În 2019, o lege promulgată de președintele Vladimir Putin a implementat testări anuale ale ”internetului suveran” rus – RuNet. Pornind de la ideea că țara trebuie să fi protejată, prin toate mijloace, de sancțiuni străine sau de atacuri ale hackerilor, Rusia a efectuat alte teste, deconectându-se de la internetul global.
Totuși, testele nu sunt încă foarte concludente – în 2020, din cauza pandemiei, nici nu s-au desfășurat -, dar potrivit mass-media din Federația Rusă, testele din acest an s-au dovedit a fi un succes.
Televiziunea rusă a relatat că este așteptat ca rezultatele finale să fie anunțate, în mod oficial, pe 31 august. Aceste teste – desfășurate între 15 iunie-15 iulie, au ”testat capabilitățile de deconectare fizică a secțiunii ruse a internetului”, a anunțat televiziunea de știri RBC, citând o sursă din domeniul telecomunicațiilor.
O sursă separată, potrivit The Moscow Times, a declarat că testul ”a urmărit să stabilească dacă «RuNet» (n.red. – acesta este numele dat de Rusia proiectului său de ”internet suveran”) ar putea funcționa în eventualitatea unor perturbări externe, blocaje și alte amenințări”.
”Este vorba mai mult despre crearea unui internet de încredere care va continua să funcționeze în cazul unor influențe externe, cum ar fi un atac masiv al hackerilor”, declara Leonid Levin, președintele Comisiei pentru politici informaționale din Rusia, în 2019, nemulțumit de expresia deja consacrată – ”internet suveran”.
Cu toate că autoritatea de reglementare a statului din Rusia și marile firme de tehnologie au susținut pașii de deconectare de la serverele străine, experții au criticat legea promulgată de Vladimir Putin, considerând că este ”prea vagă și imposibil de implementat”.
Înainte de promulgare, potrivit unui sondaj de opinie, 52% dintre ruși se opuneau proiectului de lege.
La testele confirmate de autorități au participat furnizorul de telecomunicații rus Rostelecom – cel mai mare furnizor de servicii digitale din Rusia -, cei patru mari furnizori de telefonie ai Rusiei, dar și proprietarul celei mai mari rețele de fibră optică din Rusia.
”Deși rezultatul testării nu a fost încă evaluat oficial, datele preliminare arată că a fost un succes”, a afirmat o altă sursă anonimă pentru RBC. ”Testele nu par să provoace perturbări utilizatorilor obișnuiți de internet”, a mai transmis respectiva sursă.
Totuși, experții își exprimă îndoielile cu privire la capacitatea Rusiei de a implementa tehnologia prin care s-ar putea izola de restul internetului.
Pe lângă închiderea cu un sistem alternativ de nume de domeniu (DNS), legea ”internetului suveran” al Rusiei cere și o filtrare sporită, iar furnizorii de internet trebuie să cumpere și să instaleze instrumente de inspecție profundă a pachetelor (DPI).
Kremlinul a confirmat testele de autoizolare pe internet în cursul zilei de joi, transmițând că ”infrastructura Rusiei ar trebui să fie pregătită pentru sancțiuni străine și criminali cibernetici”.