S-a schimbat Codul Rutier! Greșeala care îi poate lăsa pe șoferii români fără permis de conducere, timp de 12 ore
O serie de modificări importante au fost aduse Codului Rutier pentru o mai bună reglementare a circulației în România. Printre acestea, și o schimbare care te poate lăsa fără permis de conducere pentru 12 ore.
Polițiștii au dreptul să dispună această măsură într-o situație excepțională.
Când ți se suspendă dreptul de a conduce pentru 12 ore
Modificările aduse Codului Rutier au intrat în vigoare în data de 17 februarie 2023.
Șoferii care refuză testarea privind alcoolemia sau prezența substanțelor psihoactive în organism ar putea avea carnetul suspendat pe loc pentru cel puțin 12 ore.
Una dintre modificările aduse reglementărilor rutiere se referă la retragerea carnetului auto în situația în care polițistul are probe sau indicii temeinice referitoare la faptul că un șofer a consumat alcool sau substanțe psihoactive, dar acesta refuză testarea.
Într-o astfel de situație, agentul constatator poate dispune retragerea permisului auto „până la ora 8 a zilei următoare, dar nu mai puțin de 12 ore. (art. 22 ^1, alin. 1 din Codul Rutier)”. Potrivit avocatnet.ro, titularul permisului auto va primi o dovadă înlocuitoare a carnetului, dar fără a avea dreptul de a conduce.
Mai mult decât atât, au fost aduse reglementări și în ceea ce privește acțiunea de retragere a permisului de conducere care, potrivit art. 2, pct. 6. din Regulament, este o măsură de reținere a carnetului de șofer dispusă de Poliția Rutieră, precum și interzicerea dreptului de a conduce nu doar autovehicule, ci și tractoare sau tramvaie.
În context, titularul permisului va primi din partea agentului constatator dispoziția de retragere, care va cuprinde atât data, ora și locul unde a fost încheiată, cât și datele polițistului. Pe dispoziție vor fi scrise perioada retragerii și motivul.
Șoferii vor primi o dovadă înlocuitoare a permisului de conducere, care se eliberează cu drept de circulație pentru 15 zile, în situația în care nu au respectat prioritatea de trecere, depășirea (dacă prin acestea au rezultat accidente soldate doar cu avarii materiale) sau circulația nejustificată pe banda de urgență a autostrăzilor.