Rusia a respins marți acuzațiile președintelui Maiei Sandu, potrivit căreia Moscova complotează pentru a destabiliza Republica Moldova și pentru a înlătura guvernarea pro-occidentală pentru a instaura un regim „prieten” al Kremlinului.
„Astfel de afirmații sunt absolut nefondate. Sunt construite în spiritul tehnicilor clasice care sunt adesea folosite de Statele Unite, alte țări occidentale și Ucraina. Mai întâi acuzații cu referire la informațiile secrete care nu pot fi verificate, apoi sunt folosite pentru a justifica propriile acțiuni ilegale.
Kremlinul susține că adevăratul scop al Kievului, care a lansat dezinformarea despre „planul rus de destabilizare a Moldovei”, este atragerea Chișinăului într-o confruntare dură cu Rusia, transmite Ministerul de Externe al Rusiei a precizat într-un comunicat.
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a acuzat, luni, că Rusia plănuiește să folosească sabotori străini pentru a doborî conducerea micuței sale țări, pentru a împiedica aderarea acesteia la Uniunea Europeană și pentru a o folosi în războiul împotriva Ucrainei.
Potrivit acesteia, autoritățile de la Chișinău au primit informații în acest sens din surse interne, cât și de la state partenere, cum ar fi Ucraina.
Maia Sandu a adăugat că prima parte a acestui plan a început la finalul lui 2022, însă a eșuat. Totodată, liderul de la Chișinău spune că planul include chiar și atacuri violente și luări de ostatici.
Printre forțele care ar urma să fie implicate în planul Moscovei se numără forțe interne asociate cu oligarhii fugari Ilan Șor și Vlad Plahotniuc, dar și cetățeni din Rusia, Belarus, Serbia și Muntenegru, potrivit declarațiilor Maiei Sandu.
Rusia a acuzat Ucraina că a provocat tensiuni între Rusia și Moldova, afirmând că Kievul încearcă să atragă Moldova „într-o confruntare dură cu Rusia”.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat săptămâna trecută că țara sa a descoperit un plan al serviciilor secrete rusești „pentru distrugerea Moldovei”.
Câteva zile mai târziu, guvernul Moldovei a demisionat.
Maia Sandu, a cărui țară se învecinează cu Ucraina, și-a exprimat în mod repetat îngrijorarea cu privire la intențiile Rusiei și la prezența trupelor rusești în regiunea separatistă Transnistria.
Sursa: Reuters