Prima pagină » Actualitate » Rusia vs. Occident | Negocierile pornesc de la ”încredere zero” și antipatie reciprocă. Antony Blinken: ”Rusia are un pistol la tâmpla Ucrainei”

Rusia vs. Occident | Negocierile pornesc de la ”încredere zero” și antipatie reciprocă. Antony Blinken: ”Rusia are un pistol la tâmpla Ucrainei”

Rusia vs. Occident | Negocierile pornesc de la ”încredere zero” și antipatie reciprocă. Antony Blinken: ”Rusia are un pistol la tâmpla Ucrainei”

Relația Rusia-Occident se află la cel mai scăzut nivel din ultimii ani, iar Consiliul NATO-Rusia va încerca să rezolve, măcar în parte, această animozitate crescândă care nu mai este contestată de nimeni.

Oficiali americani și ruși se află deja la Geneva, pentru a demara – săptămâna aceasta – o serie de discuții cu miză mare, unul dintre punctele nevralgice pe ordinea de zi fiind situația de la granița Ucrainei. Potrivit analiștilor politici, ambele părți au avertizat că perspectivele sunt departe de a fi optimiste.

Secretarul de stat adjunct al SUA, Wendy Sherman, conduce negocierile pentru Washington, în timp ce ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, va fi negociatorul principal al Moscovei în timpul acestor discuții așteptate, cu interes crescând, de întreaga planetă.

În ultima perioadă, Kremlinul și-a consolidat prezența militară la granița cu Ucraina, ceea ce a indus îngrijorarea că președintele rus Vladimir Putin plănuiește să invadeze această țară. Dincolo de ipoteze neliniștitoare, Rusia a negat toate aceste afirmații, declarând că își rezervă dreptul de a plasa trupe acolo unde dorește pe propriul teritoriu.

Considerând că orice extindere NATO către est reprezintă o amenințare la adresa Rusiei, liderul de la Kremlin i-a solicitat președintelui american Joe Biden garanții imediate de securitate, dar și promisiunea că Ucraina nu va fi primită în Alianța Nord-Atlantică. Astfel, potrivit cnbc.com, aceste discuții pornesc de la ”încredere zero” și ”antipatie reciprocă”.

Scepticismul lui Antony Blinken: ”Nu cred că vom vedea progrese”

În acest context, secretarul de stat american Antony Blinken și-a manifestat, fără rezerve, scepticismul în legătură cu discuțiile care vor avea loc la Geneva.

Acesta a transmis că situația de la granița Ucrainei nu va fi rezolvată, iar tensiunea se va păstra la cote înalte și în continuare.

”Nu cred că vom vedea progrese, le vom asculta preocupările (n.red. – rușilor), ei ne vor asculta. Vom vedea dacă există motive pentru un eventual progres. Dar este greu să faci progrese reale atunci când există o escaladare continuă (n.red. – a tensiunii)”, a declarat Blinken.

Mai mult, acesta a considerat că Rusia ține ”un pistol” la tâmpla Ucrainei și doar detensionarea situației ar putea duce la un progres real în urma acestor discuții.

”Rusia are un pistol la tâmpla Ucrainei, cu 100.000 de soldați în apropierea granițelor sale. Așadar, dacă vedem o detensionare, dacă vedem o reducere a tensiunilor, acesta este genul de mediu în care am putea face progrese reale și, din nou, să rezolvăm preocupările, preocupările rezonabile de ambele părți”, a mai spus secretarul de stat american.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, mesaj tranșant: ”Există o ocupație militară rusă în curs de desfășurare în Ucraina”

Nici Jen Psaki, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, nu și-a manifestat optimismul în legătură cu discuțiile care vor avea loc în cadrul Consiliului NATO-Rusia, pornind de la ideea că Kremlinul a creat precedente periculoase de-a lungul timpului.

Faptul că Rusia vorbește despre securitate europeană și cere, totodată garanții de securitate, face ca aceste discuții să fie foarte ”delicate”, în context, iar finalul acestora ar putea fi doar un alt stand-by.

”Rusia, desigur, a ridicat… problema securității europene. Să fim clari: în ultimele două decenii, Rusia a invadat două țări învecinate, a intervenit în multe alte alegeri, a folosit arme chimice pentru a încerca asasinate pe pământ străin și a încălcat acordurile internaționale de control al armelor. Noi și aliații noștri vom ridica aceste probleme în discuțiile Rusia. (…) Și, desigur, nu putem uita că există o ocupație militară rusă în curs de desfășurare în Ucraina”, a menționat Psaki, referindu-se la conflictul în curs din regiunea Donbass din estul Ucrainei, acolo unde trupele pro-ruse luptă cu forțele ucrainene de mai mulți ani.

Serghei Riabkov și ”fobia anti-rusă”

Serghei Riabkov, ministrul adjunct de externe al Rusiei, a declarat că nu va f luată nicio decizie ”sub presiune” și că Rusia dorește garanții că NATO nu se va extinde către est.

În același timp, diplomatul rus a adus în discuție și fobia anti-rusă care ar fi prezentă la cel mai înalt nivel al Alianței Nord-Atlantice.

”Rusia nu va face nicio concesie sub presiune în timpul discuțiilor. Pot spune că, desigur, am fost într-o oarecare măsură dezamăgiți de semnalele care s-au auzit de la Washington în ultimele zile, dar și de la Bruxelles. Pe scurt, semnalele reflectă o lipsă de înțelegere a ceea ce avem nevoie. Și avem nevoie de garanții legale, garanții legale că NATO nu se va extinde în continuare”, a declarat Riabkov, precizând și că ar trebui eliminat ”tot ceea ce a creat alianța (n.red. – NATO), condusă de fobii anti-ruse și tot felul de idei false despre esența politicii ruse din 1997”.


Citește și:

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele

Citește și