Roșia Montană Gold Corporation sistează întreținearea în una dintre cele mai vechi galerii MINIERE din România. Riscuri de accidente ecologice

Publicat: 02 10. 2024, 08:57
Sursa foto: Profimedia images - Imagine cu rol ilustrativ

Compania minieră Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) a anunțat că va înceta activitatea de întreținere a galeriei Cătălina-Monulești, una dintre cele mai vechi galerii miniere din România. Această decizie ar putea conduce la riscuri ecologice majore, în special din cauza acumulării apelor de mină.

Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) a notificat oficial Primăria comunei Roșia Montană că nu va mai desfășura activități de întreținere pentru galeria Cătălina-Monulești, lungă de câțiva kilometri. Întreținerea galeriei, care a fost decolmatată pentru a putea fi deschisă publicului, include evacuarea apelor de mină, o acțiune esențială pentru prevenirea accidentelor ecologice.

Potrivit specialiștilor, oprirea activității de pompare a apei din galerie poate duce la prăbușirea unor porțiuni ale acesteia și la un dezastru ecologic.

„Acolo se poate întâmpla un accident ecologic, dacă apa de mină nu este tratată”, a declarat Clement Negruț, consilier al președintelui Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, într-o declarație pentru ziarulunirea.ro.

Negruț a mai adăugat că Legea minelor prevede clar obligațiile companiilor de a asigura protecția mediului chiar și după încetarea activității miniere.

Jurnaliștii de la Ziarul Unirea notează că joi va avea loc o întâlnire la Guvern pentru a discuta situația.

„Este vorba despre constituirea unei comisii de lucru care să analizeze situația”, a mai adăugat Negruț.

Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) este responsabilă de luarea măsurilor necesare în acest caz.

Decizia RMGC de a renunța la întreținerea galeriei vine în contextul în care, în luna iunie, ANRM a refuzat prelungirea licenței de exploatare a companiei. În urma acestei decizii, RMGC și Gabriel Resources, acționarul său majoritar, au contestat hotărârile în instanță și au amenințat cu un nou proces împotriva statului român.

Reamintim că țara noastră a câștigat deja un proces important împotriva Gabriel Resources la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de la Washington, evitând plata unor despăgubiri de 6,7 miliarde de euro.