Prima pagină » Actualitate » Rubla rusească valorează acum mai puțin de un cent american

Rubla rusească valorează acum mai puțin de un cent american

Rubla rusească valorează acum mai puțin de un cent american

Moneda Rusiei se prăbușește după ce națiunile occidentale au convenit sâmbătă să pună sancțiuni paralizante asupra sectorului financiar al țării, în urma invadării Ucrainei, scrie CBS News. Astfel, rubla a scăzut luni cu aproximativ 30% în raport cu dolarul, făcând-o să valorizeze mai puțin de 1 cent american, după ce SUA, Uniunea Europeană și Regatul Unit au anunțat măsuri de blocare a unor bănci rusești din sistemul internațional de plăți SWIFT și de a restricționa utilizarea de către Rusia a rezervelor sale valutare.

Sistemul SWIFT este folosit pentru a muta miliarde de dolari în lume, de peste 11.000 de bănci și alte instituții financiare. Rubla și-a revenit după ce banca centrală a Rusiei și-a majorat drastic rata cheie a dobânzii luni pentru a susține moneda și a preveni o fuziune asupra băncilor. Însă, rubla se tranzacționa la un minim record de 105,27 pe dolar, în scădere de la aproximativ 84 pe dolar vineri seara.

O rublă mai slabă ar putea provoca o creștere a inflației. De asemenea, vor crește tensiunile în sistemul financiar al Rusiei. O devalorizare bruscă a rublei ar însemna o scădere a nivelului de trai pentru rusul mediu, au spus economiștii și analiștii. Rușii se bazează în continuare pe o multitudine de mărfuri importate, iar prețurile acestor articole ar putea crește vertiginos.

Călătoriile în străinătate ar deveni mai scumpe, deoarece rublele lor cumpără mai puțină valută în străinătate. Tulburările economice mai profunde vor apărea în săptămânile următoare, dacă șocurile de preț și problemele legate de lanțul de aprovizionare vor determina închiderea fabricilor rusești din cauza cererii mai scăzute.

„Va afecta economia lor foarte repede”, a spus David Feldman, profesor de economie la William & Mary din Virginia. „Orice lucru importat va avea o creștere a costurilor locale în valută. Singura modalitate de a-l opri va fi subvenționarea grea”, a spus el.

O rublă care se depreciază rapid ar putea, de asemenea, să afecteze companiile rusești care trebuie să emită datorii pentru a strânge capital. „Majoritatea obligațiunilor rusești, indiferent dacă au fost sancționate direct sau nu, au văzut prețurile scăzând la niveluri care sugerează un risc semnificativ de neplată”, au declarat analiștii de la TD Securities într-o notă de cercetare.

Absolventă a Facultății de Jurnalism a Universității din București, cu o experiență în domeniile internațional și eveniment. S-a alăturat echipei Gândul în 2021. vezi toate articolele

Citește și