Roxana Mînzatu, după audierile din Parlament. „Un portofoliu foarte important, în care COORDONEZ fonduri de peste 240 de miliarde de euro”

Publicat: 05/11/2024, 08:41
Actualizat: 05/11/2024, 15:51

Roxana Mînzatu, propusă pentru funcţia de comisar european din partea României pentru Oameni, Competențe și pregătire, a fost audiată marţi în Parlament, de cele 4 comisii reunite ale Senatului și Camerei Deputatilor, pe teme de politică externă și afaceri europene.

UPDATE, ORA 15.30

Roxana Mînzatu a declarat că din poziția sa de comisar european va gestiona un portofoliu și va coordona fonduri de 240 de miliarde de euro.

Sunt fost parlamentar, fost membru al comisiei pentru a face Europene, am audiat și eu candidații desemnați ai României, așa încât a fost onoare pentru mine să am acest dialog cu deputații și senatorii din cele două comisii. Am prezentat prioritățile portofoliului atât în calitate de vicepreședinte executiv al Comisiei Europene și trebuie să spunem românilor că pentru prima dată, România se află în lider și ful Comisiei Europene. Sunt șapte persoane care sunt în acest eșalon superior președinta von Der Leyen și alți șase vicepreședinți, incluzând și Înaltul Reprezentant pentru politică externă. Reprezint nu doar România într-un fel, dar și țările care au aderat după 2004, după 2007 Europa de Est și cred că este important că recunoaștem că acest avem acest rol la nivelul comisiei. Un portofoliu foarte important, de asemenea, în care direct coordonez fonduri de peste 240 de miliarde de euro. Vorbim de aici despre fonduri Social European plus de fondul social pentru climă, de Erasmus plus, bani care vin în buzunarele românilor deja în prezent. Voucherele de 250 lei pentru români care vin din două-două luni pentru români afectați de sărăcie sunt un exemplu de ceea ce finanțăm în cadrul acestui portofoliu.a spus Mînzatu.

Roxana Mînzatu a vorbit și despre europenii afectați de sărăcie, care nu își permit o locuință de calitate.

De asemenea, am prezentat elementele de legislație pe care le am în directa coordonare și vorbim aici de tot ce înseamnă codul muncii și legislația muncii care în România transpune aquis-ul comunitar. Am discutat despre educație și competențe, despre cum vom susține europenii care sunt afectați tot mai mult de sărăcie și sunt europeni care au un loc de muncă și în ciuda faptului că au un loc de muncă, nu-și permit o chirie sau accesul la o locuință de calitate. Am dat exemple de intervenții pe care le avem în vedere, atât prin legislație, cât și prin programe de finanțare, a mai spus Mînzatu.

Viitorului Comisar a precizat că a vorbit în fața comisiilor „despre alte politici importante pentru România, cum ar fi politica de coeziune. Eu voi fi în Colegiul Comisarilor, o voce, acolo deciziile să iau în general, prin consens, oricum, prin majoritate simplă, dar mă voi implica pe toate politicile și deciziile care se vor lua în comisie, care sunt relevate, evident, la nivel european, dar și pentru români. Și le-am transmis colegilor sau stimaților deputați senator, doamnelor și domnilor deputat și senator, disponibilitatea mea de a rămâne în dialog cu Parlamentul României de fiecare dată când mă voi întoarce în calitatea oficială pe care o voi avea, dacă, evident, trec cu bine de audierile din Parlament European de săptămâna viitoare, din 12 noiembrie.”

UPDATE, ORA 15:00 

Roxana Mînzatu a primit votul în comisiile parlamentare cu 35 de voturi pentru și 6 împotrivă.

UPDATE, ORA 13.00

Încep audierile, însă grupul PNL a decis să se retragă de la comisii pe motiv că premierul Marcel Ciolacu nu s-a consultat cu liberalii atunci când a propus comisarul din partea României.

În momentul când s-a pus problema desemnării comisarului european, președintele Ciucă l-a rugat pe Maricel Ciolacu să aibă loc discuții în interiorul coaliției și persoana desemnată să fie agreată în cele două partide. Domnul Ciolacu s-a prevalat de faptul că, domnia sa este prim-ministru și este cel care face nominalizarea și a desemnat-o pe domnul Mînzatu. Retragerea noastră nu are nicio legătură cu persoana doamnei Mânzatu, are legătură cu procedura utilizată, noi fiind de părere că această audiere ar fi trebuit să aibă loc înaintea comunicării la Bruxelles a persoanei desemnate. Deci nu are legătură cu persoana, în legătură cu procedura și credem că este un act firesc, un act corect care trebuie să genereze pentru viitor, să zic așa, o bună practică. Faci audierea înainte să numești persoana, pentru că admiteri generezi următoarea situație. Dacă astăzi, de exemplu, noi n-am fi mulțumiți de prestația doamnei Mînzatu, ce ar trebui să facem? Să solicităm retragerea domniei sale, pierderea de către România a unei poziții pe care o ocupă. Deci, sunt niște lucruri care țin pur și simplu de procedură, a spus Liderul grupului PNL din Senat, Daniel Fenechiu.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Luni, şeful Cancelariei prim-ministrului, Mihai Ghigiu, a informat Birourile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului cu privire la nominalizarea pentru funcţia de comisar european din partea României.

Audierea, de la ora 13:00

În același timp, Ghigiu a făcut și rugămintea de a programa audierea în Parlament.

„Propunerea Guvernului pentru ocuparea acestei funcţii este Roxana Mînzatu, membru al Parlamentului European”, se arată în informarea şefului Cancelariei prim-ministrului.

Birourile permanente reunite ale Parlamentului au decis să transmită solicitarea către Comisiile pentru afaceri europene şi Comisiile pentru politică externă. Comisiile se vor reuni marţi, începând cu ora 13:00, pentru a o audia pe Roxana Mînzatu.

Roxana Mînzatu este propusă de Ursula von der Leyen pentru funcția de vicepreședinte și comisar pentru Competențe și Educație, Locuri de Muncă și Drepturi Sociale, Demografie.

Ea urmează să fie audiată în Parlamentul European marți, 12 noiembrie, de către membrii comisiei pentru Muncă și cultură. (detalii AICI).

CITEȘTE ȘI:

Roxana Mînzatu, numită VICEPREȘEDINTE al Comisiei Europene cu portofoliul pentru Competențe și Educație, Locuri de muncă și Drepturi sociale

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Mulți oameni suferă fără să știe de „ura față de mișcare”