Companiile europene de gaze naturale caută în această toamnă, în primul rând, să utilizeze livrările din punctele de acceptare a GNL, în loc să apeleze la rezervele din instalațiile de stocare Acest lucru explică în mare măsură întârzierea artificială a începutului sezonului de preluare din stocare.
Cererea Gazprom de pompare prin Ucraina a rămas neschimbată față de zilele și lunile precedente, potrivit unei analize Interfax.
Operatorul Sistemului de Transport al Gazului din Ucraina, sau GTSOU, a acceptat rezervarea de la Gazprom pentru transportul a 42,4 milioane de metri cubi de gaze prin țară în cursul zilei de luni, neschimbat față de ziua precedentă, arată datele GTSOU.
Capacitatea a fost solicitată doar prin unul dintre cele două puncte de intrare în sistemul de transport al gazelor din Ucraina, stația de măsurare Sudzha. Nu a fost acceptată o cerere prin stația de măsurare Sokhranivka.
„Gazprom furnizează gaz rusesc pentru tranzitul pe teritoriul Ucrainei la volumul confirmat de partea ucraineană prin stația de măsurare Sudzha, de 42,4 milioane de metri cubi (mcm) la 14 noiembrie, fiind refuzată rezervarea prin stația de măsurare Sokhranivka”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Gazprom, Serghei Kupriyanov.
GTSOU a declarat un caz de forță majoră în ceea ce privește acceptarea gazului pentru tranzit prin Sokhranivka, susținând că nu poate controla stația de comprimare Novopskov. De asemenea, Ucraina a declarat că, dacă gazul va continua să fie alimentat din Rusia la stația Sokhranivka, cantitățile vor fi reduse corespunzător la punctele de ieșire din sistemul de transport de gaz al Ucrainei. Traseul prin Sokhranivka a asigurat tranzitul a peste 30 mcm de gaz pe zi.
Gazprom consideră că nu există motive de forță majoră sau obstacole în calea continuării operațiunilor ca și până acum.
Conform previziunilor meteorologice actuale, temperaturile de iarnă ar trebui să se instaleze în Europa încă de la mijlocul acestei săptămâni, iar până la sfârșitul săptămânii sunt așteptate scăderi și mai serioase, până la minime multianuale.
Totuși, aceasta este doar o prognoză care se poate schimba de mai multe ori pe zi. Cu toate acestea, în ceea ce privește acest val de frig, până acum s-a schimbat doar în sens descendent.
Contractul pentru ziua următoare la hub-ul TTF din Olanda a închis la 717 dolari pentru 1.000 de metri cubi, de peste patru ori mai mult decât la începutul lunii noiembrie (225 de dolari).
Contractele futures TTF din decembrie sunt la 1044 dolari, mai transmite sursa citată.
Producția de energie eoliană în Europa a fost în medie de 20% săptămâna trecută, față de 18% în prima și a doua săptămână din noiembrie, potrivit datelor asociației WindEurope. În același timp, producția de turbine eoliene a început să scadă în weekend, coborând la 13% duminică.
Gazoductul Nord Stream este complet închis. Motoarele Siemens folosite pentru funcționarea sa au scurgeri de ulei, iar această defecțiune nu poate fi reparată decât la fabrică. Acest lucru este posibil doar la fabrica din Montreal, iar Canada a impus sancțiuni Gazprom. În plus, săptămâna trecută a avut loc o depresurizare a două tronsoane din Nord Stream 1 și unul din Nord Stream 2 în apropierea insulei daneze Bornholm.
În perioada prelungită de dinaintea iernii, Europa a demonstrat un nou model de gestionare a balanței de gaze. Pe măsură ce temperatura aerului scade, rezervele de GNL din rezervoarele de acceptare sunt cele care se consumă primele, mai degrabă decât gazele din instalațiile de stocare.
Cu toate acestea, practica de operare a terminalelor europene a atins deja un oarecare „plafon de sticlă” în ceea ce privește capacitatea sa. Până în prezent, nivelul istoric maxim de utilizare a acestora a fost de 77%, iar săptămâna trecută a ajuns la 74% (și acesta este doar începutul sezonului de iarnă).
Europa este pe punctul de a începe preluarea netă a rezervelor de gaze pentru iarnă. Starea actuală a rezervelor nu mai poate fi numită injecție în sensul literal al cuvântului (creșterea din ultimele zile ale săptămânii este în zecimi de punct procentual).
Începutul sezonului de extracție din acest an va fi cel mai târziu din istoria observațiilor GIE (din 2011). Recordul anterior a fost înregistrat în 2013 (rezervele au început să scadă la 4 noiembrie).
În prezent, stocurile din instalațiile subterane se situează la 95,51%, ceea ce reprezintă 102 miliarde de metri cubi de gaze active, o creștere de 0,08 puncte procentuale față de ultima dată de raportare, potrivit datelor Gas Infrastructure Europe. Italia și Țările de Jos au demonstrat o preluare netă în ziua gazului din 12 noiembrie.
În același timp, Gazprom a avertizat că „încărcarea instalațiilor subterane din Europa va fi mai mare decât în anii precedenți, din cauza modificării logisticii și a surselor de aprovizionare cu gaze a pieței europene”.
Terminalele europene de GNL și-au mărit capacitatea de regazeificare ca răspuns la temperaturile mai scăzute. De la începutul lunii noiembrie, rata de utilizare a capacității acestora este de 67%, față de o medie de 60% în octombrie.
Înainte de începerea sezonului de preluare, producătorii de gaze din SUA sporesc injecția de gaze în depozite pentru a compensa întârzierea din timpul verii în refacerea rezervelor.
În ultima săptămână de raportare (încheiată la 4 noiembrie), 2,2 miliarde de metri cubi de gaze au fost injectate în instalațiile subterane, ceea ce reprezintă o rată de injecție semnificativ mai mare decât cea obișnuită pentru această perioadă.
Nivelul actual al stocurilor este de aproximativ 75%. Acesta poate fi deja numit normal, deoarece este cu doar 2% sub media ultimilor cinci ani, potrivit Administrației pentru Informații în domeniul Energiei (EIA) a Departamentului american al Energiei (U.S. Department of Energy).
Cu toate acestea, acest nivel este semnificativ mai mic decât rezervele din instalațiile de stocare europene și rusești.
În prezent, EIA estimează că rezervele de stocare vor scădea cu 60 de miliarde de metri cubi în această iarnă (media pe cinci ani). La sfârșitul lunii martie, volumele de gaze naturale înmagazinate se vor ridica la 40 de miliarde de metri cubi, ceea ce reprezintă o scădere de 8% față de media pe cinci ani.