Prima pagină » Actualitate » Rusia ar avea în plan să invadeze Republica Moldova la începutul anului 2023 – informația care a șocat opinia publică. Bogdan Aurescu: ”Nu estimăm în acest moment riscuri de acest gen”

Rusia ar avea în plan să invadeze Republica Moldova la începutul anului 2023 – informația care a șocat opinia publică. Bogdan Aurescu: ”Nu estimăm în acest moment riscuri de acest gen”

Rusia ar avea în plan să invadeze Republica Moldova la începutul anului 2023 - informația care a șocat opinia publică. Bogdan Aurescu: ”Nu estimăm în acest moment riscuri de acest gen”

Rusia ar avea în plan să invadeze Republica Moldova la începutul anului 2023, a fost declarația făcută de directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate din Republica Moldova, Alexandru Musteața, declarație care a șocat și a îngrijorat milioane de oameni. 

Alexandru Musteaţa a explicat că sunt analizate mai multe scenarii prin care Moscova ar încerca inclusiv o invazie terestră prin nordul Ucrainei către Republica Moldova.

”Întrebarea nu este dacă Federaţia Rusă va face o nouă ofensivă spre teritoriul Republicii Moldova, dar când se va întâmpla acest lucru: fie la începutul anului, ianuarie, februarie, fie mai târziu, martie, aprilie. Dar, din informaţia pe care o deţinem noi, Federaţia Rusă intenţionează să meargă mai departe. Având scopul de a crea o joncţiune cu regiunea transnistreană, care este teritoriul Republicii Moldova, şi atunci cu o claritate putem spune că da, ei au intenţia să ajungă aici, să se conecteze. Ce va urma ulterior, intenţiile lor în raport cu Chişinăul, putem discuta, dar asta este un risc real şi foarte înalt”, a afirmat Directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate, Alexandru Musteaţa, a spus într-un interviu la TVR Moldova, citat de agora.md.

Bogdan Aurescu: ”Nu estimăm în acest moment riscuri de acest gen”

Bogdan Aurescu, ministrul român de externe, aflat într-o vizită la Chișinău, a fost întrebat despre acest scenariu, oficialul român precizând că nu are informaţii că în acest moment ar exista riscuri la adresa Republicii Moldova.

”Dincolo de faptul că nu speculez asupra unor situaţii ipotetice niciodată, ceea ce pot să văd în momentul de faţă în situaţia din teatrul de operaţiuni din Ucraina este că războiul pe care Rusia îl duce împotriva statului vecin este unul care nu are succes. Vedem Rusia în defensivă, vedem Ucraina într-o poziţie destul de bună în teatrul de operaţiuni. Prin urmare, nu cred în astfel de construcţii, care să pună în pericol în acest moment Republica Moldova. Dacă va fi nevoie, sigur că noi vom discuta despre măsurile care trebuie să fie luate, dar nu vreau să speculez mai mult despre o situaţie ipotetică şi o declaraţie pe care nu am văzut-o. Nu estimăm în acest moment şi nu am informaţii cu privire la riscuri împotriva Republicii Moldova de acest gen”, a declarat şeful diplomaţiei române.

Precizările făcute de Serviciul de Informaţii şi Securitate

Serviciul de Informaţii şi Securitate a venit cu precizări legate de acest subiect, după declarațiile dăcute de Alexandru Musteaţă.

”În contextul declaraţiilor domnului Alexandru Musteaţa, director SIS, pentru TVR Moldova referitor la principalele riscuri la adresa securităţii naţionale, în cadrul cărora s-a făcut referire şi la analiza mai multor scenarii prin care Federaţia Rusă ar încerca inclusiv o invazie terestră prin nordul Ucrainei, către Republica Moldova, precizăm că directorul SIS a menţionat că obiectivul Federaţiei Ruse de a crea un coridor terestru până în regiunea transnistriană este unul valabil şi azi, iar o nouă ofensivă a Federaţiei Ruse spre această direcţie ar putea avea loc în 2023. De asemenea, punerea în aplicare a acestora depinde de evoluţiile războiului din Ucraina. Solicităm respectuos reprezentanţilor mass-media să includă precizarea SIS în materialele publicate la acest subiect”, se arată în precizările transmise de SIS.

Citește și