Rusia lui Putin vrea să cumpere din Iran RACHETE BALISTICE cu rază scurtă de acțiune: ”Moscova urmărește prelungirea războiului din Ucraina”

Publicat: 04 01. 2024, 13:31
Actualizat: 04 01. 2024, 13:32

Potrivit unor oficiali americani citați de Wall Street Journal, Rusia lui Vladimir Putin pregătește o nouă „mutare” în contextul războiului din Ucraina, ceea ce ar duce, inevitabil, la prelungirea unui conflict care s-a transformat deja într-unul de uzură. Totodată, parteneriatul Teheran-Moscova reprezintă o amenințare indiscutabilă pe termen lung.

Kremlinul, spun oficialii americani, intenționează să cumpere rachete balistice cu rază scurtă de acțiune din Iran, „un pas care ar spori capacitatea Moscovei de a viza infrastructura Ucrainei; Moscova urmărește prelungirea conflictului”.

Anul trecut, Casa Albă a transmis că au fost constatate mai multe indicii conform cărora Rusia și Iranul extind „un parteneriat de apărare fără precedent”, care ar ajuta Moscova „să-și prelungească războiul în Ucraina și să reprezinte o amenințare pentru vecinii Iranului”, Israelul fiind o țintă majoră.

Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, s-a întâlnit în data de 7 decembrie cu Vladimir Putin, iar discuțiile au avut loc la Moscova.

Agenția oficială de știri a Iranului – Irna – a transmis că Vladimir Putin și Ebrahim Raisi au discutat „probleme bilaterale, inclusiv interacțiuni economice”, dar vor aborda și subiecte precum „probleme regionale și internaționale, în special situația din Gaza”. (alte informații AICI)

„Relațiile noastre se dezvoltă foarte bine. Vă rog să-mi transmiteți cele mai bune urări ayatollahului Ali Khamenei”, i-a spus Vladimir Putin lui Ebrahim Raisi, referindu-se la șeful statului iranian.

Iranul este acuzat, de mult timp, că sprijină mișcările teroriste – în principal Hezbollah, în Liban, și Hamas, în Gaza -, dar și că ar pune la punct un plan prin care și alte grupări islamiste să lupte, împreună, împotriva Israelului.

„Este foarte important pentru noi să facem un schimb de opinii cu privire la situația din regiune, în special în ceea ce privește situația din Palestina”, a declarat Vladimir Putin după întâlnire.

Unii lideri mai ezitanți de la Bruxelles își dau seama de pericolul real 

Ely Karmon, doctor în științe politice israelian și cercetător la Institutul Internațional de Luptă împotriva Terorismului (ICT) de la Herzliya, din Israel – specializat în implicarea Iranului în sponsorizarea terorismului șiit și în operațiunile agresive ale regimului islamic de la Teheran pentru influențele sale la nivel regional , a analizat, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Gândul, implicațiile apropierii Iranului de Rusia.

Bazată pe o veche colaborare militară în timpul războiului civil din Siria, această apropiere a Teheranului de regimul lui Vladimir Putin marchează, în opinia lui Ely Karmon, nașterea unei noi alianțe militare care amenință în mod evident securitatea Occidentului și interesele militare americane și ale NATO în Ucraina, dar și pe cele ale Uniunii Europene. Ely Karmon atrage atenția asupra pericolului implicării Iranului ca actor în războiul din Ucraina. (mai multe detalii surprinzătoare AICI)

Analistul israelian susține că abia acum unii lideri mai ezitanți de la Bruxelles își dau seama de pericolul real reprezentat de amenințarea iraniană cu rachete cu rază lungă de acțiune și cu drone care pot lovi teritoriul european.

Categorii de rachete balistice

  • Rachete balistice tactice cu o rază de 50–110 km, de obicei cu combustibil solid și necoordonat; pot avea încărcătură clasică sau nucleară.
  • Rachete balistice cu rază scurtă de acțiune (SRBM – Short Range Ballistic Missile) cu rază de sub 1.000 km.
  • Rachete balistice cu rază medie de acțiune (MRBM – Medium Range Ballistic Missile) cu rază de 1.000 – 5.500 km.
  • Rachete balistice intercontinentale (ICBM – InterContinental Ballistic Missile) cu rază de 5.500 – 12.000 km.
  • Rachete balistice lansate de pe submarine.

Foto – Profimedia Images


Citește și:

ANALIZĂ | Israel și Rusia, sfârșitul prieteniei? Războiul din Ucraina duce Moscova și mai aproape de Teheran: „Răcire bruscă a relațiilor cu Tel Aviv”

ANALIZĂ | Maxim Starchak, expert în arme nucleare, despre ultima MUTARE a Kremlinului: ”O reacție nucleară în lanț este foarte greu de oprit”

Ungaria cumpără mai mult GAZ RUSESC, în pofida criticilor occidentale. CEO Gazprom: „Vom suplimenta volumul în această iarnă, în mod continuu”

EXCLUSIV | Româno-palestinian din Gaza, acuzat că ar fi „pilonul” Hamas în țara noastră. Cum a scăpat de expulzare

ANALIZĂ | Kremlinul ”umflă” rubla și impune controlul capitalului în Rusia. Alexandra Prokopenko (Carnegie): Totul pentru realegerea lui Putin în 2024