Prima pagină » Actualitate » Rușii cer 400 de milioane de euro DESPĂGUBIRI pentru exploziile produse în 2022 la gazoductele Nord Stream 1 și 2

Rușii cer 400 de milioane de euro DESPĂGUBIRI pentru exploziile produse în 2022 la gazoductele Nord Stream 1 și 2

Rușii cer 400 de milioane de euro DESPĂGUBIRI pentru exploziile produse în 2022 la gazoductele Nord Stream 1 și 2

Nord Stream AG, companie cu sediul în Elveţia, le cere peste 400 milioane de euro asigurătorilor săi în urma exploziilor survenite în 2022 şi care au distrus gazoductele Nord Stream 1 și 2 din Marea Baltică, destinate să transporte gaz din Rusia spre Germania.

Agenția Reuters, citând documente judiciare, a aflat că Nord Stream AG numeşte Lloyd’s Insurance Company şi Arch Insurance (EU) DAC ca părţi reclamate în procesul său.

Dosarul a ajuns pe masa Înaltei Curţi de la Londra în luna februarie.

Pagube estimate la aproape 1,35 miliarde euro

Nord Stream AG a confirmat printr-un e-mail existenţa unui litigiu contractual la tribunalul de la Londra cu asigurătorii sistemului său de gazoducte.

Cu toate acestea, solicităm înţelegere pentru faptul că nu suntem în poziţia de a oferi comentarii detaliate despre procedura judiciară”, a transmis echipa de comunicare a Nord Stream AG.

Dosarele judiciare consultate de Reuters arată că estimarea preliminară actuală a Nord Stream AG cu privire la „costurile de drenare a apei şi de stabilizare a conductelor, de a întreprinde o reparaţie completă şi de a înlocui stocurile de gaze pierdute” se cifrează între 1,2 şi 1,35 miliarde de euro.

De asemenea, plângerea indică faptul că una din conducte părea „sfârtecată şi deformată” într-o zonă unde a fost avariată. În altă parte, „părea netedă, ca și cum ar fi fost tăiată”.

Compania de asigurare Lloyd’s a refuzat să comenteze subiectul și nici cei de la Arch nu au făcut-o.

Gazoductele Nord Stream 1 şi 2, aruncate în aer

Plângerea se concentrează pe exploziile din septembrie 2022 care au avariat şi scos din funcţiune gazoductele Nord Stream 1 şi Nord Stream 2.

Anchetatorii din Suedia, țară care a renunţat luna trecută la investigaţia pe care o desfăşura, şi cei din Germania au găsit urme de explozivi care indică spre o acţiune deliberată.

În plângerea sa, Nord Stream AG dă în judecată toate companiile de asigurare care au subscris poliţa sa de asigurare împotriva tuturor riscurilor de exploatare offshore, precum şi poliţa împotriva tuturor riscurilor suplimentare.

Potrivit documentelor tribunalului, Nord Stream AG dă în judecată Lloyd’s în nume propriu şi ca reprezentant al altora care au subscris poliţele emise de asigurători, inclusiv Munich Re, care a refuzat să comenteze.

CITEȘTE ȘI:

Noi INFORMAȚII despre exploziile de la Nord Stream. Cine ar fi ”românul” din spatele sabotajului

Consiliul de Securitate REFUZĂ ancheta internațională cerută de Rusia în cazul Nord Stream. Moscova vorbește de „ascunderea probelor”

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și