S-a întâmplat după un sfert de secol! România, eliminată de pe „Lista de Atenţionare” de SUA. Trei instituții românești, reacții după decizie

S-a întâmplat după un sfert de secol! România, eliminată de pe „Lista de Atenţionare de SUA. Trei instituții românești, reacții după decizie
Publicat: 28/04/2022, 16:19
Actualizat: 28/04/2022, 16:20

Vești bune pentru România! Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a afirmat că România a fost scoasă de către agenţia Guvernului american de pe lista de supraveghere privind protejarea drepturilor de proprietate intelectuală, precizând că această decizie înseamnă recunoaşterea progreselor făcute de ţara noastră în acest domeniu.

Asta înseamnă că România este recunoscută ca „un partener de încredere deplină pentru Statele Unite ale Americii din punctul de vedere al protecţiei proprietăţii intelectuale pentru prima dată în peste 25 de ani”, arată Guvernul. Potrivit MAI, la nivelul Poliţiei Române, în anul 2021, au fost investigate 91 de domenii de internet, au fost indisponibilizate bunuri în valoare de peste 50 de milioane de lei şi au fost soluţionate pete 1.400 de dosare penale.

Raportul Special 301 pentru 2022, publicat de agenţia Guvernului SUA

Reprezentantul pentru Comerţ al Statelor Unite (United States Trade Representative – USTR), agenţia Guvernului SUA care se ocupă de relaţiile comerciale internaţionale, a publicat Raportul Special 301 pentru 2022, în care, pentru prima dată în peste 25 de ani, România este scoasă de pe ”Lista de Atenţionare” (Watch List), fiind astfel recunoscut formal că avem capacitatea de a depăşi limitele semnalate anterior în ce priveşte protejarea drepturilor de proprietate intelectuală.

USTR identifică, prin Raportul Special 301, ţările care nu asigură o protecţie adecvată şi eficientă a drepturilor de proprietate intelectuală şi/sau accesul corect şi echitabil pe piaţă pentru afacerile care se bazează pe protecţia proprietăţii intelectuale”, a transmis Guvernul, printr-un comunicat de presă. Conform sursei citate, raportul se publică anual începând din 1989, iar România s-a aflat pe ”Lista de Atenţionare” (Watch List) prima dată în 1995 şi, după 3 ani de observaţie, a intrat pe această Listă unde s-a regăsit în mod constant din 1999 până în 2021, fiind singurul stat membru UE pe Lista în referinţă.

Guvernul României: „Reflectă recunoaşterea paşilor semnificativi pe care România i-a făcut în ultimul an”

„Eliminarea României de pe Lista de Atenţionare din Raportul Special 301 reflectă recunoaşterea paşilor semnificativi pe care România i-a făcut în ultimul an pentru a îmbunătăţi protecţia şi aplicarea drepturilor de proprietate intelectuală, precum şi atenţia Guvernului României în eficientizarea acestui domeniu cu o contribuţie majoră la dezvoltarea economică şi socio-culturală a societăţii.

Inspectoratul General al Poliţiei Române, specializată în cazurile de piraterie online, dedicarea alocarea unor ofiţeri suplimentari pentru investigaţiile de proprietate intelectuală şi reluarea organizării de către Serviciul pentru coordonarea activităţii Ministerului Public în domeniul drepturilor de proprietate intelectuală din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a întâlnirilor Grupului de Lucru pe probleme de Drepturi de Proprietate Intelectuală, un parteneriat public-privat creat ca o structură de sprijin a activităţilor de prevenire şi combatere a încălcărilor drepturilor de proprietate intelectuală.
 „România prioritizează parteneriatul comercial cu Statele Unite ale Americii şi consideră anunţul de astăzi ca un semnal de recunoaştere şi încurajare pentru adâncirea acestei cooperări. Aşteptăm cu nerăbdare să continuăm să colaborăm cu SUA şi cu ceilalţi parteneri ai noştri în angajamentul nostru comun faţă de protecţia şi asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală”, a declarat Sorin Costreie, consilier al prmeierului şi coordonator naţional în domeniul proprietăţii intelectuale.

Reacția Ministerului de Interne după decizia agenției SUA

La rândul său, Ministerul Afacerilor Interne a transmis că salută decizia, arătând că o contribuţie importantă constă inclusiv în eforturile MAI care, prin structurile specializate, a desfăşurat acţiuni constante pentru descoperirea, cercetarea şi sancţionarea ilegalităţilor din domeniul drepturilor de proprietate intelectuală. Datele statistice înregistrate în domeniul de referinţă în anul 2021 reflectă intensificarea activităţilor desfăşurate de către structurile specializate atât pe linia indisponibilizării bunurilor contrafăcute, cât şi pe linia finalizării anchetelor penale.
 „Menţionăm că, la nivelul Poliţiei Române, în anul 2021, au fost investigate 91 de domenii de internet (faţă de 51 în 2020), au fost indisponibilizate bunuri în cuantum total de 50.045.100 lei (33.397.200 lei în 2020), au fost soluţionate 1.465 de dosare penale (1.205 în 2020), au fost aplicate măsuri asiguratorii în cuantum total de 4.855.690 lei (484.520 lei în 2020).
De asemenea, la nivelul Poliţiei de Frontieră au fost constatate 327 fapte de natură infracţională referitoare la încălcarea dreptului de proprietate intelectuală. Astfel, poliţiştii de frontieră – independent sau în colaborare cu lucrătorii vamali au depistat peste 2,5 milioane de bunuri contrafăcute purtând însemnele unor mărci internaţionale protejate”, a precizat MAI.
Conform sursei citate, la nivelul structurilor specializate au fost făcute demersuri pentru eficientizarea activităţii.
 „O preocupare constantă la nivelul Poliţiei Române a fost aceea de a asigura specializarea poliţiştilor în investigarea infracţiunilor la regimul drepturilor de proprietate intelectuală, sens în care au fost organizate cursuri specifice în colaborare cu parteneri internaţionali sau din România. Totodată, Poliţia de Frontieră a organizat campanii în parteneriat cu organizaţii ale societăţii civile, pentru prevenirea şi combaterea traficului ilicit cu bunuri care afectează inclusiv dreptul de proprietate intelectuală”, a menţionat MAI.

MAE: „Raportul special 301 din acest an evidențiază progresele semnificative realizate de România”

La rândul său,  MAE salută scoaterea României de pe Lista de Supraveghere asociată Raportului Special 301 al Reprezentantului SUA pentru Comerț

„Ministerul Afacerilor Externe salută publicarea miercuri, 27 aprilie, a Raportului Special 301 al Reprezentantului SUA pentru Comerț (US Trade Representative) și anunțarea concomitentă a scoaterii României de pe Lista de Supraveghere a Raportului. Acest document anual se referă la situația protejării și aplicării drepturilor de proprietate intelectuală de către partenerii comerciali ai SUA.

Raportul special 301 din acest an evidențiază progresele semnificative realizate de România în ultima perioadă în privința protejării drepturilor de proprietate intelectuală. Printre măsurile prezentate în raport pentru justificarea scoaterii României de pe lista sus-menționată se numără desemnarea în premieră a unui coordonator național în materie de proprietate intelectuală, crearea unui nou departament în cadrul Poliției pentru combaterea pirateriei on-line, alocarea de personal suplimentar pentru anchetarea cazurilor vizând încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală, precum și reluarea coordonării grupului de lucru dedicat acestei tematici de către Procuratura Generală.”

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cum va fi influențat războiul după ce SUA au permis Ucrainei să atace Rusia cu...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
Cum arată în realitate misterioasa plajă neagră din Game of Thrones. A devenit unul dintre...
Prima reacție a Moscovei, după ce Kievul a primit dreptul să folosească rachete ATACMS pentru...
Divorț surprinzător în showbiz! Vedeta pe care ai văzut-o la PRO TV într-un serial celebrul...
Ce înseamnă dacă mori în vis? Răspunsul experților în somnologie
Răcire bruscă în toată țara, de la mijlocul săptămânii, cu diferențe și de 15 grade...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
A apărut o nouă teorie în cazul morții lui Vladimir Shklyarov! Balerinul rus ar fi...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Noul Mitsubishi Outlander, acum și în România. Prezentarea noului SUV japonez – VIDEO
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Alimentul MINUNE cu beneficii DUBLE! Protejează creierul și scade colesterolul
Cazul Cioacă-Elodia. Mama Elodiei a dezvăluit totul după ani de zile: Din păcate...
Cea mai mare frică a lui Ceaușescu. Cum a ajuns să preia puterea totală
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Ce este viciul cardiac, boala cu care a fost diagnosticată Andreea, fiica artistului Igor Cuciuc
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
World of Warcraft, unul dintre cele mai iubite jocuri video din lume, a împlinit 20...