Rusia amenință cu arme nucleare și hipersonice dacă Suedia și Finlanda vor adera la NATO
Unul dintre cei mai apropiați aliați ai președintelui rus Vladimir Putin a avertizat joi NATO că, dacă Suedia și Finlanda se vor alătura alianței militare conduse de SUA, atunci Rusia va desfășura arme nucleare și rachete hipersonice într-o exclavă din inima Europei, potrivit Reuters.
Finlanda, care împarte o graniță de 1.300 km cu Rusia, și Suedia iau în considerare posibilitatea de a se alătura alianței NATO. Finlanda va lua o decizie în următoarele câteva săptămâni, a declarat miercuri premierul Sanna Marin.
Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat că, dacă Suedia și Finlanda se alătură NATO, atunci Rusia va trebui să își consolideze forțele terestre, navale și aeriene din Marea Baltică.
De asemenea, Medvedev a evocat în mod explicit amenințarea nucleară, spunând că nu se mai poate vorbi de o Baltică „fără arme nucleare” – unde Rusia are exclava Kaliningrad, situată între Polonia și Lituania.
„Nu se mai poate vorbi despre un statut de zonă liberă de arme nucleare pentru Marea Baltică – echilibrul trebuie restabilit”, a declarat Medvedev, care a fost președinte al Rusiei între 2008 și 2012.
Medvedev a spus că speră ca Finlanda și Suedia să înțeleagă. În caz contrar, a spus el, acestea vor trebui să trăiască cu arme nucleare și rachete hipersonice aproape de casă.
Rusia are cele mai multe rachete nucleare din lume
Rusia are cel mai mare arsenal de focoase nucleare din lume și, alături de China și Statele Unite, este unul dintre liderii mondiali în domeniul tehnologiei rachetelor hipersonice.
Lituania a declarat că amenințările Rusiei nu sunt nimic nou și că Moscova a desfășurat arme nucleare în Kaliningrad cu mult înainte de războiul din Ucraina. NATO nu a răspuns imediat la avertismentul Rusiei.
Cu toate acestea, posibila aderare a Finlandei și Suediei la NATO – fondată în 1949 pentru a asigura securitatea Occidentului împotriva Uniunii Sovietice – ar fi una dintre cele mai mari consecințe strategice ale războiului din Ucraina.
Finlanda și-a câștigat independența față de Rusia în 1917 și a purtat două războaie împotriva acesteia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în timpul cărora a pierdut o parte din teritoriu. Joi, Finlanda a anunțat un exercițiu militar în vestul țării, cu participarea Marii Britanii, Statelor Unite, Letoniei și Estoniei.
Suedia nu a mai purtat un război de 200 de ani. Politica externă s-a axat pe susținerea democrației și pe dezarmarea nucleară.