Roșiile românești s-au copt, dar sunt mai puține și mai scumpe. Producția este mai mică în bazinul legumicol din Olt pentru că a fost ger în ultimele două luni. Prețul de pornire al tomatelor este de 45 și chiar 50 de lei pentru un kilogram.
Și asta în condițiile în care cele din import sunt la jumătate. Producătorii spun că duc marfa în piețele din orașele dezvoltate, unde oamenii se uită să consume produse românești.
Ionuț Lincă cultiva roșii pe o suprafață de 3000 de metri pătrați. Suprafață mare, dar și cheltuieli pe măsură. 1.000 de lei pe zi îl costa numai încălzirea solariilor
„Un an greu. A fost un an cu vreme foarte urata. Decembrie vreme ploioasa, ianuarie ger, când trebuia pentru plante să fie mai bine și atunci s-a consumat dublu. Au ieșit mai devreme dar la consumul care e nu se merita. Prețul epuțin mai mare, dar a trebuit să fie că și costurile mari”, spune fermierul.
Și nu e singurul fermier care se plânge de producția slaba. Pentru că sunt puține și prețul e mai mare. Anul acesta fermierii au scos primele roșii mai devreme cu 3 săptămâni ca de obicei. Anul trecut fermierii obțineau la o singura planta 2 kilograme de roșii, anul acesta din cauza gerului producția a scăzut cu 30, 40 la sută
În comuna Izbiceni din Olt sunt 1700 de fermieri care cultivă tomate.