Rusia a pus-o pe Jamala, câștigătoarea ucraineană a Eurovision în 2016, pe lista persoanelor URMĂRITE/ Reacția inedită a artistei
Rusia a adăugat-o pe câștigătoarea ucraineană a concursului Eurovision din 2016, Jamala, pe lista persoanelor urmărite.
Artista, al cărei nume real este Susana Jamaladinova, ar fi acuzată că a răspândit informații false despre forțele armate ruse.
Kremlinul ridică adesea astfel de acuzații împotriva celor care împărtășesc informații despre invazia Rusiei în Ucraina, notează BBC.
Jamala a criticat deschis invdarea Ucrainei de către Kremlin.
Ea a fost plasată luna trecută pe lista persoanelor urmărite, potrivit site-ului rus independent pentru drepturile omului Mediazona.
Canalul rusesc de știri „Telegram Shot” a susținut că Jamala se află pe listă pentru că a postat „falsuri” despre atrocitățile din orașul ucrainean Bucea în 2022.
Kremlinul a negat responsabilitatea pentru masacrul care a avut loc acolo, în ciuda faptului că există dovezi că a fost opera forțelor ruse.
Reacția artistei
Jamala, care se află în prezent în Australia, a răspuns la știrea că ea a fost plasată pe lista persoanelor urmărite de Moscova postând o fotografie cu ea în fața Operei din Sydney.
Tânăra de 40 de ani a fugit din Ucraina împreună cu familia după invazia Rusiei din februarie anul trecut.
Jamala a câștigat Eurovision în 2016 cu piesa intitulată 1944, care a fost inspirată de deportarea forțată a poporului ei – tătarii din Crimeea – de către Rusia în acel an.
Piesa a provocat controverse, fiind acuzată că versurile au încălcat regula concursului care interzice cântecele cu tentă politică evidentă. Cu toate acestea, organizatorii au permis cântecul, iar acesta a răsturnat sorții, câștigând titlul în fața Rusiei.
Mulți au văzut în acest cântec un mesaj clar despre anexarea ilegală de către Rusia a Peninsulei Crimeea de la Ucraina în 2014.
Într-un interviu acordat BBC la începutul acestui an despre lansarea noului ei album folk, Qirim, Jamala a spus că a fost încercarea ei „de a da o voce puternică patriei mele, Crimeei”.
„Secolele Imperiului Rus, apoi Uniunii Sovietice, acum Rusia – au făcut multă propagandă pentru a ne închide. Apoi au spus lumii întregi că nu existăm.
Dar noi știm adevărul. Eu știu adevărul. Și de aceea pentru mine, este foarte important să arăt acest adevăr prin poveștile din spatele fiecăreia dintre melodiile acestui album”, a spus Jamala.