VIDEO | Rusia și șantajul energetic (DOCUMENTAR)

Publicat: 17/03/2022, 20:30

Economia Rusiei s-a schimbat după ce armata federației a invadat Ucraina. Autoritățile de la Kremlin au anunțat că rata anuală a inflației în Rusia a accelerat la 9,15 în luna februarie, comparativ cu 8,73 cum era în luna ianuarie.

Acesta este cel mai ridicat nivel al inflației din ultimii șapte ani, din cauza deprecierii semnificative a rublei, în urma sancțiunilor impuse Moscovei de statele occidentale. Tot în acest sens, Banca Centrală a Rusiei a înăsprit restricțiile valutare, iar băncile comerciale nu mai au voie să vândă clienților valută, cum ar fi dolari sau euro până în luna septembrie.

Țările europene, SUA și Canada au interzis accesul pe teritoriile lor a companiilor aeriene rusești, iar la rândul său, Rusia a interzis avioanele europene și canadiene în spațiul său aerian. Asta duce, inevitabil la costuri mai mari, pentru că vor fi folosite rute mai lungi. În aceeași situație se află și transportul feroviar de marfă.

Companiilor europene le este interzis să facă afaceri cu căile ferate rusești, ceea ce va perturba activitatea de transport de marfă între Asia și Europa, care tranzitează… Rusia.

Cu toate acestea, Rusia este statul cu cea mai mare suprafață din lume, dar și cel mai bogat în resursele naturale. Și asta pentru că petrolul, gazele naturale, metalele și lemnul reprezintă peste 80% din exporturile Rusiei.

Federația Rusă este cel mai mare exportator de energie din lume datorită rezervelor mari de petrol și gaze naturale. În același timp, este al treilea cel mai mare producător de petrol din lume, după Arabia Saudită și SUA.â

În fiecare zi, țara exportă aproximativ cinci milioane de barili de țiței, iar mai bine de jumătate ajung în Europa. Procentul în SUA este unul mult mai mic. În anul 2020, doar 3% din cererea de petrol din Statele Unite ale Americii a venit din Rusia, iar în Marea Britanie 8% din cererea totală de petrol.

Rusia este, de asemenea, un important producător și exportator de gaze naturale. Gazul rusesc reprezintă aproximativ 40% din importurile de gaze naturale ale Uniunii Europene. Țara furnizează aproximativ 5% din livrările de gaze ale Marii Britanii, iar în Statele Unite ale Americii nu exportă deloc gaz.

Dacă importul în țările UE s-ar opri, Italia și Germania ar fi țări foarte vulnerabile. Europa ar putea, însă, apela la alți exportatori de gaze, dar există și obstacole practice pentru extinderea rapidă a producției. Grupul de cercetare Bruegel a estimat că dacă Rusia ar opri livrările de gaz către Europa, atunci țările de pe bătrânul continent ar putea importa mai mult gaz natural lichefiat din SUA.

Și aluminiul este o ramură importantă din economia rusească. Producția internă este împărțită între două mari entități: RUSAL și SUAL. Compania RUSAL, aluminiul rus, este una dintre cele mai mari trei companii de aluminiu din lume și deține cele mai moderne intreprinderi, fabrici de aluminiu și rafinării de alumină.

Totodată, compania este cel mai mare producător mondial de aluminiu. Pe de altă parte, în Rusia există și Compania SUAL sau aluminiul siberian-ural. Compania produce 90% bauxită rusă, 60% alumină și 20% aluminiu primar, iar cea mai mare capacitate de producție de alumină din Rusia se află în Urali și în Siberia de Est.

Rusia este și unul dintre primii cinci producători de oțel și nichel. Invazia din Ucraina a făcut ca prețul metalelor folosite pentru fabricarea mașinilor să crească, atât aluminiul din caroserie, dar și nichelul de înaltă calitate din bateriile mașinilor. Nichelul s-a scumpit cu 50 la sută de pe o zi pe alta. Şi preţul paladiului, gazelor rare neon şi xenon, materii prime importante, a crescut considerabil. Acestea sunt importate în mare parte din Rusia.

Agricultura este și ea foarte importantă pentru economia Federației Ruse. Țara are o suprafață totală cultivată estimată la peste 1.200.000 km2 și este a patra din lume. Încă din anul 2009, s-a transformat dintr-un importator de cereale în al treilea cel mai mare importator, după Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii.

Totodată, este principalul producător de orz, hrișcă și ovăz, dar și unul dintre cei mai mari producători și exportatori de secară, semințe de floarea-soarelui și grâu. Țara are aproape 20% din comerțul global de grâu. Agricultorii care au ferme mai mari se concentrează mai ales pe producția de cereale și pe creșterea animalelor, în timp ce gospodăriile mici produc legume și fructe.

Și flotele de pescuit rusești reprezintă un producător important de pește. Și asta pentru că Rusia are ieșire la trei oceane: Oceanul Atlantic, Oceanul Arctic și Oceanul Pacific. Pe lângă asta, Rusia are mai mult de o cincime din pădurile lumii, pentru că se întinde de la Marea Baltică la Oceanul Pacific.

Căile ferate rusești sunt pe locul al doilea la nivel global, după cele din Statele Unite ale Americii, cu o lungime de peste 85.500 km, iar ca volum de marfă transportată, pe locul al treilea după SUA și China.

Transportul feroviar este cea mai mare parte sub monopolul de stat, administrat de Căile Ferate Ruse. Această companie are peste 3,6% din produsul intern brut al Rusiei.

Scăderea economiei Rusiei este evaluată la cel puțin 15% în acest an, de Institutul pentru Finanțe Internaționale. Înainte ca armata Federației Ruse să invadeze Ucraina, acest institut estimase o creștere de 3% a economiei rusești în acest an, însă acum zona în care se îndreaptă arată că urmează o recesiune profundă.

În urma sancțiunilor impuse Rusiei, nu doar viața elitei politice sau a oligarhilor este afectată, ci și a marilor companii multinaționale, care se retrag din Rusia. Efectele încep să se vadă și pe piața imobiliară, dar și pe piața forței de muncă. Conform unei analize făcute de Reuters, chiar dacă Moscova și-a construit un mecanism defensiv pentru a proteja economia, sancțiunile vor avea efect pe termen lung.

SUA și Marea Britanie au anunțat restricții care ar bloca aproape toate activele bancare rusești, iar liderii Uniunii Europene au convenit asupra unor sancțiuni care au vizat peste 70% din piața bancară rusă, dar și a unor companii de stat, chiar și din domeniul apărării.

Occidentul a impus deja sancțiuni și asupra sectoarelor energetice, astfel compania de stat Gazprom, filiala petrolieră Gazpromneft și producătorii de petrol se confruntă cu restricții ale exporturilor și importurilor. Și conducta care trebuia să transporte gaze naturale din Rusia către Germania, Nord Stream 2, aștepta certificarea, însă Germania a anunțat că a suspendat procesul. În același context, Statele Unite ale Americii au impus sancțiuni asupra companiei responsabile cu construirea gazoductului rusesc Nord Stream 2.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Statul îți IA BANII. Românii n-au dreptul la ei, deși i-au câștigat corect. Nu poți...
Calendarul pensiilor în luna decembrie. Când vin banii. Schimbare anunțată de Ministerul Muncii
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar