Rusia va CONFISCA activele energetice ale companiilor din țările europene „neprietenoase”. OMV (Austria) și Wintershall (Germania), luate la „țintă”
Vladimir Putin „mută” agresiv și în plan economic, nu numai militar, semnând un decret în urma căruia activele energetice ale companiilor din țările „neprietenoase” cu Rusia vor fi confiscate.
„Țarul” acordă, astfel, guvernului rus puterea de a confisca și de a vinde cu forța active în valoare de miliarde de dolari aparținând firmelor europene de energie către noi proprietari, autorizați de stat.
Într-un decret publicat miercuri, Kremlinul a mandatat crearea de noi companii conduse de ruși, companii care să preia acțiuni în colosalul zăcământ de petrol și gaze Yuzhno-Russkoye, deținut în prezent de OMV din Austria și Wintershall din Germania.
Cei doi giganți energetici europeni, ambii din țări despre care Moscova susține că sunt „neprietenoase” în urma invaziei pe scară largă a Ucrainei, dețin împreună un pachet de 60 la sută din situl de foraj din nordul înghețat al Rusiei, notează Politico.
Yuzhno-Russkoye – descoperit în anul 1969 – este un sit de petrol și gaze situat în districtul Krasnoselkupsky, districtul autonom Yamal-Nenets, regiunea Tyumen. Câmpul de gaz se află la aproximativ un kilometru sub suprafață. Rezervele dovedite de gaze ale lui Yuzhno-Russkoye sunt de 805,3 miliarde de metri cubi, iar rezervele estimate sunt de peste 1.000 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Rezervele dovedite de petrol sunt de 5,7 milioane de tone.
Companiile, despăgubite cu o sumă determinată de statul rus
În timp ce companiile vor fi, teoretic, compensate pentru investiția lor, suma pe care o primesc din vânzare va fi determinată de statul rus, într-o mișcare care marchează cea mai mare confiscare de bunuri din istoria recentă a Rusiei.
La începutul acestui an, Kremlinul a stabilit un cadru legal pentru exproprierea activelor deținute de străini, fiindcă încearcă să-și susțină economia în fața sancțiunilor occidentale care i-au fost impuse după invadarea Ucrainei. În urma deciziei luate la Kremlin, fostul magnat rus al petrolului și gazelor, Mihail Hodorkovski, și-a desființat propriul imperiu energetic și a fost închis ca urmare a opoziției sale față de Vladimir Putin.
„Nu există garanții pentru siguranța investițiilor nicăieri, dar regimul lui Vladimir Putin a construit în mod demonstrativ un stat ilegitim și fără lege”, a declarat, la momentul respectiv, Mihail Hodorkovski.
Multe firme energetice occidentale și-au anunțat retragerea totală din Rusia de la începutul războiului în februarie 2022, inclusiv Exxon Mobil din SUA și Equinor din Norvegia. Cu toate acestea, alții, cum ar fi Shell, BP, TotalEnergies și Wintershall, au considerat că aspectele practice care țin de afacerile din Rusia și recuperarea fondurilor sunt dificile.
Citește și: