Rusia respinge condițiile de negociere ale Ucrainei și continuă ”operațiunea militară specială”. Lavrov: ”Ucraina a prezentat termeni nerealişti și inadecvaţi”
Aflat la Summit-ul G20 – care se desfășoară, în Bali, în perioada 15-16 noiembrie -, Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, a declarat că propunerile Ucrainei referitoare la negocierile pentru pace nu pot fi acceptate de Kremlin.
Serghei Lavrov a avut, de altfel, și o întâlnire cu Emmanuel Macron, președintele Franței, transmițându-i acestuia că doar Kievul poartă întreaga responsabilitate pentru prelungirea conflictului. Partea rusă continuă să susțină că nu este vorba despre un război în Ucraina, ci de o operațiune militară specială, declanșată – la ordinul lui Vladimir Putin – pe data de 24 februarie 2022.
Potrivit ministrului rus de Externe, Ucraina a prezentat termeni ”nerealişti și inadecvaţi” pentru viitoarele discuţii de pace.
”Kievul refuză categoric negocierile cu Moscova.. I-am reamintit (n.red. – lui Emmanuel Macron) că toate problemele sunt de partea ucraineană, care refuză categoric orice negocieri și propune termeni care sunt evident nerealişti și inadecvaţi”, a transmis Serghei Lavrov jurnaliștilor, citat de The Moscow Times.
Kremlinul a transmis că ”operațiunea militară specială” a Rusiei va continua și consideră că Ucraina este vinovată pentru prelungirea conflictului.
Volodimir Zelenski, plan în 10 puncte pentru încetarea ostilităților
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat participanților la Summit-ul G20 în sistem videoconferință și a prezentat un plan de pace în 10 puncte pentru a pune capăt invaziei Rusiei.
Pe lângă garanțiile de securitate, planul propus de Volodimir Zelenski include și propunerea de a fi instituit un tribunal special pentru crime de război de care este acuzată Rusia. Conform informațiilor funizate de AFP, Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, a rămas așezat pe scaun în timp ce președintele ucrainean și-a transmis mesajul.
Serghei Lavrov a repetat că Vladimir Putin și alți oficiali ruși ”și-au confirmat în mod repetat disponibilitatea de a negocia pacea” pe fondul eșecurilor continue pe câmpul de luptă suferite de armata rusă, numai că partea ucraineană nu se arată disponibilă..
”Dacă cineva refuză (n.red. – negocierile), este Ucraina. Cu cât refuză mai mult, cu atât va fi mai dificil să ajungi la un acord”, a mai spus Serghei Lavrov.
Citește și:
- MApN a semnat contractul de achiziție pentru 32 avioane F-16 din Norvegia. Când vor fi livrate primele aeronave de luptă și care este valoarea contractului
- Volodimir Zelenski acuză Rusia de ”terorism energetic”: ”Asta arată slăbiciunea lor, nu pot învinge Ucraina pe câmpul de luptă”
- Departamentul de Securitate Internă al SUA, acuzat că încearcă să ”modereze” conținutul postărilor de pe Twitter, Facebook și alte platforme media. Care sunt subiectele-cheie vizate de autorități
- ANALIZĂ | Andrei Kolesnikov, membru senior Fundația Carnegie: ”Domnia lui Putin se va sfârși într-o zi, Rusia trebuie să înceapă să se pregătească pentru asta”