Ministerul rus al Apărării a anunțat că a folosit, pentru prima oară, rachete ”Kinzhal” în conflictul din Ucraina. ”Operațiunea militară specială” ordonată de Vladimir Putin nu se desfășoară așa cum ar fi dorit strategii Kremlinului, chiar dacă – în comunicatele oficiale – se menționează că desfășurarea trupelor ruse se află ”în grafic”.
Vineri, 18 martie, armata rusă a distrus un depozit subteran de arme și muniție în vestul Ucrainei, iar utilizarea rachetelor ”Kinzhal” este încă un semnal amenințător. Putin reconsideră strategia de până acum și mărește presiunea, iar Ministerul rus al Apărării a mai transmis că au fost efectuate bombardamente asupra a nu mai puțin de 69 instalații militare din Ucraina.
12 depozite militare şi 43 de locuri de parcare pentru vehicule militare ar fi fost vizate în cursul acestor atacuri, potrivit informațiilor transmise într-un comunicat, iar Ministerul rus al Apărării a mai transmis că au fost doborâte și 12 drone aparținând armatei ucrainene.
”La 18 martie, complexul aeronautic «Kinzhal» cu rachetele sale balistice hipersonice a distrus un important depozit subteran de rachete şi muniţie de aviaţie ale armatei ucrainene în localitatea Deliatin, în regiunea Ivano-Frankivsk. În plus, grupurile antiaeriene ale aviaţiei ruse au doborât 12 drone ucrainene”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, în timpul unei conferințe de presă, citat de Mirror.
O rachetă ”Kinzhal” are o autonomie revendicată de peste 2.000 km, viteza Mach 10 și capacitatea de a efectua manevre evazive în fiecare etapă a zborului său. Poate transporta atât focoase convenționale, cât și nucleare, fiind lansată de bombardiere Tu-22M3 sau interceptoare MiG-31K
Racheta ”Kinzhal” (n.red. – ”Pumnal”, în limba rusă), cu o manevrabilitate ridicată, poate trece de toate sistemele de apărare antiaeriană, potrivit informațiilor transmise de oficialii Moscovei, iar utilizarea acestui tip de rachetă este o premieră în conflictul din Ucraina.
Viteza și capacitatea acestor rachete de a zbura foarte jos le fac ”invizibile” pentru majoritatea sistemelor de apărare antirachetă și sunt capabile să transporte focoase nucleare, declară experții militari, iar utilizarea lor demonstrează ”nerăbdarea” și chiar ”iritarea” Kremlinului în contextul în care Ucraina – după zile întregi de bombardamente – încă rezistă.
Vladimir Putin a declarat, cu mai mult timp în urmă, că Rusia a început să construiască arme hipersonice, demersul militar fiind un ”răspuns la desfășurarea de către SUA a unui sistem strategic de apărare antirachetă”.
În ciuda declarațiilor din care reiese că ”operațiunea militară specială” din Ucraina se desfășoară conform strategiei pusă la punct la Kremlin, Rusia nu a reușit, totuși, să facă progresele militare care erau așteptate atunci când, pe 24 februarie, Ucraina a fost invadată din mai multe direcții, inclusiv de pe teritoriul Belarusului, aliat tradițional al Rusiei.
Citește și: