Kremlinul a afirmat că Moscova ar putea redirecționa exporturile pentru a-și limita propriile pierderi, după ce a avertizat miercuri că sancțiunile Uniunii Europene asupra petrolului rusesc vor afecta piața mondială de energie.
Liderii UE au aprobat săptămâna aceasta embargo petrolului rusesc, care va elimina „aproximativ 90%” din importurile europene de petrol rusesc până la sfârșitul anului”.
Rusia este pe cale de a lua măsuri care vor „minimiza” impactul embargoului asupra petrolului rusesc, a anunţat miercuri Kremlinul.
„Aceste sancțiuni vor avea un impact negativ pentru Europa, pentru noi și pentru întreaga piață mondială a energiei. Dar există o reorientare (a economiei ruse) care ne va permite să minimizăm consecințele negative”, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, potrivit Reuters.
Mai mult de un sfert din petrolul Europei a venit din Rusia în 2021, aproape jumătate din exporturile totale de țiței și produse petroliere ale Rusiei în 2021 fiind către UE, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (IEA).
Prețurile energiei au crescut la niveluri maxime de când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, împingând inflația la cele mai înalte cote, stârnind temeri de o criză a costului vieții în Europa și Statele Unite.
Moscova a început deja să redirecționeze livrările în afara Europei după impunerea sancțiunilor, a spus Kremlinul.
„Aceasta este o acțiune sistemică direcționată, care ne va permite să minimizăm consecințele negative”, a declarat Peskov miercuri reporterilor.
India se numără printre cei care au profitat, cumpărând cantități record de petrol rusesc cu o reducere semnificativă față de ratele pieței pentru țițeiul de referință.
Cum a fost convinsă Ungaria să renunțe la veto
Importurile prin conducta Drujba, care alimentează și Ungaria, vor fi scutite inițial, ridicând astfel veto-ul Budapestei, care a blocat timp de mai multe săptămâni cel de-al șaselea pachet de sancțiuni ale UE împotriva invaziei Rusiei în Ucraina.
Ungaria, o țară fără ieșire la mare, depinde în proporție de 65% de consumul său de petrolul transportat prin conducta Drujba.
Datorită angajamentului voluntar al Berlinului și Varșoviei de a opri importurile prin conducta Drujba, embargoul va elimina „aproximativ 90%” din importurile europene de petrol rusesc până la sfârșitul anului”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.