Tova Friedman, o supraviețuitoare a Holocaustului, a declarat că filmulețele sale sunt pentru cei cărora „nu le plac cursurile de la școală, nu le place modul în care le predau profesorii”.
O supraviețuitoare a Holocaustului, care s-a ascuns printre cadavrele de la Auschwitz, pentru a rămâne în viață, a devenit vedetă pe Tik Tok la 85 de ani.
Tova Friedman apare în clipurile video alături de nepotul ei de 17 ani, Aron Goodman.
Bătrâna din statul american New Jersey a „debutat” pe Tik Tok în septembrie 2021 și a înregistrat, până acum, cu materialele sale video, peste 75 milioane de vizualizări.
Doamna Goodman avea doar șase ani când a ajuns în lagărul de concentrare de la Auschwitz, unde a rămas între 1944-1945.
Tik Tok este „un mediu excelent pentru a discuta despre Holocaust, pentru tinerii care nu vor să citească asta din cărți”, a spus actuala doamnă Friedman.
Femeia se adresează „celor cărora nu le plac orele de la școală, celor care nu le place modul în care le sunt predate lecțiile de către dascăli”.
„Iată-i aici, ascultându-mă”, a spus Friedman.
Unii dintre tineri au recunoscut, în comentarii, că au învățat foarte puține lucruri sau chiar deloc, despre Holocaust, la școală.
Cele mai vizionate clipuri sunt cele în care „își arată tatuajul cu număr” de la Auschwitz.
„Oamenii nu au șansa să vadă un supraviețuitor și povestea pe care o spune tatuajul de pe mâna lui”, a spus Aron.
În una din filmările alb-negru de la Auschwitz, realizată în 1945, Friedman apare alături de alți copii evrei.
Își arată numărul tatuat, în fața eliberatorilor sovietici. Filmarea a fost realizată la o săptămână după eliberarea lagărului de concentrare.
Mama lui Friedman a învățat-o să supraviețuiască: i-a zis să nu îi privească pe gardieni în ochi și să se ascundă printre cadavre, când va fi o luptă pentru supraviețuire.
Mama ei a murit de „inimă rea”, după război, la 40 de ani.
Aron a spus că realizează videoclipurile pentru a combate discursurile antisemite de pe internet.
„Trebuie să ținem cont de istorie și să îi avertizăm pe oameni unde poate duce ura, dacă este „netratată”, dacă nimeni nu ia măsuri”, a spus adolescentul, potrivit news.sky.com.
„Viața este puternică și poți trăi din nou. Asta vrea să știe oamenii. Este speranța că umanitatea se poate autovindeca”, a spus Friedman, când a fost întrebată cum a reușit să-și reclădească viața după coșmarul de la Auschwitz și chiar să lucreze ca terapeut și asistent social.