Sute de ceceni sunt victime ale unui program de „răpire în masă”, potrivit 1Adat, un grup care luptă pentru drepturile omului, împotriva corupției din Cecenia și a propagandei rusești. Aceștia sunt cetățeni ruși și sunt duși pe front sub amenințarea că li se vor fabrica dosare penale.
Cetățenii ruși din Cecenia susțin că sunt recrutați împotriva voinței lor și obligați să lupte ca „voluntari” în războiul Rusiei din Ucraina, potrivit mai multor organizații care apără drepturile omului,
„Cei răpiți sunt obligați să semneze un document prin care declară că sunt voluntari ce urmează să fie trimiși în Ucraina. Dacă refuză să semneze, autoritățile ruse îi amenință cu fabricarea de dosare penale. Toți cei care merg în Ucraina în acest mod sunt folosiți pe linia frontului, sunt carne de tun”, potrivit ONG-ului 1Adat, sursă citată de The Daily Beast.
Vayfond, o altă organizație care apără drepturile omului a dezvăluit în luna mai că a primit zeci de mesaje de la ceceni fără experiență militară care au spus că sunt forțați să meargă la război.
„Ei și familiile lor sunt amenințați și forțați să semneze documente. Cu toate că nu își doresc sub nicio formă să meargă la război, trebuie să o facă împotriva voinței lor. În plus, în caz de rănire sau deces, documentele prevăd beneficii financiare foarte mici și nu cele anunțate de propagandă”, au spus oficialii Vayfond conform publicației Ukrainska Pravda.
Ministerul Apărării din Marea Britanie a declarat luna aceasta că așa-numiții „kadîroviți” au început să intre pe teritoriul Ucrainei din primele zile ale invaziei militare la scară largă a Rusiei. „În încercarea de a înfrânge rezistența ucraineană, Rusia a folosit din greu personalul auxiliar.”
În rândul acestora se regăsesc și forțele cecene care numără probabil câteva mii de luptători și care activează în principal în sectoarele Mariupol și Lugansk.
„Desfășurarea de trupe din grupuri atât de diferite demonstrează problemele de aprovizionare pe care Rusia le întâmpină în Ucraina și contribuie cel mai probabil la o comandă dezorganizată ce continuă să îngreuneze operațiunile rusești”, se mai specifică în raportul ministerului britanic.
Rusia a pierdut zeci de mii de soldați în cele trei luni de război, potrivit datelor publicate de armata ucraineană, ceea ce l-a făcut pe Putin să își abandoneze planurile ambițioase de a stăpâni toată Ucraina, concentrându-se acum pe cucerirea regiunii de est a țării.
Din cauza pierderilor suferite în război, Moscova s-a folosit de mercenari precum cei din Grupul Wagner. În ultima vreme, forțelor ruse „le-a fost dificil” să lupte în Ucraina, a remarcat săptămâna trecută la Moscova chiar liderul cecen Kadîrov.