Concentrarea de trupe rusești la granița cu Ucraina, pentru a doua oară în acest an, a stârnit îngrijorare în cancelariile occidentale, iar situația rămâne, în continuare, la fel de tensionată.
La Riga – capitala Letoniei -, miniştrii de Externe din statele membre NATO se vor reuni pentru a dezbate măsuri de reacție în cazul unei eventuale ”invazii” în Ucraina, chiar dacă ”intențiile” Rusiei nu sunt, încă, foarte clare. Sunt luate în calcul ”planuri de urgență” prin care NATO ar putea să reacționeze în cazul în care Rusia ar invada Ucraina.
Alte două subiecte principale ale acestei reuniuni vor fi ”instabilitatea flancului de est al NATO” și ”criza migranților” care ar fi ”orchestrată” de Belarus (mai multe detalii AICI).
”Intenţiile ruse nu sunt clare, însă există o concentrare neobişnuită de forţe a doua oară în acest an. Vedem blindate grele, drone, sisteme de război electronic şi zeci de mii de militari pregătiţi de luptă”, a transmis secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în timpul unei vizite în Letonia.
Pusă în fața unor astfel de acuzații, Rusia a negat un eventual plan de invadare a Ucrainei, iar Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că, de fapt, amenințarea vine din ”tabăra adversă”.
Situația nu poate fi ”detensionată”, a precizat Peskov, iar un purtător de cuvânt al ministerului rus de externe a acuzat Ucraina că a desfășurat 125.000 de soldați în Donbass – zonă de conflict din estul Ucrainei -, unde forțele guvernamentale se luptă cu separatiștii pro-ruși susținuți de Rusia din 2014.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a transmis ”îngrijorarea” Rusiei față de o astfel de situație – numărul mare de trupe ucrainene din apropierea graniței -, existând temerea că ”Kievul ar putea încerca să-și rezolve prin forță conflictul cu separatiștii susținuți de ruși din estul Ucrainei”.
”Rusia nu poate lua nicio măsură pentru detensionare. Am văzut mesajele că peste 120.000 de militari ucraineni au fost dislocați în zona de conflict. Acest lucru ne ridică temerile că sentimentele (n.red. – în Ucraina) în favoarea unei soluții militare la problema Donbass ar putea predomina. Acesta este un aventurism foarte periculos. Toate acestea ne provoacă o îngrijorare profundă, deoarece acest lucru se întâmplă în imediata vecinătate a granițelor noastre”, a precizat Dmitri Peskov, potrivit euronews.com.
Citește și: