S-a deschis sezonul meditațiilor. Ce PREȚURI mai practică profesorii pentru pregătirea elevilor

Publicat: 04 10. 2023, 13:40
Sursa FOTO: wsimg.com

Greva din învățământ a luat sfârșit, iar profesorii și-au trecut în palmares o victorie în fața autorităților centrale. Acum, reluarea școlii în septembrie a venit împreună cu deschiderea sezonului la meditații. Părinții care au copii în clasa a VIII-a sau a XII-a și trebuie să facă pregătire pentru Evaluarea Națională, respectivc Bacalaureat sunt cei mai „loviți”, căci prețurile în piață sunt mai ridicate pentru ei.

Deoarece nivelul este tot mai scăzut, de la an la an, mulți elevi trebuie să facă meditații pentru a putea trece cu bine peste aceste examene.

Ai, n-ai bani, trebuie să meditezi copilul!

Mulți părinți își pun speranța că, prin carte, copilul lor poate ajunge „cineva” în viață, așa că ei știu un singur lucru – au, n-au bani, trebuie să-l mediteze!

Dificil e pentru cei care au cel puțin doi copii, în cazul lor cheltuielile lunare cu pregătirea particulară putând ajunge, lejer, la un salariu minim pe economie, după cum scrie replicaonline.ro.

Limba Română, Matematica și Limba Engleză sunt materiile la care se acordă o atenție sporită. Dar părinții știu că, dacă vor rezultate bune, și sacrificiul financiar trebuie să fie pe măsură.

Pregătirea pentru examenele cele mai importante (Evaluare Națională sau Bacalaureat, după caz) începe din timp, uneori chiar cu doi ani înainte.

Aruncând un ochi pe piața meditațiilor, descoperim că ofertele sunt suficiente, iar părinții au de unde alege, în funcție de buget și așteptări. Există și studenți care își pun la dispoziție cunoștințele și sunt dispuși să-i pregătească pe elevii din învățământul preuniversitar.

Prețurile pentru meditații la Matematică pornesc de la 60 de lei pentru o ședință de două ore, dar acest tarif este practicat în special de studenții care caută să facă un ban în plus.

Altfel, o ședință de meditații la Matematică sau Română cu un profesor/ cadru specializat pleacă de la 150 de lei, în funcție de experiența meditatorului. Iar timpul de pregătire alocat elevului este mai mică, de o oră și jumătate.

La alte materii, precum Geografie, prețurile pornesc de la 45 de lei pentru două ore (la fel, cu meditatori studenți) și ajung la 100 de lei, pentru o oră și jumătate, cu un profesor de liceu. Cam aceleași tarife sunt practicate și pentru pregătirea la Istorie.

Se observă că, într-o familie cu venit mediu, meditațiile copilului/ copiilor, după caz, reprezintă un efort financiar considerabil. Însă, când rezultatele sunt pe măsura așteptărilor, nimeni nu mai privește în urmă la sacrificiile făcute.

Altfel, Ministerul Educației pregătește modificarea legislației, profesorilor urmând a li se interzice să facă meditații în particular cu elevii de la clasă.