Rusia își suspendă participarea la acordul privind exporturile de cereale din Ucraina, după atacurile Kievului asupra navelor sale din Crimeea

Rusia își suspendă participarea la acordul privind exporturile de cereale din Ucraina, după atacurile Kievului asupra navelor sale din Crimeea
Portul Sevastopol din Crimeea, după atacul cu drone al Ucrainei / FOTO - Twitter
Publicat: 29/10/2022, 19:41
Actualizat: 30/10/2022, 16:39

Rusia a anunțat, sâmbătă, că și-a suspendat participarea la acordul mediat de ONU privind exportul de produse agricole din porturile ucrainene. Decizia vine în urma atacurilor asupra navelor sale din Crimeea, în portul Sevastopol.

Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele ucrainene, cu ajutorul dronelor, au atacat navele Flotei Mării Negre din Sevastopol, cel mai mare oraș din Crimeea anexată de Rusia, în primele ore ale zilei de sâmbătă.

„Având în vedere actul terorist al regimului de la Kiev cu participarea experților britanici împotriva navelor Flotei Mării Negre și a navelor civile implicate în asigurarea securității „coridorului de cereale”, partea rusă suspendă participarea la punerea în aplicare a acordurilor privind exportul de produse agricole din porturile ucrainene”, a precizat ministerul într-o declarație, citată de Mediafax.

Ministerul a declarat anterior că atacurile cu drone de sâmbătă au fost în mare parte respinse, cu pagube minore la o navă rusească.

Șeful de cabinet al președintelui ucrainean Andriy Yermak a acuzat sâmbătă Rusia de „șantaj” și de „atacuri teroriste inventate” pe propriul teritoriu, în urma exploziilor produse sâmbătă în peninsula Crimeea.

Comentariile sale au fost un răspuns aparent la acuzațiile Rusiei potrivit cărora Ucraina s-ar afla în spatele exploziilor.

Separat, ministrul rus al Agriculturii, Dmitri Patrușev, a declarat mai devreme sâmbătă că Rusia este pregătită să furnizeze gratuit până la 500.000 de tone de cereale țărilor sărace în următoarele patru luni, cu asistență din partea Turciei.

„Ținând cont de recolta din acest an, Federația Rusă este pe deplin pregătită să înlocuiască cerealele ucrainene și să livreze livrări la prețuri accesibile tuturor țărilor interesate”, a declarat el.

De la semnarea de către Rusia și Ucraina a Inițiativei privind cerealele din Marea Neagră, susținută de ONU, în Turcia, la 22 iulie, mai multe milioane de tone de porumb, grâu, produse din floarea-soarelui, orz, rapiță și soia au fost exportate din Ucraina.

Martin Griffiths, șeful ONU pentru ajutor umanitar, declarase abia miercuri că este „relativ optimist” că acordul va fi prelungit după jumătatea lunii noiembrie.

În cadrul acordului, Ucraina a putut să își reia exporturile de cereale și îngrășăminte din Marea Neagră, care se blocaseră în momentul invaziei ruse. Acordul privind exporturile din Ucraina a fost convenit inițial pentru 120 de zile.

Într-o declarație separată, ministerul rus de externe a declarat că, în urma atacurilor asupra navelor rusești, „partea rusă nu poate garanta siguranța navelor civile de mărfuri uscate care participă la «Inițiativa Mării Negre» și suspendă implementarea acesteia începând de astăzi pentru o perioadă nedeterminată”.

Vineri, un purtător de cuvânt al secretarului general al ONU, Antonio Guterres, făcuse apel la părți să reînnoiască pactul.

„Subliniem urgența de a face acest lucru pentru a contribui la securitatea alimentară în întreaga lume și pentru a atenua suferința pe care această criză globală a costului vieții o provoacă miliardelor de oameni”, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a fost reflectată victoria Maiei Sandu în presa internațională: O palmă dată Kremlinului. Ce...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
O femeie de 102 ani care nu are riduri aproape deloc și-a dezvăluit secretele. Folosește...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Cântăreață din România, implicată într-un grav accident auto! Mașina ei s-a izbit cu putere de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Unde va petrece sărbătorile Vlad Pascu. Judecătorii au luat o decizie în cazul celui care...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Dan Negru, cu inima sfâșiată. Tragedia care l-a marcat: A fost o zi grea atunci
O iarnă cu multă zăpadă? Fenomentul care va schimba tot în România
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang