Rusia continuă ȘANTAJUL NUCLEAR. Racheta Burevestnik, super-torpila Poseidon și regretele lui Putin: „Amenințările au devenit rutină la Kremlin”

Rusia continuă ȘANTAJUL NUCLEAR. Racheta Burevestnik, super-torpila Poseidon și regretele lui Putin: „Amenințările au devenit rutină la Kremlin”

Toți cei care fac parte din anturajul lui Vladimir Putin sunt de părere că sistemul de control al armelor nucleare, creat în timpul Războiului Rece, a fost avantajos doar pentru Occident și, evident, doresc ca acest lucru să se schimbe. Timp de mai multe decenii, amintește Maxim Starchak  – expert în politica nucleară a Rusiei, arme strategice, controlul armelor și industria nucleară și de apărare -, securitatea internațională a depins exclusiv de dialogul dintre Moscova și Washington pe tema controlului armelor nucleare.

În ultimii ani, însă, acest dialog este inexistent, avertizează expertul, iar utilizarea șantajului nuclear a crescut într-o spirală îngrijorătoare. În Rusia lui Vladimir Putin au existat deja nenumărate apeluri pentru lovituri nucleare asupra Europei și pentru o „explozie nucleară demonstrativă”.

  • În luna mai a acestui an, Rusia a organizat exerciții nucleare tactice, ca răspuns la așa-numitul „sprijin direct al acțiunilor teroriste împotriva Rusiei”.
  • Oficialii ruși au amenințat chiar că vor folosi arme nucleare strategice împotriva Occidentului.
  • Moscova respinge propunerea Washingtonului de a relua discuțiile pentru controlul armelor nucleare. A arătat clar că aceasta nu este o prioritate și că va continua să încalce tabuurile până când cerințele sale din alte domenii vor fi îndeplinite.
  • Cu alte cuvinte, Rusia exploatează dorința SUA de control al armelor.

Amenințările nucleare au devenit o rutină pentru Kremlin. De fiecare dată când Kievul primește arme noi și i se acordă permisiunea de a folosi arme occidentale pentru a lovi teritoriul Rusiei – sau atacă sistemele de avertizare împotriva rachetelor ale Rusiei -, Moscova recurge la amenințări nucleare.

Ignorând limitele pe care Washington le-a pus ajutorului său pentru Ucraina, Kremlinul face tot posibilul pentru a arăta că nu-i pasă de menținerea controlului armelor nucleare.

Într-adevăr, Rusia încearcă de ani de zile să agreseze Occidentul cu amenințarea armelor nucleare. În 2018, președintele rus Vladimir Putin a încercat să tulbure apele anunțând dezvoltarea de arme care nu sunt acoperite de Tratatul de reducere a armelor strategice (START III), inclusiv racheta de croazieră cu rază lungă de acțiune Burevestnik cu propulsie nucleară și super-torpila cu capacitate nucleară Poseidon.

Sursa foto – navalnews.com

Am început dezvoltarea de noi tipuri de arme strategice care nu folosesc trasee balistice de zbor în drumul către țintă. Aceasta înseamnă că sistemele de apărare antirachetă sunt inutile ca și contra-mijloc și, pur și simplu, lipsite de sens”

Vladimir Putin, despre racheta de croazieră cu rază lungă de acțiune Burevestnik

Împreună cu discuțiile despre modernizarea triadei sale nucleare, toate acestea au fost menite să sublinieze avantajul strategic al Rusiei, să impresioneze instituția americană și să facă Washingtonul mai adaptabil cu privire la alte probleme”, menționează Maxim Starchak în analiza publicată de Carnegie Endowment for International Peace.

Racheta de croazieră Burevestnik (SSC-X-9 Skyfall – în evidențele NATO) – numită și „Cernobîlul zburător”; lansare-test din luna octombrie 2023, cu ocazia zilei de naștere a lui Vladimir Putin. | Foto – Profimedia Images

„Acceptarea negocierilor pentru controlul armelor nucleare ar fi văzută la Moscova ca o înfrângere”

Putin, continuă Maxim Starchak, a respins propunerile SUA pentru discuții privind controlul armelor și le-a tichetat drept „demagogie”. Oficialii ruși se așteaptă, aparent, ca Occidentul să accepte ultimatumul Rusiei emis în perioada premergătoare invadării Ucrainei. „Avem nevoie de garanții. Iar garanțiile ar trebui să fie… unele care să ne mulțumească, în care să credem”, a spus Vladimir Putin la începutul acestui an.

De la începutul luptei din Ucraina, Ministerul Apărării al Rusiei a văzut armele nucleare ca singurul obstacol în calea unui război cu NATO, în timp ce Ministerul de Externe le abordează doar ca pe un alt instrument diplomatic. În consecință, acceptarea negocierilor pentru controlul armelor nucleare ar fi văzută la Moscova ca o înfrângere.

  • În plus, mulți din Rusia cred că sistemul de control al armelor nuclere din perioada Războiului Rece a fost creat în condițiile Occidentului și doresc ca acest lucru să se schimbe.
  • Pentru ei, implicarea Occidentului în Ucraina este rezultatul descurajării nucleare ineficiente, iar criza rachetelor cubaneze din 1962 a fost un exemplu de utilizare cu succes a amenințărilor nucleare pentru a atinge obiectivele politico-militare.

Ca răspuns la sprijinul SUA pentru Kiev, Rusia a staționat arme nucleare în Belarus, s-a retras din Tratatul de interzicere completă a testelor nucleare și a suspendat participarea la START III.

Acest lucru ar trebui să sperie Washingtonul să împartă lumea – sau cel puțin Europa – în sfere de influență. Și a dat unele rezultate – angajamentele SUA de sprijin pentru Ucraina vin cu avertismente, iar Washingtonul face presiuni pentru discuții privind controlul strategic al armelor și interzicerea armelor nucleare în spațiu.

Moscova, desigur, respinge orice inițiativă care ar reduce tensiunile. Cu toate acestea, Kremlinul este foarte departe de a vedea Washingtonul îndeplinindu-i cerințele maximaliste. Statele Unite nu își reduc sprijinul pentru Ucraina și nici nu pregătesc un răspuns cubanez în stilul crizei rachetelor”, mai scrie expertul în arme nucleare.

RS-28 Sarmat (în rusă РС-28 Сармат; cod NATO: SS-X-29 sau SS-X-30 ), cunoscută și sub numele de „Satan II”, rachetă balistică intercontinentală super-grea prezentată în data de 1 martie 2018 de Rusia într-o locație necunoscută | Foto -Profimedia Images

Rusia nu bate pasul pe loc: „Creșterea capacităților nucleare în enclava Kaliningrad și efectuarea unei explozii nucleare demonstrative”

Potrivit lui Maxim Starchak, aceasta înseamnă că Rusia va continua cursa nucleară. „Opțiunile Moscovei includ schimbarea doctrinei sale privind utilizarea armelor nucleare, creșterea stocurilor de arme, construirea unui sistem național de apărare antirachetă, revizuirea angajamentului său de a nu fi primul care desfășoară rachete cu rază medie și mai mică în Europa, creșterea capacităților nucleare în enclava Kaliningrad și chiar – după cum propun unii experți – efectuarea unei explozii nucleare demonstrative”.

Prin șantaj nuclear, Moscova încearcă să recreeze ordinea mondială care a predominat în a doua jumătate a secolului XX. În timp ce Kremlinul vede aceasta ca pe o perioadă de stabilitate, de fapt, nici una dintre părți nu a avut încredere în cealaltă și fiecare a continuat să-și crească arsenalul și să-și urmărească propriile interese.

Același lucru ar fi valabil și astăzi. Un acord pentru a pune capăt războiului din Ucraina și a diviza Europa nu ar face lumea mai sigură. De fapt, ar convinge Kremlinul de propria sa invincibilitate și l-ar face mai agresiv.

Moscova se consideră partea mai puternică din Ucraina și, ca atare, este gata să aștepte Occidentul. Între timp, lumea se poate aștepta la manifestări semnificative de energie nucleară”, continuă Maxim Starchak.

Racheta hipersonică Zircon, folosită de pe fregate sau submarine; are o lungime de 9 m, un diametru de 60 cm și o rază de acțiune de 1.000 km; poate duce un focos nuclear de 10 ori mai puternic decât cel care a produs explozia de la Hiroshima. Racheta are o viteză maximă raportată de Mach 9 și a fost folosită pentru prima dată în conflictul din Ucraina. | Foto – Profimedia Images

Serghei Ryabkov: „Rusia va reflecta la amenințările nucleare ale Occidentului”

Ministrul adjunct de Externe al Rusie, Serghei Ryabkov, a declarat în luna mai că Rusia va renunța la problema „liniilor roșii” și va reflecta la amenințările nucleare ale Occidentului.

Urmează ani imprevizibili de confruntare.

  • În primul rând, este probabil să vedem dezvoltarea de noi arme. Dronele nucleare, rachetele hipersonice și laserele vor fi o caracteristică constantă a discursurilor oficiale și a exercițiilor militare.
  • În al doilea rând, armele nucleare vor fi mutate mai aproape de inamic.
  • În al treilea rând, transportoarele strategice de rachete și submarinele nucleare vor apărea mai des în zonele de frontieră.
  • În al patrulea rând, va exista o acumulare de arme și trupe convenționale în Europa, de îndată ce fondurile și forța de muncă vor fi disponibile (probabil odată ce faza activă a războiului din Ucraina se va termina).
  • În al cincilea rând, va exista o creștere a numărului de exerciții militare. Totodată, amploarea lor va fi mult mai mare.
  • În al șaselea rând, vor fi mai multe incidente militare.
  • În al șaptelea rând, ne vom întoarce la o cursă a înarmărilor nucleare.

În cele din urmă, și cel mai îngrijorător, arsenalele nucleare ar putea, la un moment dat, să fie puse în alertă maximă.

Unele dintre acestea sunt deja în curs. Rusia a mutat arme nucleare în Belarus, iar Statele Unite caută locuri pentru o desfășurare similară. Moscova pare gata să ridice moratoriul privind desfășurarea de rachete cu rază medie și mai scurtă în Europa, după ce Washingtonul a instalat sisteme de rachete Typhon la sol în Filipine.

Experții, atât din Rusia, cât și din Statele Unite, încearcă să justifice acumularea de arme strategice ofensive.

Moscova speră că cererile sale vor fi îndeplinite după o schimbare a gărzii în Occident. Washingtonul are speranțe similare pentru Rusia. Nu a uitat cum sosirea lui Mihail Gorbaciov, în anul, 1985, a dus la acorduri de control al armelor nucleare și la o Europă stabilă.

Aceste așteptări înseamnă că actualele tendințe îngrijorătoare ar putea continua ani de zile — cel puțin atât timp cât Putin va rămâne în funcție”, încheie Maxim Starchak, expert în politica nucleară a Rusiei, arme strategice, controlul armelor și industria nucleară și de apărare.


CITEȘTE ȘI:

Ziua cea mai lungă. A fost REPROGRAMAT procesul lui Evan Gershkovich, jurnalistul Wall Street Journal arestat în Rusia și acuzat de spionaj

RĂZBOIUL METALELOR. Rusia este strânsă în menghina sancțiunilor, oligarhii Oleg Deripaska și Vladimir Potanin vând aluminiu și nichel în China

Gigantul rus KASPERSKY își ia „jucăriile” și pleacă din SUA după frâna pusă de administrația Biden: „Decizie tristă și dificilă”

„Trompeta” Moscovei de la Rossiya 1 amenință, din nou, Europa. Evgheni Popov: „Trei RACHETE sunt suficiente” / Bucureștiul, pe harta țintelor

VASELE-FANTOMĂ ale lui Putin. „Flota din umbră” a Rusiei sfidează sancțiunile, iar veniturile din petrol ale Moscovei au crescut cu 41% în 2024

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Cum s-au dat de gol rușii...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Greșeala pe care o facem când gătim ciorbă. Niciodată nu ne-a trecut prin cap
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri