2 au fost plasate în „stare de luptă”, relatează agenţia de presă RIA, citată de Reuters.
RS-28 Sarmat, cunoscută și sub numele de „Satan 2”, este o rachetă balistică intercontinentală super-grea, alimentată cu combustibil lichid, produsă de compania rusă Makeyev Rocket Design Bureau din 2009. Este destinată să înlocuiască racheta ICBM R-36M (SS-18 „Satan”) din arsenalul Rusiei.
În luna iunie, preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat că rachetele Sarmat vor fi ”în curând” plasate în stare de luptă.
„Satan 2” va fi capabil să transporte aproximativ 10 tone de sarcină utilă, până la 10 focoase MIRV grele sau 15 ușoare și până la 24 de rachete hipersonice cu focos ghidat Avangard sau o combinație de focoase. Ministerul rus al Apărării a spus că racheta este răspunsul Rusiei la sistemul american Prompt Global Strike.
Armata rusă a efectuat în aprilie 2022 un test reuşit cu noua sa rachetă balistică intercontinentală Sarmat. Testul a fost calificat de John Kirby, secretarul de presă de atunci al Pentagonului, drept unul „de rutină”, „nu o surpriză” și nicidecum „o amenințare pentru SUA și aliații săi”.
Racheta cu combustibil lichid RS-28 Sarmat a fost anunțată pentru prima dată de Putin în anul 2018. Racheta are 35 de metri și o rază de acțiune de 18.000 km și poate transporta cel puțin 10 vehicule de reintrare care pot fi vizate multiple – fiecare cu un focos nuclear – care pot fi îndreptate fiecare către o țintă diferită.
CITIȚI ȘI:
Unde se află bazele NATO care ar putea respinge rachetele rusești ca Satan II