După ce Natalia Gavrilița și-a prezentat demisia, Parlamentul Republicii Moldova l-a învestit în funcția de premier pe Dorin Recean, iar noul guvern păstrează aceeași linie pro-europeană, ceea ce nemulțumește Kremlinul.
Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului Rus de Externe, critică – încă o dată – politica dusă la Chișinău, iar Rusia pare a trăi într-o realitate paralelă. Analiștii politici nu înțeleg pe de-a-ntregul ce ar dori Kremlinul, cu toate că este logic să se ajungă la concluzia că un guvern pro-rus al Chișinău ar fi fost varianta ”ideală” pentru Moscova.
Însă Republica Moldova, prin vocea președintelui Maia Sandu, și-a exprimat clar dorința de a se îndepărta de influența Federației Ruse, în pofida tuturor riscurilor care, în ultima perioadă, nu sunt numai economice. Maia Sandu a acuzat Kremlinul că dorește destabilizarea situației în Moldova, o lovitură de stat făcând parte din acest scenariu halucinant, iar Maria Zakharova precizează că Republica Moldova este condusă de ”curatori occidentali” care aleg ”calea Ucrainei și a Țărilor Baltice”.
Potrivit Mariei Zakharova, ”Moscova a urmărit îndeaproape formarea noului guvern al Republicii Moldova”, iar nemulțumirea este crescândă.
”Am observat că acest proces a fost însoțit de o acumulare fără precedent a retoricii anti-ruse de către oficialul Chișinăului pe baza unor informații nefondate despre un plan rusesc de destabilizare a situației din țară, care a fost primit de la Kiev. Suntem convinși că nicio persoană sănătoasă din Moldova nu a crezut această ultimă poveste falsă. Devine clar că schimbările sunt mai mult de natură cosmetică”, s-a transmis pe site-ul Ministerului Rus de Externe.
Maria Zakharova a mai transmis, în mesaj său, că unsprezece miniștri moldoveni și-au păstrat portofoliile și în guvernul condus de Dorin Recean, ceea ce – se subînțelege – duce la o dezamăgire a Moscovei.
Zakharova nu transmite clar că s-ar fi dorit cu adevărat în birourile de la Kremlin, însă continuarea mesajului aduce, fără dubii, răspunsul.
”Din cei cincisprezece membri ai săi, unsprezece și-au păstrat funcțiile. Prin urmare, din păcate, cursul Chișinăului față de Rusia este puțin probabil să se schimbe. Am vorbit în repetate rânduri că curatorii occidentali ai actualei conduceri a Moldovei conduc cu încredere țara pe calea Ucrainei și a Țărilor Baltice. Sunt folosite aceleași modele – interzicerea mass-mediei nedorite, persecutarea adversarilor politici, restricționarea folosirii limbii ruse, încercarea de a falsifica istoria noastră comună, restricționarea artificială a contactelor politice, comerciale, economice și umanitare cu Rusia și abandonarea statutului neutru care este garanția suveranității, stabilității și securității republicii. Acest curs politic al autorităților moldovenești nu servește intereselor popoarelor noastre”, a mai transmis Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului Rus de Externe.
Citește și: