Prima pagină » Actualitate » Roverul Perseverance al NASA a început să colecteze probe de rocă de pe Marte

Roverul Perseverance al NASA a început să colecteze probe de rocă de pe Marte

Roverul Perseverance al NASA a început să colecteze probe de rocă de pe Marte

Roverul Perseverance a luat o bucată de rocă de pe Marte, a anunțat vineri NASA, prima dintre cele treizeci de mostre care, în câțiva ani, vor fi readuse pe Pământ pentru analiză, potrivit AFP.

Agenția spațială americană a lansat fotografii care arată clar, lângă umbra vehiculului, o mică movilă cu o gaură în centru – prima realizată de robot pe planeta roșie.

„A început colectarea probelor!”, a exclamat pe Twitter directorul științific al agenției spațiale americane, Thomas Zurbuchen.

În total, procesul de colectare a unei probe – de mărimea unei crete și sigilată într-un tub etanș – ar trebui să dureze 11 zile.

Obiectivul: să căutăm semne ale vieții antice, precum urme de viață microbiană fosilizate în roci, dar și să înțelegem mai bine geologia marțiană.

Perseverance va fora în suprafața marțiană și trebuie să colecteze cam jumătate de kilogram de roci și praf marțian în câteva zeci de mici tuburi din titan, perfect sigilate, tuburi pe care le va lăsa pe solul marțian.

Roverul a ajuns  într-o zonă cu roci despre care se bănuiește că ar fi fundul vechiului lac

Aceste tuburi ar trebui să fie culese peste câțiva ani de o altă misiune care, într-o serie de pași dificili, să le aducă pe Terra unde să fie analizate în cele mai bune laboratoare. Misiunea aceasta are mai multe etape și rocile vor ajunge după 2030 pe Terra.

Roverul a ajuns acum într-o zonă cu roci de culoare deschisă despre care se bănuiește că ar fi constituit fundul vechiului lac. Locul a fost denumit „Paver Stones” sau „Fractured Rough” și oamenii de știință vor să descopere dacă aceste roci sunt de origine vulcanică sau sedimentară. Ambele posibilități sunt interesante, dar rocile vulcanice pot fi datate cu precizie mare în laborator.

Misiunea a decolat din Florida cu puțin peste un an în urmă

Modulul, care are dimensiunea unui SUV mare, a aterizat apoi pe 18 februarie în craterul Jezero, despre care oamenii de știință cred că a adăpostit un lac adânc în urmă cu 3,5 miliarde de ani. Un mediu care ar fi putut crea condițiile necesare vieții extraterestre.

Citește și