În prezent, în România activează 477 de companii care au în structura acționariatului cetățeni de origine rusă și 773 de companii care au în structura acționariatului cetățeni de origine ucraineană.
În ceea ce privește companiile cu acționariat rusesc, numărul acestora este în creștere, de la 391 în 2018 și 453 în 2019, iar în 2020 se înregistrau 477 de firme.
Tot în creștere sunt și companiile din România care au în structura acționariatului cetățeni ucraineni, cu o creștere de la 636 în anul 2018, la 726 în anul 2019 și 773 în 2020, potrivit unei analize Termene.ro.
În ambele cazuri este vorba despre companii înființate în România care au în structura acționariatului cetățeni de origine rusă, respectiv ucraineană, fără însă să fie obligatoriu ca aceștia să dețină pachetul majoritar.
Potrivit analizei citate, companiile cu capital rusesc au fost mai performante decât cele cu capital ucrainean. De exemplu, în anul 2018, o companie cu capital rusesc obținea, în medie, o cifră de afaceri de 2,16 milioane lei, pe când una cu capital ucrainean înregistra venituri de doar 1,55 milioane lei. Acest decalaj s-a menținut și pe parcursul anului 2020.
Atacurile în Ucraina continuă în mai multe direcții și luni, în a cincea zi de război, după ce Vladimir Putin a ordonat Ministerului Apărării şi şefului Statului Major să pună Forţele de disuasiune ale armatei ruse în regim special de alertă de luptă.
Frontul din sud avansează rapid, iar rușii au preluat duminică noaptea controlul asupra orașului Berdyansk. Din nord vine o coloană puternică a Gărzii Naționale cecene, dar imaginile din satelit arată și o coloană de 5 kilometri de vehicule militare care se apropie de Kiev. În nord-est sunt lupte grele în regiunea Harkov.