Rusia spune că așteaptă în continuare răspunsul SUA și al NATO cu privire la cererile sale radicale, pentru un nou acord de securitate în Europa, a declarat marți cel mai înalt diplomat rus, în timp ce tensiunile dintre Moscova și Occident în legătură cu Ucraina continuă să crească, transmite The Moscow Times.
Ministrul de externe Serghei Lavrov a declarat, după o serie de discuții la nivel înalt săptămâna trecută, că Statele Unite și NATO au promis să ofere răspunsuri scrise la lista de propuneri a Rusiei. Moscova a declarat luna trecută că are nevoie de „garanții de securitate obligatorii din punct de vedere juridic”, după ce guvernele occidentale au avertizat că acumularea de trupe de către Rusia ar putea semnala o invazie iminentă a Ucrainei.
Washingtonul și NATO au respins unele dintre cererile cheie ale Rusiei – care includ interzicerea aderării Ucrainei la blocul militar occidental și reducerea trupelor și rachetelor NATO din Europa de Est – ca fiind „nefinalizate”.
„În prezent, așteptăm răspunsurile promise pentru a continua negocierile”, a declarat Lavrov în timpul discuțiilor cu omologul său german Annalena Baerbock la Moscova, potrivit agenției de presă de stat TASS.
„Ne așteptăm să continuăm aceste negocieri, este o problemă serioasă și nu se pot amâna acordurile specifice în această privință”, a spus diplomatul rus.
Oficialii ruși au semnalat o serie de opțiuni în cazul în care cererile sale nu sunt îndeplinite, inclusiv desfășurarea de forțe militare în Cuba sau Venezuela.
Lavrov, care a declarat anterior că așteaptă răspunsuri occidentale la cererile Moscovei la începutul acestei săptămâni, a declarat că „ne vom stabili reacția în funcție de pașii concreți pe care îi vor face partenerii noștri”.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, marți, că a invitat aliații occidentali și Rusia să organizeze în curând un alt set de discuții de securitate.
Stoltenberg a afirmat că reuniunea propusă a Consiliului NATO-Rusia ar avea ca scop „să încerce să găsească o cale de a preveni orice atac militar împotriva Ucrainei” și să abordeze atât preocupările alianței, cât și cele ale Rusiei.