Rusia invadează Ucraina, ziua 64: Aproximativ 1.150 de cadavre au fost descoperite în regiunea Kiev. Poliția anunță că „este vorba de civili, nu de militari”
Șeful ONU, Antonio Guterres, vizitează zone din jurul capitalei Ucrainei care au fost ocupate de trupele ruse. El spune că vrea să ajute la organizarea evacuărilor umanitare din Mariupol. Rusia folosește gazul ca o armă împotriva Europei, spune președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Între timp, președintele Rusiei avertizează că orice țară care se amestecă în Ucraina va primi un răspuns „rapid”.
UPDATE ora 23:00 – Reacția Kremlinului, după ce Ucraina a acuzat Rusia că a furat cereale din teritoriile ocupate în timpul invaziei
Ucraina a acuzat, joi, Rusia că a furat cereale din teritoriile pe care l-a ocupat în timpul invaziei. Autoritățile de la Kiev afirmă că această acțiune sporește amenințarea la adresa securității alimentare globale, pe fondul întreruperii însămânțărilor de primăvară și a blocării porturilor ucrainene în timpul războiului. Kremlinul declară că nu are informații în acest sens.
UPDATE ora 22:40 – Explozii în Kiev, la finalul întâlnirii dintre secretarul general al ONU și preşedintele Ucrainei. Primarul Vitali Kliciko îi acuză pe ruși că au lansat două rachete
Două explozii s-au produs în centrul Kievului, joi după-amiază, chiar la finalul întâlnirii dintre secretarul general al ONU, Antonio Guterres, și preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
Potrivit Antena 3, au avut loc cel puţin două explozii, joi seară, la câţiva kilometri de centrul Capitalei Ucrainei.
Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a declarat că Rusia a lansat două rachete în districtul Şevcenkivski din Kiev.
UPDATE ora 22:20 – Florin Cîțu: „Cred că ucrainenii au câștigat războiul, cred că și ei știu asta și acum se gândesc la reconstrucție”
Președintele Senatului, Florin Cîțu, a declarat, joi, la Digi 24, la revenirea din Ucraina că spiritul de la Kiev este unul neașteptat de optimist. Toată lumea vorbește de reconstrucție, deși războiul nu este nici pe departe de a se fi terminat.
Șeful Senatului spune că ucrainenii simt că au câștigat războiul, deși acesta nu s-a terminat de facto, dar ceea ce este important se vorbește tot mai mult de reconstrucție.
UPDATE ora 22:00 – Cetăţenii bulgari, îndemnați să părăsească de urgență Republica Moldova. Guvernul de la Sofia îi sfătuiește să folosească orice mijloc de transport disponibil
Pe fondul tensiunilor din Transnistria, Ministerul bulgar de Externe i-a îndemnat pe cetăţenii bulgari care se află în Republica Moldova să părăsească de urgență această ţară, prin orice mijloc de transport disponibil, informează The Sofia Globe.
Apelul vine în contextul în care ministrul adjunct de Externe rus, Andrey Rudenko, nu a exclus posibilitatea ca enclava Transnistria din Moldova, controlată de separatiştii ruşi, să fie atrasă în războiul din Ucraina.
UPDATE ora 21:30 – VIDEO | Buncărul în care se ascunde Vladimir Putin (DOCUMENTAR)
Buncărul în care se ascunde acum Vladimir Putin a fost descoperit de serviciile secrete occidentale. Putin s-a pregătit cu mult timp înainte de un posibil atac nuclear.
Liderul de la Kremlin și-a luat toate măsurile de siguranță pentru a se adăposti atât el, cât și familia lui. Există multe speculații referitoare la ascunzătorile acestuia, însă treptat multe dintre ele se adeveresc.
Faptul că amenință cu detonarea unor bombe chimice sau nucleare indică certitudinea unor calcule minuțioase. Nu se teme și astfel, cu siguranță, are locuri în care se poate retrage.
UPDATE ora 20:25 – Șeful spionajului rus afirmă că SUA și Polonia complotează pentru divizarea Ucrainei
Serghei Narîșkin, șeful spionajului rus, a afirmat că Statele Unite și Polonia complotează pentru a obține o sferă de influență în Ucraina. Este cel mai puternic semnal de la Moscova că războiul s-ar putea încheia cu împărțirea forțată a Ucrainei între Occident și Rusia.
Narîșkin a spus că are informații nepublicate cum că Statele Unite și Polonia, aliați NATO, complotează pentru a restabili controlul polonez asupra unei părți din vestul Ucrainei.
UPDATE ora 19:45 – Joe Biden: „Comentariile Rusiei privind posibilitatea unui război nuclear sunt ‘iresponsabile’. Suntem pregătiți pentru orice ar face Putin”
Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că afirmațiile Rusiei despre posibilitatea unui război nuclear au fost „iresponsabile”. El a precizat că SUA și NATO nu se află într-un război cu Rusia și că America este pregătită pentru orice scenariu.
„Nimeni nu ar trebui să facă comentarii inutile despre utilizarea armelor nucleare sau despre posibilitatea necesității de a le folosi”, a spus el, potrivit CNN.
Biden a mai spus că „nu este adevărat” că SUA și NATO se află într-un război cu Rusia – și că afirmațiile Rusiei privind un război prin procură sunt „o scuză pentru eșecul lor” în Ucraina.
UPDATE ora 19:00 – Un deputat ucrainean a fost suspendat din Partidul „Slujitorul Poporului”, fiind suspectat de înaltă trădare
Partidul „Slujitorul Poporului” a suspendat calitatea de membru al fracțiunii sale a deputatului Alexei Kovalev din cauza suspiciunii de înaltă trădare și cere forțelor de ordine să investigheze dacă acesta a trecut de partea Rusiei în regiunea Kherson.
„Oleksiy Kovalev, deputat al poporului ucrainean se află în prezent pe teritoriul temporar ocupat. Judecând după interviul acordat presei, el este destul de degajat. El comunică cu militarii ruși, care nu comit niciun act împotriva sa. El nu participă la rezistența națională împotriva agresiunii și ocupației rusești. Potrivit acestuia, deputatul suspectat de trădare desfășoară activități de asistență umanitară pe teritoriul ocupat temporar, potrivit Pravda.
În plus, el nu participă la sesiunile plenare ale Parlamentului ucrainean și nu participă la voturile pentru proiecte de lege importante sub legea marțială. Deputatul Kovaliov nu a oferit o explicație adecvată cu privire la statutul său actual, la comportamentul și la declarațiile sale față de conducerea fracțiunii.
UPDATE ora 19:00 – VIDEO | Incendiul din Briansk, începutul războiului de gherilă (DOCUMENTAR)
Războiul de gherilă pe teritoriul Rusiei a început. O spune Alexei Arestovici, consilier al lui Volodimir Zelenski, după izbucnirea incendiilor în masă din diverse oraşe rusești. El a menţionat că de curând au avut loc atacuri asupra birourilor militare de înregistrare şi înrolare în Rusia. În acest context, acest fapt, ar putea indica începutul războiului de gherilă.
„Nu se ştie ce se întâmplă în Rusia. Baza militară din Ussuriysk este în flăcări, birourile militare de înrolare sunt în flăcări, unitățile militare sunt în flăcări, unele depozite, casele guvernatorilor. Am senzaţia că războiul de gherilă a început în Rusia. Acest lucru este valabil mai ales pentru birourile militare de înrolare”, a spus Arestovici.
UPDATE ora 18:20 – Uzina siderurgică din Mariupol suferă „cele mai grele lovituri aeriene de până acum”, afirmă un oficial ucrainean
Un oficial ucrainean din Mariupol a declarat că ultimul punct de rezistență al forțelor ucrainene din Mariupol – complexul siderurgic Azovstal – a fost supus celui mai puternic bombardament rusesc de până acum.
„Noaptea trecută, uzina a fost lovită de cea mai puternică lovitură de până acum. În primul rând, a avut loc un atac aerian masiv cu șapte avioane Tu-22M3. Apoi au fost mai mult de 50 de lovituri aeriene. Se pare că au folosit fie Su-25, fie Su-24. Nu pot identifica, deoarece eram în adăpost. Bombardamentul a fost aplicat în locul unde se află răniții grav – în spital”, a declarat Mykhailo Vershynin, șeful poliției de patrulare din Mariupol, care se afla la Azovstal.
„Există suspiciunea că, după ce au fost publicate fotografii din spital, locul a fost identificat de inamic. Și nu a fost doar un bombardament, ci un bombardament masiv aplicat acolo. Oamenii sunt prinși sub dărâmături. Sunt morți și răniți. „, a declarat el pentru CNN.
UPDATE ora 18:20 – MApN demontează o nouă știre falsă: Blindate americane Stryker se deplasează prin România către Ucraina
Pe unele site-uri românești, dar și pe rețelele de socializare circulă imagini și clipuri video cu tehnică militară americană care s-ar deplasa prin România către Ucraina.
Imaginile care circulă pe internet arată blindate de luptă de tip Stryker care se deplasează prin România. Alături de acestea apare informația falsă că tehnica militară se deplasează către Ucraina.
MApN precizează că este vorba despre blindate americane dislocate în România care se deplasează către Babadag în vederea unor antrenamente.
UPDATE ora 17:30 – Scene șocante la televiziunile din Rusia. Propagandiștii vorbesc despre un război nuclear: „Ruşii vor merge în rai”
Vladimir Putin, președintele Rusiei, va lansa un atac nuclear masiv asupra Vestului decât să accepte înfrângerea în Ucraina, susține unul dintre propagandiștii Moscovei.
Mass-media rusă consideră că totul se va sfârşi cu un război nuclear, fiind nemulţumită de faptul că occidentalii livrează armament Ucrainei pentru a-şi apăra teritoriul în urma invaziei ruse.
„Occidentul a declarat un război împotriva noastră. Ce mai aşteptăm? Va trebui să desfăşurăm o operaţiune specială de demilitarizare a NATO”, a susținut într-o dezbatere TV, Olga Skabeeva, realizatoarea Rossia 1 supranumită „Păpuşa de oţel”, potrivit jurnaliștilor britanici de la Daily Mail.
UPDATE ora 16:40 – Finlanda anunță că nu va plăti gazul rusesc în ruble: ”Susținem sancțiuni dure”
Tytti Tuppurainen, ministrul finlandez însărcinat cu afacerile europene, a precizat că Finlanda susține sancțiuni economice dure împotriva Rusiei – după ce armata rusă a invadat Ucraina, pe data de 24 februarie – anunțând că țara sa nu va plăti în ruble gazul rusesc.
Vladimir Putin, ca reacție la sancțiunile economice impuse de comunitatea internațională, a transmis că țările aflate pe lista statelor ”neprietenoase” cu Rusia vor trebui să plătească în ruble gazul rusesc.
UPDATE ora 16:20 – „Nu arată bine”. Ce spun specialiștii în Parkinson despre imaginile cu Vladimir Putin în care mâinile îi tremură
Un videoclip publicat în urmă cu câteva zile pe rețelele de socializare îl arată pe Vladimir Putin într-o stare de sănătate aparent proastă. Unii comentatori și mass-media internațională susțin că are Parkinson. Ce spun experții medicali?
„Este puțin probabil ca neurologii adevărați să comenteze, deoarece sunt învățați să nu comenteze niciodată despre oamenii care nu sunt pacienții lor”, a declarat pentru DW ,John Hardy, neurogenetician la Institutul de Cercetare a Demenței din Regatul Unit.
Boala Parkinson este dificil de diagnosticat și poate fi determinată doar printr-un examen neurologic amănunțit, a explicat la rândul său Ray Chadhuri, un neurolog din Londra, pentru jurnaliștii germani.
UPDATE ora 15:30 – Rusia comandă 174.000 de pașapoarte diplomatice pentru a-i ajuta pe oligarhi și pe spioni să scape de sancțiunile Occidentului
Rusia a comandat 174.000 de pașapoarte diplomatice noi „pentru a permite oficialilor de rang înalt, spionilor și soților lor să scape de sancțiunile Occidentului și să se infiltreze în Vest”.
Ministerul de Externe de la Moscova, Serghei Lavrov, a cerut brusc tipărirea rapidă a aproape 175.000 de documente de pașapoarte diplomatice, la un cost de 3,3 milioane de lire sterline.
UPDATE ora 14:50 – Kremlin: Aprovizionarea cu armament a Ucrainei şi a Republicii Moldova ameninţă securitatea Europei
Decizia statelor occidentale de a aproviziona cu armament Ucraina, Republica Moldova şi Georgia generează riscuri pentru securitatea Europei, a avertizat, joi, Administraţia Vladimir Putin, citată de Mediafax.
„Tendinţa de a alimenta cu armament Ucraina şi alte ţări reprezintă o acţiune care ameninţă securitatea continentului şi provoacă instabilitate”, a declarat joi, potrivit CNN, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei, răspunzând la o întrebare a presei despre intenţia Marii Britanii de a furniza armament suplimentar Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei.
UPDATE ora 14:07 – Maria Zakharova amenință Kievul și alte capitale europene cu un ”răspuns dur”: ”Occidentul cere în mod deschis Kievului să atace Rusia, cu armele primite din țările NATO”
Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Federației Ruse acuză, din nou, Occidentul și Alianța Nord-Atlantică (NATO) de faptul că încurajează Ucraina să lovească ținte de pe teritoriul Rusiei.
UPDATE ora 13:40 – Poliția: Aproximativ 1.150 de cadavre au fost descoperite în regiunea Kiev
Cadavrele a 1.150 de civili au fost recuperate în regiunea ucraineană Kiev iar între 50% și70% dintre acestea au răni de glonț provocate de arme de calibru mic, a anunțat joi poliția ucraineană, citată de Mediafax.
Șeful poliției regionale din Kiev, Andriy Nebytov, a declarat într-o înregistrare postată pe Twitter că majoritatea cadavrelor au fost găsite în orașul Bucha, anunță Reuters.
„Până în prezent, am găsit, examinat și predat instituțiilor medico-legale 1.150 de cadavre de civili morți. Vreau să subliniez că este vorba de civili, nu de militari”, a declarat Nebytov în înregistrarea video.
Oficialii ucraineni spun că civilii găsiți morți în Bucea au fost uciși de forțele rusești. Jurnaliștii nu au putut verifica numărul de persoane decedate în Bucha sau circumstanțele morții lor.
UPDATE ora 13:00 – Rusia folosește delfini pentru a depista atacurile subacvatice, la baza navală din Marea Neagră
Rusia folosește delfini militari dresați, la baza sa navală din Marea Neagră, pentru a-și proteja flota de un atac subacvatic – potrivit unei noi analize a imaginilor din satelit.
UPDATE ora 12:43 – Eugen Tomac și „plasa întinsă de Putin”: ”Polonia și Bulgaria au rămas fără gaz, mâine urmează altele. Nu e evident că exact asta urmărește Kremlinul?”â
În contextul în care Rusia nu mai livrează gaz către Polonia și Bulgaria, europarlamentarul Eugen Tomac – președintele Partidului Mișcarea Populară (PMP) – avertizează că acesta este doar începutul, iar Kremlinul va ”pedepsi” și alte state pentru că susțin Ucraina și sancțiunile impuse Rusiei.
UPDATE ora 12:30 – „Putin va dori să-şi extindă cuceririle din Ucraina ca pe o excrescenţă canceroasă”. Avertismentul ministrului britanic al Apărării
Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, susține că președintele rus Vladimir Putin ar putea încerca să-și consolideze cucerile făcute până acum în Ucraina și să le extindă, ca pe o „excrescenţă canceroasă”.
„Cred că este cu certitudine cazul că Putin, care a eşuat în aproape toate obiectivele sale, poate căuta să consolideze ceea ce a obţinut, cumva să fortifice aşa cum a făcut în 2014. Pur şi simplu să fie un fel de excrescenţă canceroasă în interiorul ţării, în Ucraina, şi să facă foarte dificil pentru oameni să se deplaseze în afara acelor poziţii întărite”, a declarat Wallace pentru postul Sky News, citat de BusinessInsider.
UPDATE ora 12:19 – Soldat ucrainean, șocat de felul în care soldații ruși își tratează camarazii: „Mănâncă la 20 de metri de cadavrele lor / Pur și simplu aruncă trupurile prietenilor lor în tranșee. Uneori nici măcar nu se deranjează să îi acopere”
Un soldat ucrainean, Dima, spune că a fost șocat de lipsa de sensibilitate a soldaților ruși față de proprii lor camarazi. Într-un interviu acordat jurnalistului și autorului britanic David Patrikarakos, soldatul a povestit cum o dronă a surprins o imagine care arată mai mulți militari luând masa într-o casă distrusă, chiar lângă camarazii lor morți.
UPDATE ora 12:07 – FOTO| Ce a păţit soldatul rus care a primit acordul soţiei să violeze femei din Ucraina
Roman Boikovski, soldatul rus pe care soţia sa l-a îndemnat să violeze femei ucrainene, a fost luat prizonier în apropierea oraşului Izium, regiunea Harkov. (Citește continuarea aici…)
UPDATE ora 12:00 – Florin Cîțu, după ce a vizitat Kievul: Rusia trebuie să plătească pentru întregul plan de reconstrucție a Ucrainei
Președintele Senatului României, Florin Cîțu, a spus, joi, după ce a mers în vizită la Kiev, că Rusia trebuie să plătească pentru întregul plan de reconstrucție a Ucrainei.
UPDATE ora 11:50 – Marcel Ciolacu spune că România este pregătită să livreze arme Ucrainei: ”Să existe un cadru legislativ și să urmărim evoluția conflictului”
Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat, după vizita în Ucraina, că – din punctul său de vedere – România este pregătită să livreze arme ucrainenilor, însă trebuie să existe un cadru legislativ.
UPDATE ora 11:43 – EXCLUSIV| Scenariul rușilor la „gurile Dunării”. Ce se întâmplă dacă trupele rusești cuceresc Odesa
Odesa este al treilea oraș ca mărime din Ucraina și se află la puțin peste 200 de kilometri în linie dreaptă de granița cu România. Tot mai multe voci susțin că, în cazul în care orașul cade, România îi va avea pe ruși la „gurile Dunării”, iar Republica Moldova va fi „următoarea victimă”.
UPDATE ora 11:00 – Șeful ONU, în vizită la Borodianka: „Îmi imaginez familia dintr-una dintre acele case acum distruse. Îmi văd nepoatele alergând panicate”
Antonio Guterres, șeful ONU, vizitează, joi, mai multe localități din jurul capitalei Ucrainei care au fost ocupate de trupele ruse timp de câteva săptămâni, în luna martie.
Prima oprire a fost Borodianka, la nord-vest de Kiev, unde pagubele provocate de loviturile aeriene și bombardamentele sunt uluitoare, transmite BBC.
Stând lângă ruinele blocurilor rezidențiale, Guterres a fost în mod clar mișcat de priveliște.
„Când văd acele clădiri distruse, îmi imaginez familia dintr-una dintre acele case acum distruse. Îmi văd nepoatele alergând panicate”, a spus el.
„Războiul este o absurditate în secolul 21 – războiul este rău și, când vezi aceste situații, inima noastră rămâne, desigur, cu victimele, condoleanțe familiilor lor. Dar emoțiile noastre – nu există nicio modalitate de a fi acceptabil un război în secolul 21. Uită-te la asta”, a adăugat șeful ONU.
UPDATE ora 10:43 – Jurnaliștii ruși de la Pravda scriu că România și Polonia sunt primele candidate pentru lovituri cu rachete Kalibr
„Polonia și România sunt primele pe lista celor care o caută cu lumânarea”, au scris jurnaliștii ruși de la Pravda, care spun că Marea Britanie a recunoscut legitimitatea loviturilor ucrainene asupra bazelor militare de pe teritoriul Rusiei, ceea ce a justificat loviturile aeriene rusești asupra lanțurilor logistice din mai multe state NATO, care aprovizionează Kievul cu arme.
UPDATE ora 10:30 – Criza gazului. Marcel Ciolacu anunță că România va ajuta Republica Moldova
Marcel Ciolacu, unul dintre liderii coaliției de guvernare de la București, a anunțat că România va ajuta Republica Moldova în cazul în care Rusia nu va mai furniza gaze, transmite Mediafax.
Șeful PSD a dezvăluit faptul că discuțiile despre situația din Republica Moldova au fost purtate și cu președinte Ucrainei, Volodimir Zelenski.
„Noi avem o obligație majoră față de Republica Moldova. A existat o discuție aplicată cu președintele Ucrainei, poate cum putem împreună să asigurăm necesarul de gaze pentru Republica Moldova”, a explicat Marcel Ciolacu.
În plus, România va continua să susțină aderarea la UE a Republicii Moldova.
„Trebuie să adere la UE Republica Moldova, Ucraina și Georgia, aceasta este abordarea corectă din partea unui stat de dimensiunile României”, a precizat Ciolacu.
Rusia a întrerupt furnizarea de gaze către Bulgaria și Polonia, dar există informații că situația s-ar putea repeta și în alte state, inclusiv în Republica Moldova.
UPDATE ora 09:51 – Cine are interesul să destabilizeze Republica Moldova? Ion Cristoiu: „Rar am văzut un om de înțelepciunea acelei femei. Între moldoveni și ucraineni este o ură mai mare decât între ucraineni și ruși”
Ion Cristoiu a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție specială, transmisă live de Gândul. Acesta a punctat faptul că Republica Moldova nu se află deocamdată în pericol, ținând cont de contextul războiului ruso-ucrainean. În plus, publicistul a lansat teoria, potrivit căreia cei care ar avea interes în destabilizarea Moldovei, sunt ucrainenii și nu rușii.
UPDATE ora 09:40 – Ce pierderi ar fi suferit Rusia, conform armatei ucrainene
UPDATE ora 09:28 – Ion Cristoiu, despre armamentul care ajunge în Ucraina: „Primesc lucruri vechi. Ucraina a devenit o expoziție de armament, un poligon de încercare”
Ion Cristoiu a explicat faptul că Ucraina a devenit un poligon de încercare și o expoziție de armament. Publicistul a punctat că în mijlocul acestui război, dincolo de ajutoarele primite și de armamentul privit din partea Occidentului, cei care pierd cei mai mult sunt ucrainenii. Unii, nevoiți să rămână la arme, alții să se mute în alte părți ale lumii pentru a putea supraviețui.
UPDATE ora 09:17 – Ciucă, despre ce a văzut în Ucraina: „Imaginile sunt cât se poate de relevante / Este absolut devastator, stând în faţa acestor clădiri distruse, văzând școlile, spitalele distruse”
Premierul Nicolae Ciucă a vorbit miercuri seară la TVR despre vizita făcută în Ucraina, precizând că a fost nevoie de măsuri speciale de securitate şi de corelarea programelor tuturor liderilor care au fost implicaţi. Premierul a spus că „a fost o călătorie lungă” și că a mai văzut zone de conflic, dar niciodată nu a văzut asemenea imagini cu zonele civile distruse. Amintim că, miercuri, premierul Nicolae Ciucă și liderul PSD Marcel Ciolacu au fost în vizită la Kiev, în timp ce Florin Cîțu, care ar fi trebuit să vină cu ei, s-a dus a doua zi, joi, de unul singur.
UPDATE ora 09:10 – Regiunea Herson din Ucraina va trece la rublă de la 1 mai, anunță presa de stat rusă
Regiunea Herson din Ucraina, ocupată de ruși, va trece la utilizarea rublei de la 1 mai, potrivit presei de stat ruse.
Vicepreședintele Administrației Civil-Militare din regiune, Kirill Stremousov, a declarat agenției de presă RIA-Novosti că perioada de tranziție va dura până la patru luni, timp în care vor fi în circulație atât rubla rusă, cât și grivna ucraineană. După aceea, va avea loc o tranziție completă la rublă.
UPDATE ora 09:00 – INTERVIU EXCLUSIV| „Riscul declanșării unui război nuclear și pericolul unei noi conflagrații mondiale”. Singurul scenariu prin care Republica Moldova poate adera la UE
Ion Mischevca, istoric și analist politic din Republica Moldova, explică, în cea de-a doua parte a interviului pentru Gândul că, în continuare, există riscul declanșării unui război nuclear și totodată, pericolul unei noi conflagrații mondiale. (Citește continuarea aici…)
UPDATE ora 08.00 – Volodimir Zelenski denunță șantajul energetic: Rusia consideră gazul o armă
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus, miercuri seara, că decizia Rusiei de a întrerupe livrările de gaze către Polonia și Bulgaria arată că „nimeni din Europa nu poate spera să mențină o cooperare economică normală cu Rusia”, potrivit The Guardian, citat de Mediafax.
„Conducerea Rusiei a lansat un nou șantaj energetic la adresa europenilor. Decizia de a întrerupe livrările de gaze către Polonia și Bulgaria este un alt argument în favoarea faptului că nimeni din Europa nu poate spera să mențină o cooperare economică normală cu Rusia”, a spus Zelenski.
Acesta consideră că Rusia folosește gazul ca pe o armă.
„Rusia consideră nu doar gazul, ci orice comerț ca fiind o armă. Așteaptă doar momentul în care poate folosi una sau alta pentru a-i șantaja politic pe europeni”, a adăugat președintele Ucrainei.
UPDATE ora 07:52 – „Balsam” pentru inima lui Putin: Expert militar din Ucraina, despre intervenția României în cazul unei invazii ruse în Republica Moldova
Expertul militar ucrainean Oleg Jdanov a declarat că se îndoiește de implicarea României în Republica Moldova, în eventualitatea unei agresiuni ruse.
România nu va intra în conflict cu Rusia, apreciază expertul ucrainean Oleg Jdanov.
Potrivit acestuia, România este membru NATO și alianța se menține departe de războiul ruso-ucrainean.